Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Slovenský Jantar Team dorazil do cieľa Rally Dakar 2022

Friday, 14. 01. 2022 - 18:43, Miroslav Majláth   

Slovenský Jantar Team dorazil do cieľa Rally Dakar 2022

Rally Dakar 2022 je v cieli. Súťažiaci po strastiplných a dlhých štrnástich dňoch dorazili do cieľa poslednej etapy, do mesta Jeddach. Medzi nimi aj posádka slovenského Jantar Teamu.

 

Jantar Team

Do Rally Dakar 2022 vyštartoval Jantar Team s dvojicou súťažiacich. V kategórii Original by Motul to bol český motocyklový jazdec David Pabiška, ktorý išiel veľmi dobre a postupne sa v svojej kategórii prepracovával smerom nahor vo výsledkovej listine. Žiaľ, prišla štvrtá etapa, v ktorej David nešťastne spadol, pričom si dolámal kľúčnu kosť a rebro. Samozrejme s takýmto zranením nevedel ďalej pokračovať a nasledovalo odstúpenie, čo sa mu za trinásť rokov na Dakare prihodilo vôbec prvýkrát. Bola to veľká škoda, keďže David v momente odstúpenia figuroval v priebežnom poradí kategórie Original by Motul na piatom mieste.

Jantar Team

Druhým želiezkom v ohni bola pre Jantar Team slovenská posádka Mitsubishi Pajero 3000 L141G, Juraj Ulrich a Ľuboš Schwarzbacher reprezentujúca slovenský tím v kategórii Car Classic. Napriek nezdaru v prvej etape, kedy nazbierala spomínaná dvojica neskutočne veľký počet trestných bodov, sa im v ďalších etapách darilo. Postupne sa predierali celkovým poradím smerom hore. Následne však, ešte v prvej polovici súťaže prišla porucha, pri ktorej im na Pajere odišiel tretí prevodový stupeň. Aj s týmto sa chalani vyrovnali, jednoducho rozlámané koliesko z prevodovky vytiahli a pokračovali v súťaži bez tretieho prevodového stupňa. Opäť sa všetko darilo, až do ôsmej etapy, kde práve chýbajúca trojka spôsobila zapadnutie a následné vykopávanie stálo Juraja s Ľubošom ďalšiu veľkú porciu trestných bodov. Napriek všetkým spomínaným ťažkostiam dojazdila posádka slovenského Jantar Teamu až do cieľa Rally Dakar 2022. Tu im v konečnom poradí patrilo dvadsiate miesto v triede H2, ale päťdesiate prvé v celkovom hodnotení bez rozdielu triedy. To všetko zo stoštyridsať jeden štartujúcich. Na nováčikov, ktorí vlastne na tohtoročnom Dakare debutovali, to bol veľmi slušný výkon.

Jantar Team

„Je to úžasné, bol to náš detský sen a dôjsť celý Dakar až do cieľa je skvelé, ďakujeme za podporu Jantar Teamu a všetkým partnerom. Bola to pre nás akási méta, ktorú sme dosiahli. Bolo to super,“ zhodnotili spoločne Juraj Ulrich a Ľuboš Schwarzbacher po prejazde cieľovou rampou Rally Dakar 2022.

Jantar Team

„Ja som rovnako spokojný, že aspoň polovica nášho tímu je v cieli. Škoda Davida, ale o tom sme už hovorili včera, ďakujem Jurajovi a Ľubošovi, ako aj všetkým členom Jantar Teamu a samozrejme všetkým partnerom. Musím povedať, že to bol náš druhý Dakar, ale tento sa obtiažnosťou a problémami, ktoré sme museli neustále riešiť, s tým predchádzajúcim vôbec nedá porovnať. Bolo to naozaj nesmierne ťažké, ale splnili sme čo sme sľúbili. Teraz nás čaká cesta domov a v stredu už cestujeme do Monaca na Rally Monte Carlo, kde slovenský Jantar Team bude štartovať prvýkrát na svetovej rally súťaži,“ doplnil šéf Jantar Teamu, Ján Miloň.

Miro Majláth



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri