Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Tragický rok 1982. Uplynulo 35 rokov od smrti Gillesa Villeneuva

Tuesday, 09. 05. 2017 - 10:30, Ľuboš Kašický   

Tragický rok 1982. Uplynulo 35 rokov od smrti Gillesa Villeneuva

Zubatá s kosou v tom roku sedela na vraníkovi z Maranella. Po Villeneuvovi a Palettim sa pokúsila zabiť aj Pironiho podobným spôsobom, ako Villeneuva!

 

Rok 1982 bol pre F1 veľmi podivný. Začal veľkolepým návratom Laudu, ktorý po troch rokoch mimo F1 potreboval peniaze pre svoju leteckú spoločnosť a nechal sa ukecať Ronom Dennisom za nehorázny honorár (na tú dobu) 3 milióny dolárov. Lauda v novom revolučnom kokpite z uhlíkových vlákien vyhral prekvapivo už tretie preteky sezóny a nová konštrukcia sa stala základom bezpečnosti moderných pretekárskych vozidiel. Na štvrtej GP v Imole potom tímy združené Ecclestonom pod FOCA preteky bojkotovali a štartovala iba polovica tímov. Rok zaklincoval Keke Rosberg, ktorému na titul stačilo jediné víťazstvo. Aj napriek týmto divokým udalostiam si však fanúšikovia F1 rok 1982 pamätajú pre oveľa vážnejšie udalosti. Tou najväčšou bola tragická smrť legendárneho divocha Gillesa Villeneuva.

vile03.jpg

V sobotu 8.mája 1982 na belgickom okruhu Zolder došlo, asi desať minút pred koncom kvalifikácie, k hroznej havárii. 30-ročný Kanaďan, ktorý sa pred dvoma týždňami v Imole rozhádal s tímovým kolegom Pironim, sa rozhodol pre satisfakciu. Na už takmer prázdnej trati útočil na pole position. V jedenástom sektore dostihol pomalého Jochena Massa, ktorý kvalifikáciu končil a vracal sa do depa. Nemec zaregistroval rýchlo sa blížiace ferrari a uhol sa na pravú stranu trate. Villeneuve to však zle odhadol a tiež zamieril napravo.

vile04.jpg

Mass podvedome zachraňoval situáciu a rýchlo zamieril do stredu trate. Bolo však neskoro. Kanaďan ľavým predným kolesom zachytil pravé zadné koleso marchu a to katapultovalo ferrari do vzduchu. Červený monopost sa vzniesol, ako strmo štartujúce lietadlo, no po chvíli zvíťazila gravitácia a ferrari sa dostalo do divokých kolmých kotrmelcov.

Preťaženie bolo také veľké, že to nevydržalo ukotvenie bezpečnostných pásov a Gilles Villeneuve vyletel z kokpitu! Nebohý Kanaďan, ktorého doma čakal desaťročný syn Jacques a šesťročná dcérka Melania, tvrdo pristál na stĺpiku bezpečnostnej siete. Nemal šancu!

Jochen Mass okamžite zastavil a bežal k bezvládnemu telu. Záchranári uviedli srdce k činnosti, no všetko bolo márne. Zranenie chrbtice bolo fatálne. Večer o deviatej potom prišla oficiálna správa z nemocnice, ktorá potvrdila najhoršie očakávania.

vile02.jpg

Enzo Ferrari rozhodol, že do konca sezóny uvoľnený kokpit po miláčikovi z Kanady neobsadí (vydržal tri GP). O mesiac neskôr sa potom v Montreale jazdila veľká cena Kanady, pred ktorou okruh pomenovali po Gillesovi Villeneuvovi. Krutá Zubatá si však za to o pár minút neskôr, na štarte grand prix, vybrala ďalšiu obeť.

Iba 24-ročný Talian Riccardo Paletti sa druhýkrát kvalifikoval na štart grand prix F1, no jediné ferrari na štarte ho zastavilo navždy. Didierovi Pironimu sa prehriala spojka. Zostal stáť na štarte a neskúsený Talian si ho nevšimol. Čelný náraz v rýchlosti asi 170 km/h mu nedal šancu. V hľadisku sedeli jeho rodičia.

vile01.jpg

Zubatá s kosou v roku 1982 nepochybne sedela na vraníkovi z Maranella. Po Villeneuvovi a Palettim sa pokúsila zabiť aj Pironiho podobným spôsobom, ako Villeneuva. V sobotňajšom tréningu na Hockenheime pršalo a na trať veľa áut nešlo. Pironi si už v piatok vybojoval pole position a teraz trénoval ešte jazdu za mokra. Keď sa blížil k pomalšiemu Alainovi Prostovi, tak cez vodnú stenu za Francúzom nemohol vidieť williams Dereka Dalyho. Zaskočený vrazil do Íra rovnako, ako pred 13 týždňami Villeneuve do Massu. Aj Pironiho ferrari vzlietlo, no jeho dráha bola milosrdnejšia. Červený bolid teraz dopadol na kolesa a záchranári vystrihovali Francúza asi 45 minút. Pironi bol nakoniec rád, že neprišiel o nohy, no jeho kariéra v F1 navždy skončila. Mimochodom 84-ročný Enzo Ferrari zasa nechal nasledujúce dve GP jazdiť iba jedno auto a až od Monzy posadil do druhého auta Maria Adrettiho. I tak však ešte dokázal vyhrať Pohár konštruktérov!

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri