Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Tänak vo Fínsku lieta! Čo na to Ogier a Neuville?

Saturday, 28. 07. 2018 - 08:20, Ľuboš Kašický   

Tänak vo Fínsku lieta! Čo na to Ogier a Neuville?

Prvá etapa ôsmeho podniku MS rely rozdala karty v prospech Toyoty a Citroenu. Ako na to zareagujú favorizované tímy Hyundai a M-Sport Ford?


Keď mi kolega zo Světa motoru pred mesiacom povedal, že na Hungaroring necestuje, ale ide na fínsku rely, tak som mu aj trochu závidel. Na druhej strane, nedá sa byť všade. Aj preto o fínskej rely budem tentoraz písať z naturelom príbuznej krajiny, ako zvykne vravieť Kimi Räikkonen, z Maďarska. Mimochodom, s Kimim som to ešte nepreberal (nemal zatiaľ čas), a tak sa to pokúsim zosumarizovať aj bez Fínovej spoluúčasti.

Copyright manufacturer;tgr-0027-33.jpg

„Shakedown nám potvrdil, že máme dobré auto a sme pripravení v tejto rely zaútočiť," hodnotil už vo štvrtok večer po krátkom prológu v Jyvaskyla Ott Tänak (toyota), ktorý sa posadil do kresla lídra tesne pred Neuvilla (hyundai) a Ogiera (ford). O jeho slovách sme síce mohli pochybovať, no piatková prvá etapa ich len potvrdila. Tänak držal fazónu a nerobil chyby. „Odhliadnuc od jedného momentu, kedy sme mali problém s motorom, tak bol piatok perfektný. Urobili sme všetko, ako sme mali a bolo dôležité pripraviť si pre zvyšok súťaže dobrú pozíciu," spokojne ukončil prvú etapu Ott Tänak.

Copyright manufacturer;2018finland-fd-108.jpg

Jediný, kto Estóncovi v piatok ako tak stačil bol Mads Ostberg (citroen). Nór si naozaj váži, že dostal znova šancu v Citroene. „Nestrácame veľa, čo je dobré, lebo v závere etapy nám už odchádzali pneumatiky," vysvetľoval Ostberg. Počas dňa zajazdil dva najrýchlejšie merané úseky a chvíľu Tänaka vo vedení aj vystriedal. Popoludní však začal strácať grip a nakoniec nocoval ako druhý.

Copyright manufacturer;gm201808020.jpg

Väčším prekvapením je však prepad lídrov šampionátu. Ogier aj Neuville trčia niekde v druhej polovici prvej desiatky, keď Neuville mal na piatom úseku dokonca drobnú nehodu. „Bol som príliš rýchly v jednom nájazde. Skúsil som to korigovať, ale urobil som ďalšiu chybu a už som sa zviezol do priekopy," vysvetľoval najvážnejší ašpirant na majstrovský titul, Thierry Neuville (hyundai).

Copyright manufacturer;2051365-uqet82gc1n.jpg

Oveľa lepšie na tom však nebol ani Sebastien Ogier (ford). Francúz sa ešte vo štvrtok vyhováral, že málo testovali a necíti sa vo forme. V piatok svoje slová vlastne naplnil. „Možno sme mohli byť trochu rýchlejší, ale nechcel som príliš riskovať. Zajtra na tom budeme lepšie," zastrájal sa prázdninami trochu vyvetraný Ogier.

Copyright manufacturer;gm201808186.jpg

Vo WRC2-kách sa ukazuje vo výbornom svetle najmladší pretekár štartového poľa fínskej rely, Kalle Rovanpera. Len 17-ročný Kalle zjavne niečo pobral po svojom otcovi a suverénne ovládol výsledky vo WRC2. V celkovej kvalifikácii je po prvej etape na jedenástom mieste a ak vydrží v nasadenom tempe bez chýb, tak má šancu na pekné mladé body.

ap-kalle01.jpg

Sobota bude ešte náročnejšia ako piatok. Na posádky čaká osem meraných úsekov a takmer 150 kilometrov. Začína sa ráno o ôsmej a končí približne o ôsmej večer. My budeme pochopiteľne zvedaví, ako zaberú Ogier s Neuvillom a či Tänak udrží za sebou navnadeného Ostberga.

Priebežnéporadie fínskej rely po 1.etape.
1. Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 1h04m14.9s
2. Mads Ostberg/Torstein Eriksen (Citroen C3 WRC) +5.8s
3. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +23.1s
4. Hayden Paddon/Seb Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC) +36.4s
5. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +46.1s
6. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +58.9s
7. Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +1m01.1s
8. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +1m01.4s
9. Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +1m34.1s
10. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m57.7s
...

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri