Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Vráti sa Korzika a Nový Zéland?

Saturday, 20. 12. 2014 - 00:12, Katarína Ďurecová   

Vráti sa Korzika a Nový Zéland?

Odišiel Loeb, odišli i peniaze a záujem. Tak by sa v krátkosti dali zhrnúť problémy Rallye de France Alsace, ktorej miesto v budúcoročnom kalendári WRC podľa viacerých zdrojov rozhodne nie je isté.

Francúzske departmenty Bas-Rhin a Haut-Rhin sa totiž rozhodli ukončiť finančnú podporu tohto podujatia, čo znamená, že Rallye de France Alsace prišla o okolo 420 tisíc eur, čo tvorí 30-40 % jej rozpočtu. Okrem týchto departmentov ukončilo podporu podujatia i mesto Mulhouse, mesto Strasbourg sa rozhodlo svoju finančnú podporu znížiť na polovicu a tak namiesto 300 tisíc poskytne len 150 tisíc eur. Jediným zatiaľ potvrdeným regiónom, ktorý podujatie finančne podporí v očakávanej výške je teda Alsasko, ktorého podpora by mala byť vo výške 460 tisíc eur. Podľa serveru ewrc.cz tvorí rozpočet podujatia zhruba 3 milióny eur, z čoho zhruba polovica z neho je dotovaná práve departmentami, regiónmi a mestami. Momentálne je isté, že prinajmenšom 670 tisíc eur chýba a nie je jasné, kde (a či vôbec) ich organizátori dokážu nejakým spôsobom získať.

Martin Trenkler;rb-6446.jpg

Situácia je podľa všetkého vážna a o budúcnosti Rallye de France Alsace mala začiatkom tohto týždňa rokovať aj francúzska automobilová federácia FFSA (o prípadných výsledkoch tohto rokovania zatiaľ nie je nič oficiálne známe). Hovorí sa však, že debata sa okrem iného mala zaoberať i možnosťou premiestniť francúzsku rally, pričom najčastejšie sa v tomto smere logicky spomína Korzika, kde sa až do roku 2010 (kedy pomyselné žezlo prevzalo Alsasko) konalo francúzske podujatie WRC. Tour de Corse je pre budúci rok zaradená i do kalendára ERC, kde by sa mala ísť ako posledné kolo počas víkendu 6. - 8. novembra. Rallye de France (či už alsaská, alebo hocijaká iná) je v kalendári WRC naplánovaná na víkend 2. - 4. októbra. Otázkou by teda bolo, ako by sa usporiadatelia v prípade pridelenia podujatia WRC práve Korzike vysporiadali s problémami, ktoré dané dva dátumy nepochybne prinášajú. Záujem usporiadať Rallye de France majú však dlhodobo i regióny Limousin a Burgundsko.

Korzika nie je však jediné miesto, ktoré sa môže v budúcnosti objaviť vo WRC. Taktiež sa hovorí i o návrate Rally New Zealand, ktorá sa pôvodne mala v šampionáte striedať s Rally Australia. Naposledy sa však podujatie WRC na Novom Zélande odohralo v roku 2012; dôvodom na neskoršiu absenciu bol (ako inak) nedostatok peňazí.

Citroen Racing;loebs-tw099-1.jpg

Predseda Rallye New Zealand Peter Johnston na danú tému hovorí: „Všetko sme dôkladne zvážili, vrátane umiestnenia, takže vieme, ako dosiahnuť ten optimálny mix. Centrála podujatia a servisná zóna musia byť umiestnené bližšie k rýchlostným skúškam. Identifikovali sme možnosti a momentálne o nich diskutujeme s potenciálnymi partnermi s tým, že detaily zverejníme po novom roku. Vieme, ako veľmi majú jazdci radi naše trate a tímy zase podporu verejnosti, takže pevne veríme v to, že v roku 2016 bude Rallye New Zealand opäť v kalendári WRC." Konkrétne sa hovorí o tom, že podujatie bude presunuté z Aucklandu späť do mesta Hamilton.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri