Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Víťazná séria Mercedesu pokračuje. Hamilton vracia úder!

Sunday, 09. 04. 2017 - 09:40, Ľuboš Kašický   

Víťazná séria Mercedesu pokračuje. Hamilton vracia úder!

V druhých pretekoch sezóny F1 Mercedes ukázal, kto je najrýchlejší a Hamilton bez problémov zotrel celú konkurenciu vrátane nádejajúceho sa Vettela.

Napriek nie ideálnym podmienkam na lietanie vrtuľníkov sa dnes v Šanghaji štartovalo. V F1 pochopili absurdnosť piatkovej situácie a našli riešenie. Rozhodlo sa, že stačí použiť bližšiu nemocnicu, ktorá bola vzdialená od okruhu iba 5 km a asi desať minúť jazdy sanitkou. Vrtuľník už teda nerozhodoval a my sme videli pekné preteky.

Víťazná séria Mercedesu pokračuje. Po taktickej chybe v Melbourne už v Mercedese nezaváhali a Lewis Hamilton suverénne ovládol dnešnú 14.GP Číny. Angličan doviezol systémom štart - cieľ svoje 54 víťazstvo a navyše získava aj grand chelem, keď zajazdil nielen pole position, ale aj najrýchlejšie kolo! No a zároveň posunul Mercedes do čela priebežného poradia Pohára konštruktérov o jeden bod pred Ferrari.

r13-f1.jpg

Úvod dnešných pretekov bol trochu divoký. Pred pretekmi pršalo a trať pred štartom bola ešte mokrá. Väčšina teda štartovala na intermediálkach. Jediný, kto zariskoval bol mladý Carlos Sainz, ktorý ako jediný obul na štarte suché supersofty! A oplatilo sa.

Hneď v prvom kole nakopal zozadu Perez monopost nováčika Strolla, ktorý bezmocne zostal zahrabaný v štrkovej bezpečnostnej zóne. Charlie rozblikal VSC a mnohí to využili na prezúvanie pneumatík. Reštart zozelenal do štvrtého kola, no potešil iba pár sekúnd. Neskúsený Giovinazzi tak prudko akceleroval, že havaroval na rovnakom mieste, ako včera v úvode kvalifikácie a na trať muselo safety car.

r01-f1.jpg

Na výmenu tentoraz zarolovali do depa aj zvyšní pretekári. Pretekať sa mohlo začať až po reštarte do ôsmeho kola. Od tohto momentu už mal preteky plne v réžii Lewis Hamilton, ktorý s prehľadom kontroloval dianie a na akékoľvek náznaky útoku od Ferrari, či RedBullu okamžite zareagoval najrýchlejším kolom.

V divokom úvode mal fantastický štart Max Verstappen. Holanďan štartoval zo 16.miesta a ešte v prvom kole preťal čiaru ako siedmy. Po opakovanom reštarte predbehol aj kolegu Ricciarda, jazdiaceho na druhom mieste, a začal naháňať Hamiltona. Svaly mu dával nielen „energetický okrídľovač", ale aj mäkšie supersofty, keď redbuláci ako jediní zo špičkových tímov neobuli žlté softy, ako v Mercedese a Ferrari.

r05-rb.jpg

Po rozdelení si pozícií na trati však bolo jasné, že ak Mercedes neurobí chybu, tak na Hamiltona dnes nikto stačiť nebude. Ferrari s RedBullom sa tak začali naťahovať o zvyšné miesta na bedni. V dostihu za nimi cválal Valtteri Bottas, ktorý v siedmom kole vyletel mimo trať a prepadol sa do druhej desiatky. Vo finále potom Kimi na druhom ferrari a Valtteri s mercedesom obidvoch „červených býčkov" dobehli, no na ich predbehnutie by boli potrebovali ešte nejaké to kolo navyše. Na to už nebol čas a tak sa v RedBulle radovali z jubilejného stého pódiového umiestnenia tímu. Doviezol ho nespútaný Verstappen, ktorý sa zároveň stal aj zvoleným pilotom dňa. Ricciardo zamrzol so zemiakovým úsmevom.

r14-me.jpg

Čínska veľká cena F1 bola tentoraz divácky zaujímavá. Videli sme veľa nepredvídaných situácii, no hlavne sa nám potvrdilo rozloženie síl v novej sezóne. Vettel dokázal držať krok s časmi Hamiltona, čo napovedá, že Ferrari sa naozaj dotiahlo na Mercedes a sezóna by mala byť divácky vyrovnaná. RedBull potvrdil svoju tretiu pozíciu, no zjavne zaostáva minimálne o pol sekundy na kolo. Potešujúce sú výsledky tímov Force India a Toro Rosso. Tie teraz tvoria zdravé jadro štartového poľa. Naopak Williams veľa neukázal a môže to naznačovať prepad výkonnosti. Ale v prípade tímu z Grove nepredbiehajme. Strolla zostrelili v prvom kole a Massa nezvládol stratégiu a prácu s novými pneumatikami.

wi01-1.jpg

Smutný príbeh pokračuje v McLarene. V divokých podmienkach v úvode sa skúsený Alonso blysol jazdou v strede prvej desiatky, no v 35.kole sa jeho Honda zasa zadýchala a musela do kúpeľov. A keďže nedokončil ani Vandoorne, tak je McLaren jediným tímom, ktorý nedoviezol do cieľa dnešných pretekov ani jedno auto.

r10-me.jpg

V oboch šampionátoch je poradie na čele maximálne vyrovnané. V značkách vedie o jeden bod Mercedes pred Ferrari a Vettel s Hamiltonom majú rovnaký počet bodov v šampionáte pilotov, keď majú obaja jedno prvé a jedno druhé miesto. Divoký Max sa vďaka dnešnému výkonu pretlačil na tretie miesto priebežného poradia pred Bottasa a Raikkonena. Všetci traja však strácajú približne dvadsať bodov na lídrov. O týždeň to však už môže vyzerať úplne inak. Počas veľkonočných sviatkov sa jazdí v Bahrajne a my budeme znova pri tom.

r-results-6.jpg

r-res-lap-by-lap.jpg

r11-mer.jpg

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri