Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Štefan Svitko opätovne mieri na Dakar

Sunday, 23. 11. 2014 - 18:23, Andrej Haverda   

Štefan Svitko opätovne mieri na Dakar

Najúspešnejší slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko absolvuje Dakar 2015 vo farbách Slovnaft Teamu a s novým motocyklom KTM RallyReplica 450.

 

Foto: Andrej Haverda;

Jeden z najúspešnejších slovenských motocyklových jazdcov Štefan Svitko začiatkom januára opäť zamieri do Južnej Ameriky na Rallye Dakar 2015. Bude to už jeho šiesty štart na týchto náročných pretekoch. Dakar absolvuje na novom motocykli KTM, ktorá pred troma dňami odplávala loďou do dejiska rallye.

Foto: Andrej Haverda;

Štefan Svitko, trojnásobný majster Európy v endure, ide na 37. ročník prestížnych motocyklových a automobilových pretekov s niekoľkými novinkami. Okrem toho, že tento Dakar pôjde výlučne vo farbách Slovnaft Teamu, rallye absolvuje s úplne novým strojom z dielne KTM so špeciálnym rámom z chróm-molybdénovej ocele. KTM RallyReplica 450 je v porovnaní s predchádzajúcim modelom ľahšia o 10 kg. Bude ju poháňať výkonnejší motor, nemá už karburátor ale vstrekovanie paliva, čo je výhodou vo vyšších nadmorských výškach. Motocykel je navyše v porovnaní s minuloročným ľahšie ovládateľný.

Foto: Andrej Haverda;

Blížiaci sa 37. ročník Rallye Dakar bude pre Štefana Svitka už jeho šiestou skúsenosťou. Ako prvý Slovák dokončil Rallye Dakar 2010 hneď pri svojej premiére, pričom obsadil vynikajúce 13. miesto. Zároveň získal prestížne ocenenie „Najlepší nováčik Rallye Dakar 2010". Počas 33. ročníka opäť zabojoval, ale pre technické problémy motocykla ukončil súťaž už po 8. etape. V 34. ročníku však exceloval a dosiahol historický úspech, keď v kategórii motocyklov skončil na fantastickom 5. mieste. O rok neskôr utrpel počas pretekov zranenie ruky, ktoré mu nedovolilo súťaž dokončiť. V poslednom - 36. ročníku - opäť zabodoval a obsadil celkové 9. miesto.

Foto: Andrej Haverda;

V tejto sezóne si pripísal na svoje konto titul majstra Rakúska, keď bezkonkurenčne zvíťazil v seriáli XCC (Xtreme Cross Country) Austria. Na všetkých pretekoch seriálu obsadzoval suverénne najvyššiu priečku. Darilo sa mu aj doma a na pretekoch v tohtoročnom seriáli Medzinárodných majstrovstiev SR, Slovenského pohára a Pohára SMF v endure a country crosse jednotlivcov sa stal opakovane absolútnym víťazom. Pred odchodom na Dakar Svitko uzavrel sezónu štartom na 16. ročníku Memoriálu Libora Podmola - mimochodom účastníka Dakaru v roku 1994 - v cross country maratóne dvojíc v českých Brankách. V konkurencii 237 jazdcov trojhodinový maratón vyhrala dvojica Štefan Svitko a Jaroslav Štrbek.

Foto: Andrej Haverda;

Technické a logistické zázemie Štefanovi Svitkovi na Dakare poskytne tím dvoch ľudí - Zlatko Novosad a Martin Kubačka. Obaja idú síce na rallye prvý raz, majú však so servisom strojov tejto kategórie a motoristickou logistikou bohaté skúsenosti. Zlatko Novosad sa bude starať o údržbu motocykla. Sám je dlhoročným reprezentantom SR v endure a päťnásobným majstrom Slovenskej republiky v endure a cross country. Martin Kubačka bude mať na starosti logistiku, aktualizáciu informácií, vrátane vyhotovovania a prenosu fotomateriálov z dejiska rallye na Slovensko. Bol manažérom klubových tímov na medzinárodnej šesťdňovej súťaži v Grécku, Portugalsku a Nemecku. V súčasnosti pôsobí ako technický komisár pri Slovenskej motocyklovej federácii.

Foto: Andrej Haverda;

K prípravám Štefana Svitka na slávny Dakar sa čoskoro vrátime prostredníctvom rozhovorov - so samotným jazdcom i hovorcom rafinérie Slovnaft Antonom Molnárom.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri