Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Slovakia World Rally Team debutoval na drsnej sardínskej šotoline

Tuesday, 10. 06. 2014 - 18:47, Public relations   

Slovakia World Rally Team debutoval na drsnej sardínskej šotoline

Bratia Jaroslav a Erik Melichárek pod hlavičkou Slovakia World Rally Teamu tento rok vstúpili do seriálu Majstrovstiev sveta v rally fantastickým ôsmym miestom na legendárnej Rally Monte Carlo, avšak na ich ďalší svetový štart si ich fanúšikovia museli počkať niekoľko mesiacov.

20140608-dsc-2006.jpg

Prvý júnový víkend sa tak posádka Fordu Fiesta RS WRC z dielní Jipocar Racing predstavila na veľmi náročnej šotolinovej súťaži Rally Sardínia. Vzhľadom na skutočnosť, že to bola pre Jaroslava s Erikom prvá rýdzo šotolinová rally, bolo hlavnou úlohou súťaž dokončiť a zbierať nové skúsenosti na rozbitých tratiach s nezpevneným povrchom.

20140605-dsc-0028.jpg

Viac už popisuje slovenský pilot špeciálu WRC: „O náročnosti sardínskej rally sme pred jej štartom vôbec nepochybovali a už zoznamovacie jazdy naznačili, že sa bude jednať o súťaž naozaj extrémnu ako pre posádky, tak aj ich vozidlá. Organizátor súťaže navyše program natiahol od skorého rána do neskorej noc, takže bolo málo času na oddych a regeneráciu. Na šotoline sme doteraz nikdy nesúťažili a za sebou sme mali jediný dvojdňový test v Českej republike, kde sa však podmienky dajú nasimulovať veľmi ťažko. K tomu sa pridal silný dážď a tak rozmočená testovacia trať bola ideálna skôr pre zbieranie skúseností na Wales Rally GB. Na Sardíniu sme si teda nerobili prehnané ilúzie o boj v top 10 a naším hlavným cieľom bolo získať čo najviac skúseností z jazdy na šotolinovom povrchu a celú súťaž so slušným výsledkom dokončiť. V priebehu troch náročných súťažných dní sme sa tak pohybovali vždy do dvadsiateho miesta celkovej klasifikácie a na cieľovú rampu sme nakoniec vošli ako devätnásta posádka celkového poradia. Je jasné, že pre zlepšenie na šotoline je potrebné absolvovať viac podobných súťaží, pri ktorých by sme nabrali potrebné skúsenosti, vďaka ktorým by sme sa vedeli postupne posunúť dopredu. Extrémne rýchlostné skúšky ako napríklad šesťdesiat kilometrová Monte Lerno to je vec, ktorá sa nedá len tak natrénovať, ale musí sa niekoľkokrát v súťažnom aute zažiť. Je tiež treba celkom upraviť rozpis, jazdný štýl a tempo, ktoré máme naučené z asfaltu. Pre nás je teda absolvovanie Rally Sardínia veľkým športovým zážitkom a novou skúsenosťou z najvyššej úrovne rally športu, no zároveň utvrdením v tom, že ideálnejším povrchom ktorý nám v súčasnosti sedí viac je asfalt, ale nové poznatky zo sardínskej rally by sme radi využili na niektorej ďalšej šotolinovej súťaži."

20140605-dsc-4275.jpg

Spolujazdec Erik Melichárek slová svojho brata dopĺňa: „Debut na šotoline v podobe Rally Sardínia bol naozaj náročný a pripravil nám veľa nových rallyových zážitkov a skúseností. Na tomto povrchu je proste všetko iné a tak majstrovské výkony tu posádky dosahujú až po niekoľkých kompletných sezónach. Pre nás to bola fantasticky poučná exkurzia do ďalšieho levelu svetovej rally a sme za ňu nesmierne vďační. Verím, že radosť sme spravili aj našim fanúšikom, ktorým ďakujeme za podporu."

Ďalšou súťažou seriálu Majstrovstiev sveta v rally, ktorú má Slovakia World Rally Team vo svojom programe, bude augustová ADAC Rallye Deutschland.

© Slovakia World Rally Team

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri