Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Úspešné vyvrcholenie sezóny

Thursday, 23. 10. 2008 - 00:00, T. Szabosi   

Úspešné vyvrcholenie sezónyZáver sezóny sa niesol v prípade nášho Quad Extrem Teamu v znamení záverečného boja o titul českého majstra a o konečné poradie európskeho šampionátu baja.

Udržať prvú priebežnú priečku bolo hlavným cieľom Martina Antala, v poslednej súťaži Českých Majstrovstiev CCR. Nebolo to však ani trochu jednoduché. Proti bola kompletná plejáda českej, ale i maďarskej špičky, ktorá sa vo Vsetíne stretla. Česká legenda disciplíny QUAD, niekoľkonásobný víťaz Dakaru sa nechal ešte pred štartom počuť, že svoju kožu len tak nedá. Ostré súboje tak boli očakávané až do úplného záveru.



Napriek tomu, že vo Vsetíne mohol štartovať za QET iba jeden jazdec, o rozruch sa postaral aj za troch. Nie len že vyhral medzi kategóriu štvorkoliek, v konečnom hodnotení áut, bugín aj quadov obsadil tretie miesto absolútne. V niektorých meraných úsekoch bol dokonca Maťo rýchlejší, ako dakarové Mitsubishi Mirka Zapletala.

Vďaku si za to zaslúžia aj nekonečné davy divákov, lemujúce trate, ktoré vďaka bezprostrednému kontaktu dokážu vyhecovať pilota štvorkolky omnoho viac než jazdca v uzavretom aute. Ich ohlasy boli nevídané predovšetkým na adresu kategórie QUAD. Na vsetínsku rely sa tak podľa nich konečne vrátili WRCčka.



Martin Antal a Quad Extrem Team Slovakia tak napriek náhradnému stroju Polaris Outlaw vybojoval absolútneho Majstra Českej Republiky. Ostrá EATV 990 sa počas vsetínskej súťaže podrobovala dôkladnej príprave na Rally Sardegna Baja.

Organizátor Baja Sardinia avizoval, že súťaž bude plne podliehať predpisom systému Bajas. Opak však bol pravdou. Okrem toho avizoval, že pomer technických a rýchlych pasáží bude asi 50:50, na základe čoho sme zvolili ťažké stroje EATV 990. Aj tu bola však pravda niekde inde. Tušiť sme to začali už pri príchode. Súperi sa totiž schádzali na malých a ľahkých štvorkolkách. Trate boli postavené vo vnútrozemí ostrova a siahali až do nadmorskej výšky vyše 1000 metrov. Už prvé ostré kilometre potvrdili, že sme nezvolili vhodnú techniku. Úzke šotolinové cestičky sa miestami strácali medzi kameňmi vo výjazdoch, kde bolo ledva miesto pre motorku a s 330 kilovými strojmi to bol miestami viac boj o život než pretekanie. Obaja piloti toho mali dosť už po prvom meranom úseku. Do servisu prišli s dvoma defektmi a zrušenými diskami.



„Toto nie je crosscoutry, ale trial!!!“ zneli prvé slová oboch. Našťastie stroje držali a až na vysokú spotrebu diskov a pneumatík sa nič nekazilo. To bola v konečnom dôsledku najväčšia výhoda. Ľahšie quady sa totiž začali v priebehu druhého dňa lámať a sypať. Napriek hendikepu hmotnosti tak naši chlapci nakoniec neobstáli zle. Martin dojazdil celkovo štvrtý a v triede Q4 tretí, Mirko obsadil jednu priečku za ním.

Sardínska rely rozhodla aj o konečnom poradí European Baja Championshipu. Slovenský Quad Extrem Team sa nie len že nestratil, naopak podarilo sa mu vo svojej premiérovej sezóne obsadiť hodnotné pozície. Martin Antal sa stal deviatym najrýchlejším Európanom, v kategórii Q4 šiestym a v Alpe Adia Champions mu patrí tretia priečka. Mirko Abrahám skončil v ME dvanásty, v Q4 siedmy a v Alpe Adia desiaty. Milanovi Poláčkovi patrí v ME vďaka problémom, ktoré ho prenasledovali celý rok, 28. miesto. Róbert Jarolím bojoval iba do českého majstráku a skončil šiesty absolútne.



Najhodnotnejším výsledkom je však pre celý tím bezpochyby tretie miesto Martina Antala absolútne, na prvom podujatí Dakar Series z Maďarska. Vďaka však patrí všetkým, ktorí nám po celý rok pomáhali v roli partnerov. Spomenúť tak musíme Auto Impex, Geoff Anderson, Delife, Aloe Vera, Speed Team, X Centrum a DPC. Ďakujeme samozrejme aj mnohým médiám, hlavne redakciám OffROAD 4x4magazínu, Halo Auto a Rádio Sity, ale i mnohým ďalším, ktoré boli ochotné informovať o našich úspechoch i neúspechoch širokú verejnosť.
Už dnes sa s absolútnym nasadením pripravuje celý Quad Extrem Team Slovakia na nasledujúcu sezónu. Dúfajme, že bude minimálne taká úspešná ako tá tohtoročná.

Štefan Malák





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri