Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Tibor Cserhalmi je späť! Vyhral Rally Sigord 2017

Saturday, 21. 01. 2017 - 20:40, Ľuboš Kašický   

Tibor Cserhalmi je späť! Vyhral Rally Sigord 2017

Druhé kolo Zimného pohára 2017 plné veľkých mien, zradných tratí a prekvapení.

Ak som o úvodných pretekoch Zimného pohára v Medzilaborciach písal ako o Monte Carle, tak som sa mýlil. To pravé slovenské Monte Carlo sa jazdilo na Dubníku. Medzilaborce boli skôr klasickou švédskou rely. Vytrvalé mrazy, sneženie a sporadické slnko pripravilo v okolí Prešova mimoriadne zradné podmienky, ktoré dokonca zobrali chuť do pretekanie niektorým posádkam.

tsemerad2.jpg

„Súťaž bola pekná. No zatiaľ, čo v Medzilaborciach bol povrch jednotný, tak tu sa to nepredvídateľne striedalo," konštatoval Josef Semerád, ktorý spolu s Radom Moznerom ovládli úvodné tri rýchlostné skúšky (súťaž mala dva merané úseky, ktoré sa jazdili trikrát). Už po prvej sekcii mal Semerád na druhého Cserhalmiho náskok 28,7 sekundy a tretím úsekom ho ešte o šesť sekúnd zvýšil. Zlom v súťaž však nastal na konci štvrtého meraného úseku, keď suverénny líder nečakane skončil mimo trať. „Celú súťaž sme sa snažili ísť rýchlo, no príliš neriskovať. Tesne pred koncom štvrtej rýchlostnej skúšky sme sa však pri výjazde z retardéra šmykli na ľade a skĺzli do priekopy, ktorú zakrýval sneh," opisuje rozhodujúci moment súťaže český pretekár. „Naše Mitsubishi sadlo na podlahu a pretože tam bolo málo ľudí, ktorí by nám pomohli, tak sme sa nedokázali vyhrabať späť na trať." To celé sa stalo len pár desiatok metrov pred cieľom eresky a tak odstúpenie z čela súťaže nepoteší. „No stáva sa. Taký je šport," pokračuje Semerád. „Myslím si však, že umiestniť retardéry na zľadovatelú trať asi nebolo najšťastnejšie riešenie."

tsemerad1.jpg

Po odstúpení Semeráda s Moznerom sa do čela posunula posádka Cserhalmi - Krišáková. Prešovčan sa na Dubníku každým prejazdom zlepšoval a neťažil len z odstúpenia Semeráda, ale súbežne predbehol o desať sekúnd aj dovtedy druhého Igora Drotára, ktorého po dlhšom čase znova navigoval Vlado Bánoci. Súboj dvoch prešovských exmajstrov Slovenska v rely začal gradovať a pár sekúnd pred poslednou sekciou znamenalo, že je všetko otvorené.

tibor2.jpg

Do cieľa piateho meraného úseku prišli ešte obaja favoriti v jednej sekunde, no na Dubníku to Cserhalmi rozbalil a ďalších dvanásť sekúnd na Drotára rozhodlo o jeho víťazstve. „Mne to dnes pripomínalo Monte Carlo, lebo sa striedali mokré, ľadové aj snehové pasáže," hodnotí víťazný Cserhalmi. „Na trati bolo veľa rôznych nástrah. Hocikde stačilo brzdiť o sekundu neskôr a už by sa to nedalo vrátiť." Na Dubníku však jednoznačne žiaril a aj preto zaslúžene zvíťazil. „Áno, Dubník (Zlatá Baňa) je moja srdcovka," potvrdzuje vysmiaty víťaz, ktorého by sme mali v tomto roku vidieť konečne v celom slovenskom rely šampionáte. Zatiaľ však nepredbiehajme.

tibor3.jpg

A čo legendárna posádka Drotár - Bánoci? „Bola to jedna z najkrajších súťaž. Stretlo sa tu hneď niekoľko špičkových posádok a výborne sme si zapretekali. Trať bola naozaj mimoriadne náročná a striedalo sa tu všetko od snehu až po čierny ľad. Našim cieľom bolo pódiové umiestnenie a vyhnutie sa akejkoľvek krízovke. To sa nám podarilo, takže sme spokojní," krátko zosumarizoval priebeh súťaže Igor Drotár.

tdrotar1.jpg

Na štarte prešovskej rely nechýbalo ani tentoraz meno Béreš. Ďodi Béreš síce súťaž odjazdil ako predjazdec, no naostro štartoval otec, Jozef Béreš. Bývalý majster Slovenska v náročných podmienkach ukázal, že zo svojho majstrovstva nič nezabudol a aj s „historikom" obsadil výborné tretie miesto a užíval si zaslúžený potlesk fanúšikov. „Mohol som ísť aj rýchlejšie, no nechcel som riskovať, že poškodíme auto. Išli sme samozrejme na čas, no rovnako som chcel potešiť aj divákov, keď stáli okolo trate," pripomenul Béreš prečo jeho aj jeho syna diváci zbožňujú. „Trať bola zradná, no je to zimná rely a tak to má byť," dokončil „dedo" Béreš.

tberes2.jpg

Posledné podujatie mini série Zimného pohára 2017 sa bude konať 18.marca v Košiciach, kde určite nebude chýbať ani Béreš, ani Drotár s Bánocim a Semerád.

tberes1.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri