Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Karting

Slováci na svetovom finále v Portimao

Friday, 07. 12. 2012 - 11:27, Daniel Mandzi   

Slováci na svetovom finále v Portimao

Uplynulý víkend sa v portugalskom Portimao konalo jedno z najväčších kartingových podujatí, svetové finále Rotax Max Challenge Grand Final 2012. Ako sme vás už informovali, na tomto podujatí sa zúčastnili aj traja slovenskí reprezentanti, Patrik Pastorok, Sándor Jakab a Marek Chromý. Patrik bojoval v triede Rotax Max Junior, keďže má stále 15 rokov, zatiaľ čo 16-roční Sándor a Marek už bojovali o umiestnenia v triede Rotax Max Senior. O tom, ako si chalani počínali v kvalifikačnom tréningu a aké boli ich dojmy z okruhu v Portimao, ste sa mohli dočítať v predchádzajúcom článku.

2jg1151.jpg

Už počas kvalifikácii fúkal na trati v areáli Kartodromo Internacional Algarve nepríjemný studený vietor. Ten napokon počas piatkovej rozjazdy priniesol so sebou aj prekvapenie v podobe prehánok a pretekári mali možnosť porovnať si svoje zručnosti aj na mokrej trati. Do sobotňajšieho finále sa počasie vyjasnilo a my sme mohli sledovať naozaj napínavé súboje počas celých pretekov.

2jg1985.jpg

Najlepšie si v meranom tréningu zo Slovákov počínal Patrik Pastorok. Do rozjázd štartoval zo štvrtého miesta, čo bola nepochybne veľká šanca. Tú sa mu však nepodarilo využiť, keďže mal problémy s hadičkou karburátora, a tak jednu z rozjázd nedokončil. Na mokrej trati však predviedol, že napriek svojmu mladému veku to „na vode" vie a skončil štvrtý. Avšak na priamy postup do finále to nestačilo a Patrik musel bojovať v takzvaných pretekoch „Second chance race", z ktorých postupovalo do finále prvých šesť pretekárov. Tam obsadil štvrté miesto a dostal sa medzi 34 pretekárov, ktorí bojovali o víťazstvo vo svetovom finále.

2jg1499.jpg

Do prvej finálovej jazdy triedy Rotax Max Junior štartoval až z 32.miesta. Počas jedenástich kôl sa mu podarilo prebojovať na 20.miesto. V záverečnej finálovej jazde, ktorá sa išla na 18 kôl a jej víťaz bol celkovým víťazom svetového finále, si Patrik pohoršil a celkovo obsadil 27.miesto. Svetové finále napokon vyhral Brit Harry Webb, pred Holanďanom Janneau Esmaijer a treticu uzatváral Kanaďan Parker Thompson. Náš Patrik je nepochybne veľký talent, nám zostáva len dúfať, že takých ako on, bude na Slovensku už len pribúdať.

2jg9655.jpg

Ďalší dvaja Slováci, ktorí bojovali v triede Rotax Max si počínali taktiež dobre, aj keď Sándor nebol spokojný s pozíciou, ktorú si vybojoval v kvalifikačnom tréningu. Naopak, Marek Chromý bol so svojim pôsobením na svetovom finále spokojný. Napriek tomu, že jeho počínanie v rozjazdách nestačilo na priamy postup do finále, do opravnej jazdy o druhú šancu štartoval zo siedmeho miesta. Stačilo mu teda, aby si polepšil o jednu pozíciu a finále by mal isté. „Vyzeralo to veľmi nádejne, dokonca mi prialo aj počasie. Už v druhom kole som bol štvrtý. Na cieľovej rovinke som sa dostal na Sándorovu úroveň, ale v tom mi zostalo visieť plynové lanko. Bolo to následkom toho, že na trati bolo z predchádzajúcich jázd, v ktorých pršalo, vyhádzané veľké množstvo piesku. Lanko sa mi doslova zaseklo v zrnách mokrého piesku. Bohužiaľ, to bol koniec môjho pôsobenia v Portugalsku." Povedal Marek po pretekoch. Tento mladý pretekár to berie športovo a z pretekov si odnáša len tie najlepšie zážitky: „Stále mi nedochádza, že na akom obrovskom podujatí som vlastne štartoval. Trať bola náročná, ale veľmi pekná. Moc som si to užil a priniesol som si veľa skúseností a krásnych spomienok. Chcel by som sa touto cestou poďakovať svojmu otcovi, ktorý po celý čas stál pri mne, rodine a sponzorom, vďaka ktorým som sa mohol zúčastniť finále.".

2jg2529.jpg

Sándor Jakab nebol spokojný už od kvalifikačného tréningu: „Meraný tréning bol o správnom načasovaní a to som nezvládol.". Napriek sklamaniu sa Sándor v rozjazdách umiestnil medzi pretekármi, ktorí mohli štartovať do jazdy o druhú šancu a nepriamo tak postúpiť do finále. Sándor štartoval zo štvrtého miesta a po štarte sa dokonca dostal na tretiu pozíciu. Neskôr sa však prepadol na siedme miesto. „Niekto ma musí tam hore veľmi milovať, pretože v predposlednom kole vyleteli dvaja pretekári predo mnou. Dostal som sa do finále, aj keď som nebol práve najrýchlejší." pokorne skonštatoval po jazde. Vo finálových jazdách mu už šťastie neprialo. V prvej finálovej jazde, v ktorej pretekári absolvovali štrnásť kôl, Sándor preteky nedokončil. Do finále štartoval z 32.miesta a v poslednej jazde skončil napokon na 28.mieste. „Nie som spokojný s výsledkom." dodal sklamane. Každý, kto pozná „Šaniho", vie, že jediné s čím sa uspokojí, je víťazstvo. To napokon získal po veľmi napínavom finále írsky pretekár Charlie Eastwood, pred dvoma Britmi - Edwardom Brandom a Oliverom Hodgsonom. Výborne si počínal aj český pretekár Petr Běžel, ktorý skončil celkovo jedenásty a stal sa najúspešnejším Stredoeurópanom.

img-0071.jpg

Ako sa vraví, „aj toto je motoršport". Samotný talent nestačí. Vždy treba aj veľký kúsok šťastia. Naši pretekári sa určite nemajú za čo hanbiť. Sú mladí, šikovní a rýchli. Už teraz sa všetci tešíme na sezónu 2013 a dúfame, že sa prídete pozrieť na motokárové podujatia na slovenských a českých tratiach.

Michaela Pešková

img-0150.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri