Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Tänak zvyšuje svoj náskok – v rely však jeden nikdy nevie

Sunday, 29. 04. 2018 - 07:18, Ľuboš Kašický   

Tänak zvyšuje svoj  náskok – v rely však jeden nikdy nevie

Sedem eresiek a takmer 150 náročných horských kilometrov v okolí Cordoby čakalo na posádky v druhej etape argentínskej rely. Vyhrať môže iba jedna.

 


Svet svetovej rely je úžasný už sám o sebe. V sobotu však na seba mimoriadnu pozornosť svojimi výkonmi pútali hneď dvaja pretekári. Ten prvý dominuje celej súťaži a ten druhý je nielen najmladší, ale aj najrýchlejší v kategórii WRC2!

Copyright manufacturer;tgr-0016-25.jpg

„Ott má za sebou fantastický deň," chválil svojho pilota šéf Toyoty, Tommi Mäkinen. „Je neuveriteľné s akou istotou jazdí. Zdá sa, že ho nič nemôže zastaviť." Človek sa až bojí vyrieknuť takéto slová, aby niečo nezakríkol. Ott Tänak však v sobotu doslova kraľoval. Bol najrýchlejší v piatich zo siedmych meraných úsekov a svoj piatkový náskok zdvojnásobil.

Copyright manufacturer;tgr-0036-17.jpg

„Všetko funguje, ako má. Z auta mám veľmi dobrý pocit a dnešné rýchle a plynulé úseky nám naozaj sadli," vraví sebavedomý Estónec. „Vôbec som v druhej etape nemusel tlačiť na doraz, ako v piatok. Ráno to bolo vďaka hmle zákerné, no zvládli sme to a popoludní sme si to už užili. Pred nedeľňajšou etapou mám však veľký rešpekt. Úseky ako El Condor a Mina Clavero sú veľmi drsné a úplne iné, než sme mali dnes. Verím však, že to zvládneme."

Copyright manufacturer;tgr-0008-26.jpg

Najlepšie zo súperov si počínal Belgičan Neuville (hyundai), ktorý sa postupne pretlačil až na druhé miesto. „Stratili sme nejaký čas v rannej hmle, ale zvyšok sme zabrali, ako sa dalo," netajil Neuville. Thierry už v úvode etapy predbehol Krisa Meeka na citroene, ktorý sa bál, že urobí chybu. Tú síce neurobil, alebo predsa? „Kameň stál uprostred cesty a nedokázal som sa mu vyhnúť," opisoval situáciu z posledného meraného úseku druhej etapy írsky pretekár. Defekt na pravej zadnej gume ho prinútil na 40-kilometrovom úseku zastaviť a vymeniť koleso. To však znamenalo prepad z tretieho miesta až na ôsme. „Veľmi ma to mrzí, lebo sme mali pod kontrolou tretiu pozíciu," mračí sa Meeke.

Copyright manufacturer;1986464-wy1yluxo8p-1.jpg

Viacej sa v sobotu čakalo od Sebastiena Ogiera, no ten išiel príliš opatrne a pohyboval sa iba okolo štvrtého a piateho miesta. Na Tänaka stráca už dve minúty a zdá sa, že zo svojim statusom v Argentíne sa už zmieril.

Copyright manufacturer;gm201805173.jpg

Pozrime sa však teraz na toho druhého argentínskeho „letca". Tým nie je nikto iný, než mladý Kalle Rovanpera, ktorý pilotuje druhú továrenskú škodovku. 17-ročný fínsky mladík úplne zotrel svojho skúseného kolegu Tidemanda a nielen zrušil jeho dvadsaťsekundový náskok, ale rovnaký náskok si počas druhej etapy aj vybudoval! Vyhral šesť zo siedmych meraných úsekov, keď na tom poslednom (40 km) prehral iba o 0,7 sekundy! A to ešte povedal, že išiel opatrne! Vo WRC2 teda prevzal vedenie Rovanpera pred Tidemandom. Tretí Greensmith na Fieste R5 má stratu 2,5 minúty.

sp-8456.jpg

V nedeľu argentínske dobrodružstvo končí trojicou horských a mimoriadne náročných úsekov. Z klasík El Condor a Mina Clavera majú všetci veľký rešpekt, no diváci si ich naopak užívajú. Čakať asi môžeme viacej opatrnosti a teda asi menej zmien v poradí. V rely však jeden nikdy nevie.

Výsledky po druhej etape argentínskej rely:
1. Ott Tänaka / Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 2h58m33.9s
2. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 kupé WRC) + 46.5s
3. Dani Sordo / Carlos Del Barrio (Hyundai i20 kupé WRC) + 1m08.2s
4. Sebastien Ogier / Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) + 1m59.0s
5. Andreas Mikkelsen / Anders Jaeger (Hyundai i20 kupé WRC) + 2m13.8s
6. Esapekka Lappi / Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) + 2m42.9s
7. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) + 2m49.1s
8. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroen C3 WRC) + 3m20.4s
9. Teemu Suninen / Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) + 4m17.6s
10. Kalle Rovanpera / Janne Halttunen (Škoda Fabia R5) + 10m50.2s

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri