Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Slávny Loeb prichádza na Slovakia Ring!

Monday, 28. 04. 2014 - 16:07, Martin Trenkler   

Slávny Loeb prichádza na Slovakia Ring!

Ak ste sa nikdy osobne nestretli s Michaelom Schumacherom alebo Sebastianom Vettelom, je to pomerne pochopiteľné: svet Formuly 1 je skutočne uzavretou komunitou a dostať sa k hviezdam tejto kráľovnej okruhových športov je ťažké. Slovakia Ring sa však stal za ostatné roky dejiskom písania histórie svetového motoršportu, a to aj bez F1. Pripravte sa, pretože legenda Schumacherovho rangu prichádza k nám už budúci víkend 10. a 11. mája... Stretnúť sa s ním môže každý!

Martin Trenkler/@tWorld;mgl1162.jpg

Motoršport nie je len o F1, napokon obrovskej diváckej popularite sa tešia aj Majstrovstvá sveta v rely (WRC), alebo Majstrovstvá sveta cestovných automobilov (WTCC). Tie za minulý rok videlo bezmála 500 miliónov divákov na celom svete. Práve skutočné kapotované vozidlá, podobné tým našim osobným, sú ozajstným lákadlom: takýmto autám rozumie väčšina z nás. Vozidlá WTCC však prešli oproti minulým rokom veľkou zmenou. Sú výkonnejšie a ich výzor vďaka aerodynamickým úpravám pôsobí o dosť agresívnejšie.

Navyše za volantom jedného z týchto naoko civilných, v skutočnosti ostrých pretekárskych strojov, sedí aj legenda, porovnateľná s významom a veľkosťou veľkého Michaela Schumachera: francúzsky „národný hrdina" a najúspešnejší pretekár rely v histórii ľudstva - Sébastien Loeb, presedlal na cestovné automobily WTCC. Už minulý rok v auguste ho videlo slovenské publikum na pretekoch FIA GT Series na okruhu Slovakia Ring. Práve 10. a 11. mája sa predstaví so svojím novým tímom Citroën Total WTCC u nás, ako jeden z trojice špičkových pretekárov tejto továrne: spolu s Yvanom Mullerom a José-María Lopézom.

Martin Trenkler/@tWorld;mg-7056.jpg

Sébastien Loeb

Dátum a miesto narodenia: 26. február 1974, Haguenau, Francúzsko

Web: www.sebastienloeb.com

Facebook: facebook.com/SebLoebOfficiel

Od roku 2004 do 2012 získal rodák z Alsaska neuveriteľných, rekordných 9 titulov majstra sveta v disciplíne, ktorú mnohí považujú za najťažšiu v celom automobilovom športe - v rely. Je tiež držiteľom všetkých rekordov v histórii tohto športu - 78 víťazstiev, 1619 bodov a 900 víťazstiev v rýchlostných skúškach! Loeb sa oficiálne dostal na scénu rely vďaka kampani „Rallye Jeunes," ktorá vyhľadávala nové mladé talenty. Jeho rast bol priam meteorický: v roku 1999 vyhral Saxo Kit-Car Trophy, o rok neskôr sa stal šampiónom francúzskych majstrovstiev na šotoline s predokolkou. Vtedy získal aj priazeň a podporu divízie Citroën Sport a jej šéfa Guya Fréquelina. V roku 2001 vyhral na Xsare Kit-Car Majstrovstvá Francúzska v rely a s vozidlom Saxo Super 1600 sa stal historicky prvým Majstrom sveta Juniorskej WRC. To ho posunulo so Citroënom Xsara WRC priamo na Rallye San Remo, kde pri svojom debute v kráľovskej triede skončil na neuveriteľnom druhom mieste! V roku 2003 prišiel o majstrovský titul s Petterom Solbergom o jediný bod, no a zvyšok je história... Nasledovalo 9 neohrozených titulov majstra sveta za sebou. Minulý rok Loeb obmedzil svoj WRC program na 4 obľúbené rely, z čoho dvoje vyhral, raz skončil druhý a poslednú - v rodnom Alsasku, v boji o prvenstvo nedokončil. Ten rok však absolvoval seriál FIA GT Series so silnými vozidlami McLaren MP4-12C GT3, pričom sa v rámci šampionátu predstavil aj u nás. Univerzálny pretekár Loeb má vo svojom životopise aj druhé miesto z 24 h Le Mans (2006), testy na Formule 1 (a na poslednú chvíľu zrušený štart na Veľkej cene Abú Dhabí 2009), tri víťazstvá na Race of Champions a taktiež zaznamenal neprekonateľný, rekordný čas na slávnych pretekoch do vrchu na americkom Pikes Peak (2013). Okrem toho bol dvakrát francúzskym Športovcom roka (2007, 2009) a od roku 2009 tiež rytierom francúzskej Čestnej légie „Légion d'honneur".

Martin Trenkler/@tWorld;mgl9522.jpg

Yvan Muller

Dátum a miesto narodenia: 16. august 1969, Altkirch, Francúzsko

Web: www.yvanmuller.com

Facebook: facebook.com/yvan.muller.3

Yvan Muller súťažil proti Michaelovi Schumacherovi (ktorý je od Mullera starší o 8 mesiacov) už ako tínedžer na motokárach. Má za sebou viac ako 30 aktívnych rokov za pretekárskym volantom a je tiež najúspešnejším pretekárom vo WTCC v histórii šampionátu, so štyrmi majstrovskými titulmi (2008, 2010, 2011, 2013). Prvý výraznejší úspech v kariére pretekára zaznamenal ako vicemajster sveta v motokárach v roku 1985 a ako majster Európy o rok neskôr. Následne presedlal na formuly a stal sa britským majstrom F2 v roku 1992. Bez skutočnej ponuky v F1 presedlal na cestovné vozidlá a v roku 1995 sa stal Majstrom Francúzska. K tomu pridal neuveriteľných 10 titulov v prestížnom seriály Andros Trophy na snehu a ľade. Naďalej však zostal verný cestovným automobilom a postupne získaval víťazstvá v talianskych, nemeckých a britských majstrovstvách. V roku 2003 získal titul národného britského šampionátu BTCC. Do WTCC sa dostal v druhom roku existencie tohto seriálu, teda v sezóne 2006. Stal sa tiež prvým šampiónom s dieselovým vozidlom (Seat León). Našinci si ho pamätajú najmä z jeho posledných rokov za volantom neprekonateľného Chevroletu Cruze. Tak ako Loeb, aj Muller je skutočným fanatikom do motoršportu. Má za sebou tiež účasť na 24 h Le Mans, na Dakare, v austrálskom V8 Supercars a vo WRC.

Martin Trenkler/@tWorld;mg-6371-1.jpg

Pozor na ďalších!

Obom legendám, ktoré si medzi sebou delia neuveriteľných 13 titulov majstra sveta, budú na chrbát dýchať ďalšie hviezdy cestovných automobilov. Medzi nimi aj ich tímový kolega a víťaz niekoľkých tohtoročných pretekov, vychádzajúca argentínska hviezda José-María López, alebo ako ho prezývajú priatelia „Pechito" (narodený 26. 4. 1983 v Rio Tercero, Argentína). Mladý Argentínčan prišiel do Európy začiatkom nového milénia. Po úspechoch na motokárach pridal úspechy na formulách. Napokon v roku 2002 vyhral Majstrovstvá Talianska Formuly Renault, a porazil tak aj Roberta Kubicu! O rok neskôr nasledoval ďalší titul v seriáli Eurocup FR V6. Týmto štýlom získal niekoľko testov pre tímy Formuly 1 Minardi a Renault. Francúzi ho napokon angažovali aj do juniorskej série F1 - teda F3000 a následne GP2. Keďže napokon neprerazil do najvyššej ligy, vrátil sa do Argentíny a vo svojom prvom roku v národnom šampionáte cestovných automobilov TC2000 získal hneď tri víťazstvá. Najbližšie roky priniesli 3 tituly argentínskeho šampióna. Na domácom podujatí seriálu WTCC pred rokom tu hneď pri svojom debute získal prvé víťazstvo. Spolu s Loebom a Mullerom ho tak Citroën Racing angažoval ako svojho tretieho stáleho jazdca pre túto sezónu. Zjavne to bola dobrá voľba!

Martin Trenkler/@tWorld;mgl0308.jpg

Aj keď súboje o prvenstvo idú zatiaľ túto sezónu v znamení značky Citroën a ich špeciálu C-Elysée WTCC, trať Slovakia Ringu priniesla nie raz prekvapivé preteky. Do boja bude určite chcieť zasiahnuť aj nejeden Chevrolet, či jazdci Hondy - bývalí piloti F1 Gabriele Tarquini (Majster sveta WTCC 2009) a rovnako sympatický Tiago Monteiro. Na nedávnych pretekoch v Le Castellet prekvapil na Lade Granta aj Majster sveta WTCC z roku 2012 - Rob Huff. A tu sa dostávame k číslu 15 titulov majstra sveta na štartovom rošte u nás: Loeb (9x), Muller (4x), Tarquini (1x) a Huff (1x).

Súboje v štýle „nárazník o nárazník" skutočných hviezd svetového motoršportu zažije slovenské publikum teda 10. a 11. mája na okruhu Slovakia Ring pri Orechovej Potôni. Sébastiena Loeba, ako aj ďalších, si jednoducho netreba nechať ujsť!

Martin Trenkler/@tWorld;mgl0040.jpg

Martin Trenkler/@tWorld;mg-6588.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri