Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Štartuje 39. ročník Rallye Dakar 2017

Sunday, 01. 01. 2017 - 14:10, Andrej Haverda   

Štartuje 39. ročník Rallye Dakar 2017

Nový štát a nové extrémy. Tak by sa dal stručne predstaviť 39. ročník legendárnej vytrvalostnej súťaže pre motocykle, štvorkolky, automobily a kamióny. Najťažšou časťou bude päťdenná pretekárska porcia v bolívijských horách. A chýbať pri tom nebudú ani Slováci.

Štart naplánovaný na 2. januára 2017 sa tentoraz odohraje v Asuncióne, v hlavnom meste Paraguaja, kam Rallye Dakar zavíta vôbec po prvýkrát. Paraguaj sa tak stane 29. krajinou sveta v historickom itinerári slávnej púštnej rallye, z toho piatou z juhoamerického kontinentu. Návšteva to však bude krátka. Účastníci pri nej stihnú technické i administratívne prehliadky a úvodný prológ dlhý 49 kilometrov. Dá sa predpokladať, že v prípade zodpovedajúceho záujmu paraguajských fanúšikov by sa v budúcom roku dakarská rallye zdržala v tomto juhoamerickom štáte dlhšie. A potom už konvoj prekročí hranice do Argentíny. Tam na pretekárov budú čakať tradičné vysoké letné teploty atakujúce až 50°C.

Po pár dňoch ich však vystriedajú bolívijské hory a výšky medzi tritisíc a päťtisíc metrami. Usporiadatelia už dopredu upozorňujú, aby si súťažiaci zobrali zimné bundy aj spacie vaky do teplôt až -15°C. V Bolívii sa taktiež konvoj zastaví v rámci dňa voľna (8. januára) v najvyššie položenom hlavnom meste na svete La Paz. Trasa Dakaru 2017, dlhá takmer deväťtisíc kilometrov s dvanástimi etapami, pretne celkovo tri hlavné mestá - Asunción, La Paz a Buenos Aires. Porcia meraných úsekov prekročí štyritisíc kilometrov. Naplánovaná je aj jedna maratónska etapa, pri ktorej nesmú súťažiaci v cieli využívať servisnú podporu.

V súťažnom poli sa objaví 316 strojov; v štartovej listine bolo uvedených aj deväť žien. Nás bude bezpochyby najviac zaujímať kategória motocyklov, v ktorej slovenské farby tradične zastupuje dvojica veľkých favoritov na celkové víťazstvo: Štefan Svitko a Ivan Jakeš, obaja sedlajúci stroje zn. KTM 450 Rally Replica.

„Urobím absolútne všetko pre to, aby to dopadlo čo najlepšie. Chcem vyhrať. Motocykel sme sa snažili vylepšiť, sú tam určité úpravy, verím, že vydrží," uviedol pred štartom Ivan Jakeš, ktorý dosiahol svoj najlepší výsledok na Dakare v roku 2013, keď skončil celkovo štvrtý. Pripomeňme, že predchádzajúci ročník nedokončil pre zranenie, z pretekov odstúpil v priebehu šiestej etapy. „Rozhodol som sa nič nezanedbať a moja príprava je ak nie najťažšia, tak jedna z najťažších. Od začiatku septembra sa sedem dní v týždni pripravujem s kondičným trénerom," dodal 43-ročný Jakeš.

Štefan Svitko bude na Dakare 2017 obhajovať druhé miesto v celkovej klasifikácii motocyklov z uplynulého ročníka. „Každá sláva trvá tri dni, takže už dlho myslíme na Dakar 2017. Pokiaľ si chcem minimálne udržať druhú priečku, musím viac trénovať. Viem, že šanca existuje, chcel by som ísť opäť nahor," povedal Svitko. Súčasne však pripomenul vyrovnanosť konkurencie na popredných priečkach. Rozdiely sa podľa neho skresali len v uplynulých rokoch, jedine austrálsky víťaz minulého ročníka Toby Price triumfoval s výrazným náskokom. „Z prvej pätnástky môže zvíťaziť ktokoľvek. Ťažko odhadnúť, či mám ešte rezervy, na Dakare 2016 som mal povestné šťastie, keď som spadol iba dva razy, ani to nie vážne. Pôjdem tak, aby som sa vyvaroval chybám. Darmo budete prvých päť, šesť etáp v popredí, ak potom utrpíte veľký pád." A dodal: „Možno skončím piaty, desiaty alebo pätnásty, no urobíme ako tím maximum a uvidíme, či sa nám podarí to, čo si prajeme. Toby Price je od nás všetkých o dosť rýchlejší, ale tiež je len človek. Je veľmi talentovaný a má za sebou dobrý tím."

V kategórii automobilov sa bude rozhodovať medzi stajňami Peugeot, Mini a Toyota; zaujímavá však bude aj kategória kamiónov, v ktorej tradične o najcennejšie vavríny budú v konkurencii tímov Iveco, Kamaz, Ginaf, MAN, Renault, MAZ či Hino bojovať aj Česi s tatrovkami a liazkou.

SLOVÁCI A ČESI NA RALLYE DAKAR 2017

MOTOCYKLE:

#2 - Štefan Svitko (SK/KTM; Slovnaft Team)
#20 - Ivan Jakeš (SK/KTM; Jakeš Dakar Team)

#38 - David Pabiška (CZ/KTM; Barth Racing Team)
#45 - Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna; Klymciw Racing Team)
#52 - Milan Engel (CZ/KTM; Moto Racing Group)
#126 - Petr Vlček (CZ/Husqvarna; Klymciw Racing Team)
#139 - Lukáš Kvapil (CZ/Yamaha; Big Shock Racing Team)
#162 - Rudolf Lhotský (CZ/KTM; Barth Racing Team)

ŠTVORKOLKY:
#252 - Josef Macháček (CZ/Yamaha; Barth Racing Team)
#276 - Zdeněk Tůma (CZ/Yamaha; Barth Racing Team)
#277 - Tomáš Kubiena (CZ/KTM; Moto Racing Group)

AUTOMOBILY:
#321 - Martin Prokop/Ilka Minor (CZ/Ford; MP-Sports CZ Team)

KAMIÓNY:
#503 - Loprais/Stross/Tománek (CZ/Tatra; Tatra Buggyra Racing)
#508 - Kolomý/Kilián/Kilián (CZ/Tatra; Tatra Buggyra Racing)
#518 - Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/LIAZ; Big Shock Racing Team)
#538 - Llovera/Gotlib/Martinec (AND/Tatra; Bonver Dakar Project)
#553 - Trněný/Pokora/Schovánek (CZ/MAN; MP-Sports CZ Team)

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri