Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

V Hustopečiach sa tešil Kopecký, ale i Koči, Grzyb a Gavlák

Sunday, 17. 06. 2018 - 11:11, Public relations   

V Hustopečiach sa tešil Kopecký, ale i Koči, Grzyb a Gavlák

Mimoriadne náročnú Agrotec Petronas Rally absolvovali v tieto dni posádky Majstrovstiev Slovenska v rally vo viniciach českých Hustopečí. Absolútne prvenstvo získali už po siedmykrát Jan Kopecký s Pavlom Dreslerom na Škode Fabia R5.

Do Majstrovstiev FIA Zóny strednej Európy, Majstrovstiev Česka v rally a Majstrovstiev Slovenska v rally bol zaradený 14. ročník Agrotec Petronas Rally, ktorý sa konal 15.-16. júna 2018. Agrotec Autoklub v AČR pripravil pre 121 prevzatých posádok 12 rýchlostných skúšok rozdelených do dvoch etáp. Piatková etapa sa konala prevažne za tmy a priniesla viacero technických porúch i havárií, ktoré si vyžiadali až štyri voľné prejazdy. Najviac sa darilo a po prvej etape figurovala na priebežnom prvom mieste dvojica v zložení Jan Kopecký - Pavel Dresler. Na výbornej druhej priečke sa držali Poliaci Grzegorz Grzyb s Boguslawom Browinskim a na tretej Filip Mareš s Janom Hlouškom. O výborné umiestnenie sa rozbitím retardéra a 20-sekundovou penalizáciou pripravili Martin Koči s Radovanom Moznerom, ktorí skončili až na štvrtom mieste.

Tibor Szabosi;c30i3741-9.jpg

Pre slovenský šampionát znamenala prvá etapa aj prvé body. Obe etapy boli totiž do hodnotenia započítavané zvlášť. Víťazstvo v rámci nej si pripísal Grzyb pred Kočim a Petrom Gavlákom s Emilom Horniačkom. Všetky tri posádky jazdili na Škode Fabia R5. Ďalšie dve miesta obsadili vozidlá Mitsubishi Lancer Evo IX s posádkami Jozef Béreš - Lukáš Šintal a Lukáš Matěna - Pavol Zalabák. Najrýchlejším vozidlom 2WD bol v prvej etape MSR Citroen DS3 R3T Max českej dvojice Egon Smékal - Petra Němcová.

Tibor Szabosi;c30i4595-8.jpg

Druhá etapa sa úvodom vyvíjala celkom pokojne. Do popredia sa ku Kopeckému prebojovali Koči, Černý a Mareš. V deviatej rýchlostnej skúške však došlo k požiaru vozidla Ford Focus WRC Jana Dohnala. Jazdec i spolujazdec boli našťastie v poriadku, avšak auto zhorelo do tla a československá motoristická scéna tak prišla o tento nádherný špeciál. Kvôli tejto nemilej udalosti bol nariadený voľný prejazd. V ďalších troch skúškach už k žiadnym väčším zmenám nedošlo. Prvé miesto absolútne si udržali Kopecký s Dreslerom, druhí skončili Koči s Moznerom a tretí Černý s Černohorským.

Tibor Szabosi;c30i5070-9.jpg

Pre Majstrovstvá Slovenska to znamenalo zmenu poradia na prvých dvoch priečkach, kde sa poradie oproti prvej etape otočilo. Plný počet bodov si odniesol Koči a druhý skončil Grzyb. Na tretie miesto sa práve v poslednej skúške dokázal prebojovať opäť Gavlák. Štvrtí skončili bratia Melichárekovci a piati Kukučka s Vejačkom. Ani jedna z týchto dvoch dvojíc cieľ prvej etapy nevidela, takže si priniesla cenné body aspoň z tejto druhej etapy. V dvojkolkách vyhrali opäť Smékal s Němcovou.

Team;rh201844085.jpg

V jednotlivých triedach Majstrovstiev Slovenska to vyzeralo takto:

Trieda 2: Rovnaké poradie ako prvé tri miesta v absolútnom poradí oboch etáp. V prvej etape poradie Grzyb, Koči, Gavlák a v druhej etape Koči, Grzyb, Gavlák.

Trieda 3: V prvej i druhej etape medzi sebou súperili posádky Béreš - Šintal a Matěna - Zalabák. V oboch bol rýchlejší Béreš, avšak zatiaľ čo v prvej zvíťazil, v tej druhej sa musel kvôli penalizácii za meškanie do časovej kontroly uspokojiť s bodmi za druhé miesto. Tretí skončili po oba dni Tomáš Konečný s Matúšom Lejkom.

Trieda 5: V piatok do cieľa došli len tri posádky a to v poradí Smékal - Němcová, Ďurej - Slamčík a Haluška - Plichta. Poradie v sobotu bolo podobné, len s rozdielom na treťom mieste, na ktorom skončili Cireň s Hrankom.

Tibor Szabosi;asf-3539.jpg

Trieda 6: V triede 6 v prvej etape dojazdili len dve posádky a to v poradí Koiš - Siska na prvom a Pecuch - Dudášová na druhom mieste. V sobotu sa poradie úplne prehádzalo, pretože do bojov už zasiahli aj Martin Kysucký s Robom Pečnerom, ktorí triedu aj vyhrali. Na druhom mieste skončil Pecuch a na tretie sa pravdepodobne po defekte alebo inej poruche prepadol Koiš.

Trieda 7: Posádky tejto triedy absolvovali v piatok len dve rýchlostné skúšky v ostrom tempe. Tú prvú z nich vyhrali Tamás s Kissom a druhú, resp. RS6, vyhrali Plichta so Svatom. Rozdiel medzi nimi napokon činil 1,7 sekundy v prospech Tamása. V druhej etape sa poradie otočilo a víťazom sa stal Plichta pred Tamásom. Na treťom mieste skončili po obe etapy Matúš s Urbaníkom.

Trieda 8: Dvojlitre sa stali v oboch etapách korisťou českej posádky Krajča - Housť na Renaulte Clio. V piatok za nimi skončili Švec s Podobníkom, Hudy s Frischom a Debnárová s Laurincovou. V druhý deň vypadol z hry Švec, takže Hudy sa posunul na druhé a Debnárová na tretie miesto.

Trieda 11: Tu jazdili osamotene Tomáš Kukučka s Petrom Vejačkom. V piatok ich potrápila prevodovka a do cieľa neprišli. V sobotu si odniesli prvé miesto.

Tibor Szabosi;c50q7165-1.jpg

Historik: V triedach HK1 a HK2 sa zišli spolu štyri posádky. Hneď v úvode však odstúpili Petrásek s Králom. V triede HK1 zvíťazili v prvej etape Kopka s Nemcom na BMW 2002 TI, ale v sobotu do cieľa nedošli. V triede HK2 bolo po obe etapy poradie rovnaké a to Kučera - Žaludková na prvom a Vaško - Kuderová na druhom mieste.

Spomedzi 121 odštartovaných posádok došlo do cieľa oboch etáp Agrotec Petronas Rally iba 78 dvojíc. Až jedenásť víťazstiev v RS si vybojoval Kopecký a jedno získal Martin Koči.

Zdenka Frývaldská
Auto klub Košice



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri