Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Slovensko-česko-poľská sezóna 2016 pohľadom RUFA SPORT Teamu

Wednesday, 01. 02. 2017 - 10:28, Public relations   

Slovensko-česko-poľská sezóna 2016 pohľadom RUFA SPORT Teamu

Už iba niečo viac ako dva mesiace ostáva do štartu sezóny 2017, my sa však v tomto momente vrátime do roku 2016 a pozrieme sa na najvýznamnejšie podujatia, ktorých sa slovenský RUFA SPORT Team zúčastnil.

 

Tibor Szabosi;gh7p8456-3.jpg

11. Eger Rallye 2016.

Úvodné podujatie slovenského rally šampionátu, ktoré bolo zároveň zaradené aj do FIA CEZ série, odštartovalo rovnako ako v roku predtým v Maďarskom meste Eger a jeho okolí. Stalo sa tak počas prvého aprílového víkendu (1. - 3.4. 2016), pričom organizátor pre všetkých súťažiacich pripravil trať o celkovej dĺžke viac ako 450 kilometrov, ale aj šestnásť rýchlostných skúšok, ktorých spoločná dĺžka dosahovala takmer 145 kilometrov.

Tibor Szabosi;gh7p9805-1.jpg

RUFA SPORT a jeho posádka Grzyb - Hundla sa divákom predstavili s vozidlom Ford Fiesta R5, pričom už od úvodu súťaže patrili práve k tým, ktorí jazdili najrýchlejšie časy a už po štvrtej rýchlostnej skúške ovládli absolútne poradie egerskej rally. Profesorská, čistá, ale zároveň neuveriteľne rýchla a oku diváka lahodiaca jazda nakoniec priviedla posádku RUFA SPORT Teamu nielen po víťazstvo v oboch samostatne bodovaných dňoch, ale aj po opätovné víťazstvo v rámci absolútneho poradia na 11. Eger Rallye 2016.

Tibor Szabosi;bf2a0790.jpg

Agrotec Petronas Syntium Rally Hustopeče 2016

Nočné rýchlostné skúšky, množstvo šotoliny a prachu, ale aj absolútne nová súťaž. To všetko čakalo na posádku slovenského RUFA SPORT Teamu, Grzyba s Hundlom a Ford Fiesta R5 v rámci Agrotec Petronas Syntium Rally Hustopeče 2016.

Tibor Szabosi;gh7p3106-3.jpg

Nielen na posádku RUFA SPORT Teamu, ale aj na všetkých viac ako sto súťažných posádok čakala v Hustopečiach v dňoch 17. - 18.6.2016, dlhá, ale aj poriadne náročná súťaž. Tá odštartovala prvú etapu v piatok podvečer, pričom do jej cieľa dojazdili súťažiaci až tesne pred polnocou. Výsledkom bolo pre Grzyba s Hundlom druhé miesto v rámci slovenskej časti súťaže.

Tibor Szabosi;c30i4298.jpg

V rámci druhej etapy čakali na súťažiacich úplne iné rýchlostné skúšky ako tomu bolo v piatok. Napriek tomu na nich bolo množstvo šotolinových úsekov, ktoré opätovne dali poriadne zabrať nielen súťažným posádkam, ale hlavne súťažným vozidlám. V absolútnej kondícii pritom nebol ani Grzybov Ford Fiesta R5. Napriek tomuto hendikepu z toho nakoniec bolo v sobotu tretie bodované miesto, ale aj druhá pozícia v rámci Agrotec Petronas Syntium Rally Hustopeče 2016 ako celku započítavanom do slovenského rally šampionátu a v konečnom dôsledku aj piate absolútneho poradia. Navyše Grzegorz s Robertom vybojovali aj nádherné tretie miesto v rámci seriálu FIA Zóna strednej Európy.

Tibor Szabosi;gh7p2717-3.jpg

VIII.Rally Lubeník 2016

Tohtoročná VIII.Rally Lubeník 2016 priniesla nielen súťažiacim, ale aj divákom neskutočne zaujímavé, ale hlavne veľmi tesné súboje, ktoré vyvrcholili pre RUFA SPORT Team druhým miestom absolútneho poradia.

Tibor Szabosi;c30i8307-1.jpg

Po piatich absolútnych víťazstvách v rade, ktoré v Lubeníku získali štvornásobní absolútni slovenskí rally majstri, Grzegorz Grzyb a Robert Hundla sa táto dvojica, ale ani slovenský RUFA SPORT Team netajili chuťou okúsiť v Lubeníku šieste absolútne víťazstvo. Pomôcť im v tejto snahe mal najnovší Ford Fiesta R5.

Tibor Szabosi;c30i8023-1.jpg

Už v úvode súťaže, ktorá v piatok (12.8.2016) mala v pláne absolvovať dve nočné rýchlostné skúšky, sa Grzegorz s Robertom zaradili medzi trojicu najrýchlejších. Aby svoj plán Grzegorz s Robertom zdarne ukončili, museli preto v sobotu (13.8.2016) povyhrávať čo možno najviac testov. To sa im aj podarilo a zo šiestich meraných úsekov vyhrali celkovo štyri. Napriek tomu, im v cieli VIII. Rally Lubeník patrilo druhé miesto absolútneho poradia.

Martin Paľov;ik8a0600-1.jpg

43.Rallye Tatry 2016

Poliaci Grzegorz Grzyb - Robert Hundla, štvornásobní absolútni slovenskí rally majstri odštartovali zdolávať trate tretieho kola slovenského rally šampionátu v spolupráci s vozidlom Ford Fiesta R5. Po nočnej, mestskej rýchlostnej skúške v Poprade im patrilo štvrté miesto celkového poradia. Strata nebola veľká a naozajstné rýchlostné skúšky pod tatranskými končiarmi mali súťažiaci absolvovať až počas soboty.

Tibor Szabosi;c30i3335.jpg

V nich, po dvoch sekciách zahŕňajúcich v sebe štyri merané úseky Grzybovi s Hundlom, vo veľmi silnej konkurencii patrilo tretie miesto absolútneho poradia. Grzegorz však už v tomto momente avizoval drobnú poruchu Fordu Fiesta R5. Po štarte do poslednej sekcie ho však diváci, lemujúci tatranské trate mali možnosť sledovať pri jazde na blikačky, čo znamenalo iba jediné, poruchu vozidla, ktorá nakoniec vyústila až do nedobrovoľného odstúpenia.

Tibor Szabosi;gh7p9860-3.jpg

42.Rally Košice 2016

Pre RUFA SPORT Team bola tohtoročná 42.Rally Košice 2016 súťažou, na ktorej ešte mohol zabojovať o titul absolútneho slovenského majstra v rally. Nakoniec z Košíc síce odchádzala posádka Grzyb - Siatkowski s titulom prvých vicemajstrov, ale aj poriadne ubolení.

Tibor Szabosi;c30i2631-2.jpg

V rámci prvej etapy 42.Rally Košice prebiehal boj o najvyššie méty v Rožňave a jej okolí. Tu na prvých troch rýchlostných skúškach bojovali Grzegorz s Danielom s najbližšími súpermi o zisk majstrovského titulu veľmi natesno, na štvrtom teste však prišiel defekt, ktorý znamenal stratu na víťaza testu viac ako minútu, ale aj konečné miesto prvého vicemajstra v rámci slovenského rally šampionátu v roku 2016.

Tibor Szabosi;c30i3941-1.jpg

Druhá etapa podujatia odštartovala v okolí mesta Košice. Tu čakalo súťažiacich absolvovať sedem testov, ktoré boli nielen veľmi rýchle, ale aj poriadne náročné. Prvý z nich Grzegorz s Danielom vyhrali, v druhom im patrilo druhé miesto a v treťom štvrté spomedzi všetkých súťažiacich. V nasledujúcej rýchlostnej skúške, ktorá bola poslednou v sekcii pred servisom sa chceli posunúť k pódiovému umiestneniu, ale v jednej z početných zákrut rýchlostnej skúšky skončili medzi stromami mimo trate. Napriek totálne zničenému autu, posádka vyviazla z tejto nehody našťastie s iba narazenými rebrami.

Tibor Szabosi;c30i2996-1.jpg

KESKOMOBILE AUTO SHOW 2016

Nestáva sa často, že jazdci jedného tímu obsadia všetky tri miesta absolútneho poradia. RUFA SPORT Team to v rámci podujatia KESKOMOBILE AUTO SHOW 2016 dokázal.

Tibor Szabosi;lr8a0529.jpg

Tomáš Kostka - Ladislav Kučera, Grzegorz Grzyb - Jakub Wróbel a Simone Tempestini - Mark Banca. Také bolo absolútne poradie v rámci víkendovej AUTO SHOW, podujatí, ktoré už po siedmykrát odštartovalo na SLOVAKIA RINGU. Všetky tri menované posádky pritom reprezentovali jediný tím, ktorým bol slovenský RUFA SPORT.

Tibor Szabosi;c30i6968-2.jpg

Už od úvodu súťaže, ktorá má síce v názve zakódované slovíčko „show", by mohli fanúšikovia očakávať od jazdcov voľnejšie tempo. To však zvykom nebýva a tak aj na AUTO SHOW sa bojuje hneď od prvých metrov súťaže. Túto taktiku najlepšie zvládol Tomáš Kostka, ktorého vo vozidle Ford Focus WRC navigoval Ladislav Kučera. Vyhrali nielen prvú, ale aj ďalšie dve rýchlostné skúšky, čo im samozrejme zabezpečilo nielen absolútne víťazstvo, ale aj prvenstvo v triede NG1.

Tibor Szabosi;c30i8063-1.jpg

Ďalšia dvojica posádok RUFA SPORT Teamu sa predstavila s vozidlami špecifikácie R5. Na Škode Fabia R5 odštartoval aktuálny majster Poľska, či štvornásobný absolútny slovenský rally šampión Grzegorz Grzyb s Jakubom Wróblom. Na získanie striebra v absolútnom poradí tejto posádke stačilo dojazdiť jedenkrát na druhom, jedenkrát na treťom a štvrtom mieste. Grzegorz s Jakubom sa zároveň stali aj víťazmi triedy 2.

Tibor Szabosi;lr8a0437.jpg

Najväčšiu pozornosť všetkých fanúšikov v rámci KESKOMOBILE AUTO SHOW pútal aktuálny svetový šampión seriálu JWRC, Simone Tempestini, ktorého navigoval vo Forde Fiesta R5 Mark Banca. Simone divákom na upršanom SLOVAKIA RINGU predviedol jazdu hodnú majstra sveta a v cieli sa tešil zo zisku bronzovej priečky v absolútnom poradí, ale aj z druhého miesta v triede 2.

Tibor Szabosi;c30i5898-4.jpg

V histórii podujatia AUTO SHOW treba ešte podotknúť, že okrem tohto triplu dosiahol RUFA SPORT na SLOVAKIA RINGU zo siedmych ročníkov už šieste absolútne víťazstvo.

Tibor Szabosi;lr8a0443.jpg

Setkání mistrů 2016

Tradičné podujatie, na ktorom sa stretávajú najlepší automobiloví jazdci z Čiech, Slovenska, ale aj zahraničia sa konalo už tradične v Global Assistance Racing Arene v Sosnovej. Divákom sa malo podľa zoznamu prihlásených predstaviť celkovo štyridsaťtri jazdcov. Osobnosťami tohto ročníku sa mali stať aj legendy svetového rally športu, Fíni Markku Alén a Markus Grönholm, čiže bývalý majstri sveta v rally. Zatiaľ čo Markku Alén do Sosnovej, rovnako ako v minulom roku dorazil, Markus Grönholm utrpel pred podujatím v Českej republike na obdobnej akcii vo Švédsku úraz, ktorý mu znemožnil prísť do Sosnovej.

Marcel Žák;sosnova-2016-031.jpg

Napriek tomu diváci mali možnosť sledovať počas dvojdňovej akcie neskutočne vyrovnané súboje, ktoré, ako je tomu na Setkání mistrů sa konali na súbežnej trati, v tomto roku však jazdci išli na nej proti sebe. Už od úvodu šou dosahoval najrýchlejšie časy Grzegorz Grzyb, ktorý pre toto podujatie volil Škodu Fabia R5 z dielní slovenského MM Rally Teamu, čiže technikou s ktorou sa už predstavil divákom v Poľsku, ale aj v rámci KESKOMOBILE AUTO SHOW na SLOVAKIA RINGU. Po výbornom výkone v semifinálových, ale aj finálových jazdách sa mu nakoniec podarilo v rámci Setkání mistrů 2016 zvíťaziť v kategórii rally, aj absolútne. V superfinále po čistej a rýchlej jazde proti buggy technike opäť vyhral, čím sa stal absolútnym víťazom Setkání mistrů 2016.

Marcel Žák;sosnova-2016-038.jpg

XXII.TipCars Pražský Rallysprint

XXII.TipCars Pražský Rallysprint odštartoval za slnečného, ale nesmierne chladného počasia počas uplynulej soboty (3.12.2016) na pražskom Strahove. Rovnako ako v minulom roku, aj teraz súťažiaci svoje servisné zázemie rozložili medzi štadiónom na Strahove a štadiónom Evžena Rošického. V pláne bolo absolvovať celkovo päť rýchlostných skúšok na trati, ktorú s drobnými úpravami už posádky poznali z minulosti.

Tibor Szabosi;c30i0363-1.jpg

Už od prvých metrov súťaže bolo jasné, že zálusk na výborné umiestnenie majú obaja jazdi slovenského RUFA SPORT Teamu, čiže Tomáš Kostka navigovaný Ladislavom Kučerom na Forde Focus WRC, ale aj aktuálny poľský rally šampión, Grzegorz Grzyb, ktorého vo Forde Fiesta R5 navigoval Jakub Wróbel.

Tibor Szabosi;c30i1240-2.jpg

Spomedzi týchto dvoch posádok už od úvodu súťaže lepšie odštartoval Tomáš s Láďou, ktorí nakoniec vyhrali všetky rýchlostné skúšky a zaslúžene si odviezli z Prahy absolútne víťazstvo.

Tibor Szabosi;c30i0988-3.jpg

Grzegorzovi s Jakubom patrila v úvodnom teste piata priečka v triede, v druhom teste však schytali penalizáciu dve minúty za nesprávny prejazd retardérom a tak z dobrého výsledku nakoniec nič nebolo.

Tibor Szabosi;lr8a0931.jpg

Mikuláš Rally All - In Antiradary.net

Tohtoročná Mikuláš Rally All - In Antiradary.net, ktorá odštartovala počas soboty 10.12.2016 ako posledná česká rally súťaž v tomto roku pritiahla na štart viac ako šesťdesiatku štartujúcich. Medzi nimi samozrejme nechýbal ani slovenský RUFA SPORT Team s posádkou Tomáš Kostka - Ladislav Kučera a vozidlom Ford Focus WRC. Rovnaká posádka, rovnaké vozidlo, rovnaký výsledok. Aj takto by sa zjednodušene dal zhodnotiť výkon mladej moravskej dvojice, ktorá rovnako ako na Slovakia Ringu, či v Prahe, aj tu v Slušoviciach, ovládli hneď po štarte celú súťaž a nakoniec, už po tretíkrát v rade, absolútne ovládli Mikuláš Rally v Slušoviciach. Ak vezmeme v úvahu aj Tomášove víťazstvo z roku 2011, kedy však nereprezentoval RUFA SPORT Team, jednoznačne na tomto podujatí dominuje.

Tibor Szabosi;c30i1919-2.jpg

Ak ku týmto vybraným podujatiam, o ktorých sme práve hovorili pridáme ešte druhé miesto absolútneho poradia v rámci ERC Barum Rally Zlín Tomáša Kostku a Ladislava Kučeru, ale aj absolútne tretie miesto Grzegorza Grzyba s Robertom Hundlom v rámci ERC Rajd Rzeszowski 2016 a titul absolútnych poľských majstrov, ale aj druhé miesto v rámci FIA CEZ, treba jednoznačne konštatovať, že slovenský RUFA SPORT Team má za sebou opäť jednu z výnimočných sezón.

Tibor Szabosi;c30i1383-5.jpg

RUFA SPORT Team, M. Majláth

rufa-loga-2016-3.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri