Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Vrábel s Michalcom majú za sebou druhú úspešnú sezónu v SRP

Saturday, 30. 11. 2013 - 16:05, Zdenka Frývaldská   

Vrábel s Michalcom majú za sebou druhú úspešnú sezónu v SRP

Mladá topoľčianska posádka Vrábel - Michalec skončila v tejto sezóne Slovenského rally pohára na 3. mieste v hodnotení svojej triedy. Aj na slabšom vozidle, akým je Daihatsu Charade, dokázala poraziť viacero svojich súperov a ukázala svoje zručnosti, zohratosť i bojovnosť.

Tibor Szabosi;ibs6255-dxo.jpg

Dvojica Tomáš Vrábel a Pavol Michalec vstupovala do svojej druhej sezóny v Slovenskom rally pohári bez väčších očakávaní. Chcela nazbierať ďalšie skúsenosti, spoznať nové trate, ale hlavne najazdiť čo najviac ostrých kilometrov. Aj preto sa rozhodla, že absolvuje všetky podujatia z kalendára pre pohár. „Našim cieľom pre sezónu 2013 bolo odjazdiť všetky súťaže SRP a získať tak maximum skúseností. Mysleli sme aj na výsledky, ale vedeli sme, že s naším autom na konkurenciu výkonovo nestačíme, a tak sme si chceli každé preteky len poriadne užiť bez prílišného taktizovania", prezradil svoje plány mladý jazdec.

Tibor Szabosi;ibs5582.jpg

Už na začiatku sezóny však posádka ukázala, že má na to, aby sa vo výsledkovej listine umiestňovala vysoko a súperila s tými najlepšími. Potvrdilo to otváracie podujatie seriálu Minirally Cup, Dobšinská zima, kde svoju triedu vyhrala s náskokom až 45 sekúnd! O tri mesiace prišla na rad aj prvá súťaž zaradená do Slovenského rally pohára a to náročná dvojdňová Rally Prešov. Dvojica si tu v silnej konkurencii pripísala tretie miesto, ktoré na domácej Rally Tríbeč ešte vylepšila. „Na domácu rally sme sa tešili, pretože tunajšie trate sa nám veľmi páčia. V prvý súťažný deň sme dojazdili na treťom mieste, pričom sme si v poslednej rýchlostnej skúške pripísali svoje prvé víťazstvo. V nedeľu sme vyštartovali v skvelom tempe a rozhodli sa zabojovať. RS Tríbeč bola pre nás oboch určite najväčším zážitkom sezóny. Išli sme úplné maximum auta aj seba, vďaka čomu sme sa prebojovali na druhé miesto", zhrnul Tomáš.

Jozef Pisch;1t1u1834-5.jpg

Tento úspech však stále nebol tým najväčším. V júli sa totiž konala Rallye Tatry, na ktorej odštartovalo v rámci pohára 22 súťažných posádok, z toho 7 v triede P1. Náročná rally sa podpísala na tom, že do cieľa prišlo len 13 dvojíc, medzi ktorými však nechýbali ani Vrábel s Michalcom. Posádka tu dosiahla svoj najväčší doterajší úspech, keď vybojovala 6. miesto absolútne a 1. mieste vo svojej triede, vďaka čomu sa dve podujatia pred záverom sezóny, nachádzala v priebežnom poradí triedy P1 na druhej pozícii. O mesiac prišla na rad Rally Lubeník, kde však dvojica nemala veľmi svoj deň a odniesla si „až" štvrtú priečku. No na stupne víťazov ich vrátila Rally Košice, kde po pekných súbojoch obsadili striebornú pozíciu a so sezónou 2013 sa tak rozlúčili so cťou. Aj keď v celoročnom hodnotení obsadili po sčítaní bodov napokon druhé miesto, po škrtaní dvoch najhorších výsledkov spadli na to tretie.

Tibor Szabosi;ibs3349-2.jpg

Zaujímavosťou je, že po vyriešení minuloročných problémov s prehrievaním a to využitím novej chladiacej kvapaliny bez vody, počas tohto roka nemuseli na svojom Daihatsu riešiť žiadne technické problémy týkajúce sa motora, prevodovky či podvozku. Jediné, čo ich trápilo, boli brzdy. „Vďaka našim sponzorom sme od začiatku sezóny používali tie najlepšie komponenty na trhu, testovali sme dokonca viacero výrobcov. No aj napriek výraznému zlepšeniu, auto stále nebrzdilo úplne podľa našich predstáv. Až pár dní pred poslednou súťažou sme prišli na to, že ide o konštrukčný problém samotných brzdových strmeňov, ktorý však za takúto krátku chvíľu nevyriešime. Na každom podujatí sme teda „vďaka" tomu strácali cenné sekundy", vysvetlil jazdec, ktorý zhodnotil aj celú sezónu: „Sezóna 2013 pre nás dopadla výborne. Svoj cieľ sme splnili na viac ako 100%, pretože výsledky, ktoré sme dosiahli, boli nad naše očakávania. Veľmi radi by sme prestúpili do Majstrovstiev Slovenska, kde by sme mali možnosť odjazdiť vyšší počet ostrých kilometrov, no zatiaľ to nie je možné. Naše auto je otestované len do skupiny P a tam končia aj naše finančné možnosti. Veríme však, že niekedy v budúcnosti sa tam prepracujeme".

Tibor Szabosi;gh7p9170.jpg

Ako všetci dobre vieme, rally je jeden z najviac finančne i časovo náročných koníčkov. Na správnom mieste je teda poďakovanie posádky Tomáš Vrábel - Pavol Michalec všetkým, ktorí sa podieľali na ich úspechu. „Chceli by sme poďakovať naozaj všetkým, ktorí nám držali palce a akokoľvek nás podporili. Vďaka patrí našim reklamným partnerom, bez ktorých by sme nemali šancu splniť svoje ciele a aj tým, ktorí nám darovali 2% z dane. Zabudnúť samozrejme nesmieme na rodičov, ktorí všetko prežívajú s nami a veľmi nás podporujú. Ďakujeme a tešíme sa na sezónu 2014".

scoo

vrabel-sponzori.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri