Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Moto

UEM Alpe Adria Championship

Thursday, 29. 03. 2012 - 14:39, Daniel Mandzi   

UEM Alpe Adria Championship

Seriál motocyklových majstrovstiev Alpe Adria absolvuje tento rok už svoj 31. ročník, čo svedčí o jeho opodstatnenosti v konkurencii medzinárodných motocyklových podujatí. Za ten čas sa stal jedným z najprestížnejších pretekárskych seriálov európskeho kontinentu, pričom tu vyrástlo aj niekoľko popredných jazdcov majstrovstiev sveta.

img-foto-jan-zemiar-10045.jpg

Jedná sa o medzinárodné podujatie cestných pretekov motocyklov medzinárodného seriálu Alpe Adria Cup, na ktorom sa zúčastnia pretekári z krajín tzv. zóny Alpe Adria (krajiny ako napríklad Taliansko, Švajčiarsko, Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko) ale i Maďarsko, Poľsko či Česká republika.

Do roku 2004 sa konal seriál ako pohárový (Alpe Adria Cup), no v roku 2005 pod krídlami Európskej motocyklovej únie (UEM) povýšil na šampionát. Každoročne sú súčasťou alpsko-jadranského šampionátu aj národné majstrovstvá niekoľkých krajín, a tak plné štartové rošty sú väčšinou samozrejmosťou. Vo vlaňajšom záverečnom hodnotení figurujú jazdci zo štrnástich krajín.

img-foto-jan-zemiar-10289.jpg

Od roku 2008 patrí Alpe Adria do vybranej spoločnosti najprestížnejších európskych motocyklových seriálov, z ktorých najúspešnejší pretekári postupujú priamo do finálového podujatia Majstrovstiev Európy. Tie sa každoročne konajú v októbri v španielskom Albacete.

Ani slovenskí pretekári sa v histórii alpsko-jadranského šampionátu nestratili, keď celkovými víťazmi sa v minulosti stali Igor Marinica (2001), Michal Puškár (2005 a 2010), Jaroslav Černý (2010) a Lukáš Jasenský (2011).

V súčasnosti sa šampionát Alpe Adria koná na ôsmich európskych pretekárskych okruhoch, pričom prvé tohtoročné podujatie sa uskutoční 21. a 22. apríla na našom automotodróme Slovakia Ring v Orechovej Potôni.

Najvýznamnejšie a najväčšie preteky motocyklov konajúce sa na území Slovenska predpokladá I v roku 2012  vysokú návštevnosť, mnoho športových zážitkov a pestrý program.

img-foto-jan-zemiar-10289.jpg

Kalendár UEM Alpe Adria Championship 2012:

22. 04. Slovakia Ring (SK)

13. 05. Brno (CZ)

03. 06. Pannoniaring (H)

17. 06. Rijeka (HR)

15. 07. Most (CZ)

29. 07. Poznaň (PL)

19. 08. Rijeka (HR)

02. 09. Hungaroring (H)

16. 09. Adria (I)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri