Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Vyhral Rahal, Dixon ide do čela priebežného poradia

Sunday, 04. 06. 2017 - 06:53, Ľuboš Kašický   

Vyhral Rahal, Dixon ide do čela priebežného poradia

Sobotňajšie preteky dvojkola IndyCar v Detroite vyhral Graham Rahal. V nedeľu večer sa jazdia druhé preteky dvojpodujatia.

 

Len týždeň po slávnej päťstovke v Indianapolis pokračuje americká séria IndyCar, ktorá je zaoceánskou obdobou európskej F1, dvojkolom v Detroite. Dejiskom je nádherný ostrov ležiaci v kanály jazera St Claire, ktoré pretína hranica medzi štátom Michigan a Kanadou. Belle Isle Park je obľúbeným miestom na výlety pre Detroitčanov a tradičným miestom konania pretekov IndyCar.

1de02.jpg

Dvojkolo znamená, že v sobotu sa jazdia prvé preteky a v nedeľu druhé. Tomu je upravený celý formát víkendu. Kvalifikácia na preteky sa ide v skrátenej forme v deň konania pretekov. Na rozdiel od zvyčajnej Q majú piloti, ktorých rozdelia do dvoch skupín, iba dvanásť minút na zajazdenie najlepšieho kola a podľa časov sa určí poradie na štarte.

1de01.jpg

Sobotňajšiu kvalifikáciu (Michigan má oproti nášmu času posun + 6-7 hodín) zajazdil najrýchlejšie Helio CastroNeves, no v najrýchlejšom kole na jednom úseku viala žltá vlajka a tak mu kolo škrtli. Brazílčan aj tak štartoval ako druhý, keď z prvého miesta vyrážal Američan Graham Rahal. Áno, syn legendárneho Bobbyho Rahala.

1de03.jpg

Preteky na trati, ktorá pripomína okruh v Melbourne, boli piatym víťazstvom Rahala v IndyCar a prvými v tejto sezóne. 28-ročný Graham odkrúžil, s výnimkou zastávok v depe, prakticky celé preteky na čele. Jazdilo sa bez dramatických scén, keď sa iba hneď v úvode sám roztočil James Hinchcliffe a s nepoškodeným autom sa prepadol na chvost. Kuriózne je, že práve táto udalosť, ktorá zmenila jeho stratégiu, ho napokon vyniesla na tretie miesto v cieli.

1de05.jpg

Druhou žltou fázou bola drobná kolízia medzi Conorom Dalym a Charliem Kimballom (25.kolo). Syn nám dobre známeho Dereka Dalyho (dnes írska rodina žije v New Yorku) bol jediným, kto preteky nedokončil. Zvyšok pretekov sa už nič mimoriadne neudialo.

1de04.jpg

Víťaz z Indy500, Takuma Sato, príliš dlho odkladal druhú zastávku v depe a klesol nakoniec na ôsme miesto. Pekné druhé miesto si vďaka stratégii doviezol Scott Dixon, ktorý ešte stále trochu kríva na ľavý členok. Ten je dnes jedinou pripomienkou najhororovejšej havária tohtoročnej Indy500.

1de06.jpg

Mimochodom, práve Dixon sa vďaka druhému miestu prehupol do čela priebežného poradia sezóny IndyCar (275 bodov). Druhý CastroNeves stráca dva body a Sato sedemnásť bodov. Zaujímavé je tiež, že osem pretekov sezóny prinieslo osem víťazov. Spoznáme dnes deviateho? Práve Dixon si ešte víťazstvo tento rok nepripísal (tri druhé miesta) a je najväčším kandidátom.

race-results1.jpg

Druhé preteky sa teda v Detroite jazdia v nedeľu v noci a my si o nich povieme v pondelok ráno. Zatiaľ majte pekný víkend aj s autosportfoto.sk.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri