Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Vráti Brawn nadopovanú F1 späť ku koreňom?

Wednesday, 25. 01. 2017 - 14:02, Ľuboš Kašický   

Vráti Brawn nadopovanú F1 späť ku koreňom?

Nový športový šéf F1, skúsený Ross Brawn, má jasné predstavy o smerovaní šampionátu a podelil sa o ne s médiami.

F1 bola dlhé roky one-man show. Dávno zaspala dobu a dopovala sa omamnými látkami, ako DRS, či ERS. Za ten čas sa však kríza len prehlbovala a F1 strácala kontakt s realitou. Zdá sa, že noví majitelia situáciu pochopili a Bernieho Ecclestona slušne vypoklonkovali. Svitá na lepšie časy.

Chase Carey múdro hľadal skúsených a prostredie znalých ľudí. Podarilo sa mu uloviť jedného z najlepších, ktorý ešte stále nespreneveril svoje srdce bijúce pre F1. Ross Brawn sa tak vracia do cirkusu po štyroch rokoch, čo odišiel z vedenia tímu Mercedes.

ros1.jpg

„Myslím si, že F1 by sa mala snažiť, aby bola prístupná čo najväčšiemu počtu tímov a zvýšila tak súťaživosť," vraví Ross Brawn. „Bolo by skvelé mať aspoň trinásť tímov a neobmedzovať ich extrémnymi nákladmi, ale motivovať ich možnosťou úspechu a profitu." Brawn to myslí tak, že sa treba pokúsiť znížiť náklady na rôzne technológie. Z pohonnej jednotky urobiť zasa cenovo dostupný motor s ktorým by boli schopné konkurovať aj slabšie tímy. „Potrebujeme zastabilizovať slabšie tímy zlepšením prerozdeľovania financií. Práve drahé technológie robia medzi tímami veľké rozdiely."

Brawn, ktorý bol dlhé roky technickým riaditeľom v tímoch F1, veľmi dobre vie, že systém, ako „drag reduction system" (DRS), ktorý pomáha k predbiehaniu je umelý a scestný výtvor. „Potrebujeme hľadať prirodzené riešenia. Viem, že sa nedá zmeniť všetko hneď. V novej sezóne budeme všetko analyzovať a komunikovať s tímami, aby sme sa už v sezónach 2018-2019 posunuli ďalej."

r23.jpg

Zmienené veci sú len útržkami zmien, no dokladujú snahu premýšľať o veciach a hľadať nové a fungujúce riešenia. A to je dôležité. To je to, čo deduško Bernie už nemohol dokázať. Pri všetkej úcte k tomu, čo Mr. E v F1 stvoril však už dávno prišiel čas odísť. To však nedokáže každý a niekoho treba jednoducho vymenovať za „čestného prezidenta".

Dodajme už len, že prvými lastovičkami vracajúceho sa rozumu do F1 je aj zrušenie šialených penalizácií za každý drobný kontakt, na ktoré sa vlani tak poukazovalo.

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri