Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Motocross

Tomáš Kohút v TOP 10 najlepších motokrosových jazdcov sveta

Wednesday, 14. 08. 2013 - 15:50, Martin Trenkler   

Tomáš Kohút v TOP 10 najlepších motokrosových jazdcov sveta

Cez víkend 10.-11.8.2013 sa na trati v českom Jiníne uskutočnili Majstrovstvá sveta juniorov v motokrose  „Monster Energy FIM Junior Motocross World Championship 2013". Spolu s ďalšími ôsmymi jazdcami  na tomto vrcholnom svetovom podujatí Slovenskú republiku reprezentovali  aj traja jazdci tímu MX Slovakia. Tomáš Kohút v kubatúre 85 ccm, Richard Šikyňa a Michal Novocký v kubatúre 125 ccm, všetci jazdiaci na motocykloch KTM.

kohut-1.jpg

Na výborne pripravenej trati sa stretlo v troch triedach rekordných 227 jazdcov zo 41 krajín sveta . Štartová listina bola nabitá juniorskou elitou nielen zo starého kontinentu, ale nechýbali ani jazdci z USA, Kanady, Austrálie či Japonska.

Od prvých sobotňajších kvalifikačných jázd sa zvádzali neúprosné súboje o každú stotinu sekundy, nakoľko do hlavných pretekov v každej kubatúre postupovalo len 40 jazdcov s najlepšími kvalifikačnými časmi. Tomášovi Kohútovi sa podarilo kvalifikovať z vynikajúceho 10. miesta v jeho skupine, čím si zabezpečil sľubnú pozíciu na štartovacej rampe. Richardovi Šikyňovi a aj Michalovi Novockému sa to síce podarilo až z „Last Chance", nakoľko ich počas kvalifikácie neobišli technické problémy.

Tomášovi Kohútovi sa darilo aj v nedeľu v hlavných pretekoch, keď mu po 12. mieste v prvej jazde a 9. mieste v druhej jazde patrí celkovo vynikajúca 9. priečka. Michal Novocký si nakoniec vyjazdil celkové 18. miesto (31. a 13.) a Richard Šikyňa 22. miesto (23. a 18.). Všetci jazdci z tímu MX Slovakia „bodovali"  a stali sa tak najúspešnejšími jazdcami z celej výpravy Slovákov na týchto majstrovstvách sveta.

kohut.jpg

Peter Kolek (manažér tímu)

„Prípravu na majstrovstvách sveta sme nepodcenili, čo sa nakoniec prejavilo aj na výsledkoch našich jazdcov. Sobotňajšie kvalifikácie začali výborne, Tomáš Kohút sa pustil bez rešpektu do svojich súperov a 10. postupový čas v jeho skupine bol viac než povzbudzujúci. Trochu sa nám zdramatizovala situácia v triede 125 cca, keď aj Miki Novocký a aj Rišo Šikyňa  bojovali nielen so svojimi súpermi, ale aj s technickými problémami svojich motocyklov a nepodarilo sa im urobiť dostatočne rýchlo kolo na priamy postup. V krátkej pauze pred „Last Chance" sa však podarilo aj za pomoci českých priateľov vyladiť motocykle na 100% a chalani nenechali nikoho na pochybách, že patria do hlavných pretekov. Rišo odštartoval dokonca ako prvý a Miki ako štvrtý. Za výraznej diváckej podpory nielen Slovákov, ale aj Čechov predviedli obaja nádhernú jazdu a nakoniec postúpili z 2. a 3. miesta.

V nedeľu Tomáš Kohút potvrdil svoje stúpajúce jazdecké kvality a tak po 12. a 9. mieste získal 21 bodov a celkovo mu patrí fantastické 9. miesto. Dostal sa tak do elitnej desiatky najlepších jazdcov sveta v kubatúre 85 ccm a stal sa aj najúspešnejším slovenským jazdcom na týchto majstrovstvách sveta. Michalovi Novockému úplne nevyšla prvá jazda, keď skončil 31., ale chuť si dokonale napravil 13. miestom v jazde druhej. Získal 8 bodov, čo mu vynieslo celkové 18. miesto. Rišo Šikyňa podal veľmi zodpovedný a vyrovnaný výkon a po 23. a 18. mieste skončil  celkovo 22., so 4 bodmi. Jazdcov chcem pochváliť hlavne za ich prístup a ďakujem im za vynikajúce výsledky. Veľké uznanie si zaslúži tiež obetavosť trénera Mirka Kučírka, rodičia jazdcov ako aj ostatných  spolupracovníkov tímu. Samozrejme poďakovanie patrí tiež našim trpezlivým sponzorom a partnerom, ale aj usporiadateľom z OFF ROAD KLUBU Jinín a tiež všetkým slovenským a českým priaznivcom motokrosu, ktorí pre celú slovenskú výpravu vytvorili perfektné podmienky a atmosféru. Myslím si, že nehovorím len za seba keď poviem, že sme sa tam cítili ako doma".

kohut-sikyna.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri