Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rallycross

WRX má novú hviezdu – Mattiasa Ekstroma

Tuesday, 17. 05. 2016 - 10:05, Ľuboš Kašický   

WRX má novú hviezdu – Mattiasa Ekstroma

Povrchne sa pozornosť sústreďuje iba na duel Solberg - Loeb, no Ekstrom už vyhral dve z troch súťaží a je lídrom MS!

Švéda poznáme skôr z DTM (silný nemecký šampionát cestovných vozidiel), kde jazdí už pätnásť rokov (Audi) a vyhral dva tituly (2004, 2007). Možno ešte väčšmi na seba upútal, keď v prestížnych pretekoch šampiónov (Race of Champions) až dvakrát vo finále zastavil Michaela Schumachera (2007, 2009) a len kvôli nemu Schumi nefiguruje medzi víťazmi! Nemenej cenný bol skalp Sebastiena Loeba z finále RoC 2006 v Paríži.

02-29.jpg

Ekstrom je v podstate špecialista na „plecháče", no párkrát si už odskočil aj do WRC na švédskej rely a napokon neodolal úžasnému Rallycrossu. Na štarte vo WRX sa objavil hneď v premiérovej sezóne, keď odjazdil tri preteky a už druhé, v domácom Švédsku, vyhral pred Bakkerudom a Petrom Solbergom!

V prvých pretekoch tejto sezóny, kde všetkých prekvapila v Portugalsku nečakaná zima a dokonca aj sneh sa objavil, sa pozornosť sústreďovala hlavne na príchod Loeba, ktorý sa hneď na prvýkrát dostal do finále. Tam však ospevovaný Francúz kolidoval, poškodil auto a skončil predposledný, piaty. Vyhral suverénne Peter Solberg. Mattias Ekstrom zostal ešte v semifinále.

01-40.jpg

Druhé preteky sa jazdili začiatkom mája na nemeckom Hockenheime a boli dokonca súčasťou nemeckej DTM! To bolo niečo pre Ekstroma. Odjazdil nielen dva preteky v DTM, ale dokázal dokonca vyhrať vo finále WRX! „Nikdy som nebol šťastnejší," netajil po svojom triumfe vo WRX na Hockenheime. „Splnil sa mi sen vyhrať finále WRX pred svojimi fanúšikmi v DTM."

03-31.jpg

Vo finále Ekstrom (Audi S1)  porazil Heikkinena, Blocka i šampióna Solberga. Loeb po dvoch hrubých chybách z prehnanej iniciatívy skončil už v semifinále.

04-21.jpg

Nateraz posledný víkend sa jazdili tretie preteky sezóny WRX v Belgicku a na všeobecné prekvapenie znova kraľoval Ekstrom, ktorý nám zreje ako víno. Najprv v semifinále bez problémov vyhral pred Loebom a potom vo finále ku skalpu Loeba pridal aj skalp Pettera Solberga! Ekstrom aj toto finále vyhral suverénnym spôsobom a až s odstupom za ním sa o druhé miesto prvýkrát vo finále popasovalo Loeb a Solberg. Nór však kolidoval v treťom kole a musel dobiehať stratu. Loeb už tradične išiel do Joker lapu v poslednom kole a nakoniec pred Solbergom udržal druhé miesto. Pre Loeba premiérové pódium vo WRX, no ešte cennejšie body pre Ekstroma, ktorý už pravidelne poráža superhviezdy a chopil sa aj vedenia v priebežnom poradí.

standings.jpg

Štvrté preteky (z dvanástich) toho divácka vďačného šampionátu sú na programe počas posledného májového víkendu. Práve toho nabitého víkendu, keď sa jazdí GP Monte Carla a v Amerike 500 míľ Indianapolis.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri