Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Tretie víťazstvo Romaina Dumasa v oblakoch Pikes Peaku

Tuesday, 27. 06. 2017 - 11:12, Ľuboš Kašický   

Tretie víťazstvo Romaina Dumasa v oblakoch Pikes Peaku

Najslávnejšie preteky automobilov do vrchu na Coloradskom Pikes Peaku vyhral znova slávny Francúz, hoci za rekordom Seba Loeba z roku 2013 zaostal takmer o minútu.


Po najstarších pretekoch na okruhu v Indianapolis má Amerika aj najstaršie preteky automobilov do vrchu. Neskutočný dvadsaťkilometrový Pikes Peak (s prevýšením 1440 metrov) sa jazdí už od roku 1916 a uplynulý víkend zaknihoval už 95.ročník.

2016-dumas-winner.jpg

V Európe si Pikes Peak získal pozornosť až, keď ho začali "zliezať" slávne mená z Európy. Od roku 1981 sa jazdí na absolútneho víťaza a hneď v rokoch 1984 a 85 tu vyhrala legendárna francúzska rely krásavica Michele Moutonová. V roku 1987 sa k nej pridal aj Walter Rohrl a o rok neskôr aj Ari Vatanen. Potom sa pozornosť Európanov rozptýlila iným smerom, a záujem vrátil až Sebastien Loeb, ktorý tu v roku 2013 vyhral v novom časovom rekorde 8:13,878s! No a zdá sa, že tým stanovil limit na dlhé roky.

dumas-norma.jpg

V troch z posledných štyroch ročníkov však na Pikes Peaku triumfuje Loebov krajan, víťaz z Le Mans a majster sveta vytrvalostných pretekov Romain Dumas. Na rozdiel od Loeba, ktorý tu vyhral s upraveným Peugeotom 208 T16 Dumas štartuje s placatou upravenou Normou M20 RD a vlani dokonca, ako druhý po Loebovi, stiahol najlepší čas pod deväť minút. Tento rok (9:05,672s) sa mu to síce nepodarilo, no aj tak to stačilo na tretie víťazstvo. Druhý Peter Cunningham zaostal o takmer pol minútu.

pikes-peak-course.png

„Ťažko hľadať slová," vraví Romain Dumas. „Hlavným cieľom bolo zvíťaziť a to sa podarilo. Po tréningoch sme síce mali vyššie očakávania, čo sa nášho času týka, no problémy so zapaľovaním nás trochu potrápili. Vyhrali sme teda, ale nie som úplne spokojný, lebo sme chceli dosiahnuť lepší čas," dokončil neskromne Francúz a nám to naznačuje, že sa do Colorada ešte zopárkrát vráti, aby prekonal Loebov rekord. Mimochodom šesťkrát za sebou tu vyhral v rokoch 2006-2011 Japonec Nobuhiro Tajima na Suzuki. To je určite ďalšia méta aj pre Dumasa.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri