Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

ŠKODA chce portugalský hetrik

Wednesday, 16. 05. 2018 - 10:38, Ľuboš Kašický   

ŠKODA chce portugalský hetrik

Už zajtra v Portugalsku štartuje šiesty podnik MS rely. Škoda Motorsport chce hetrik pre Tidemanda. Kopecký s Dreslerom budú namiesto Porta štartovať v Českom Krumlove.



Úradujúci majsri sveta kategórie WRC 2 Pontus Tidemand a Jonas Andersson (SWE) nastupujú do portugalskej rely (17. 5. - 20. 5. 2018) ako vedúca posádka priebežného poradia MS WRC2. Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem (CZE) v Portugalsku štartovať nebudú, pretože súťaž koliduje s termínom Rallye Český Krumlov, kde česká posádka bojuje o obhajobu titulu. Aj preto bude v továrenskom tíme ŠKODA Motorsport na vozidle ŠKODA FABIA R5 premiérovo v tejto sezóne štartovať fínska juniorská posádka Juuso Nordgren a Tapio Suominen.

ŠKODA FABIA R5 začala svoji úspešnú kariéru v MS pred tromi rokmi práve na portugalskej súťaži. Celkom nové auto R5 malo vtedy homologizáciu iba zopár týždňov (od 1.apríla 2015) a už pri svojom svetovom debute ukázalo svoj potenciál, keď Lappi s Fermom skončili vo WRC2 na druhom mieste a Tidemand s Axelssonom došli tretí. „Bol to vôbec prvý štart so ŠKODA FABIAou R5. O rok neskôr sme tu už vyhrali a vlani sme triumf zopakovali," spomína Tidemand. „Mám rád jazdu na krásnych šotolinových tratiach v Portugalsku a chcel by som doviezť tretie víťazstvo v rade."

sko01.jpg

Nádejná mladá fínska posádka Juuso Nordgren a Tapio Suominen v Portugalsku otvára svoju tohtoročnú sezónu v šampionáte WRC2. „Sezónu sme so ŠKODA FABIOu R5 začínali na Rally Šumava, kde sme skončili tretí. Išlo sa na asfalte s minimom šotololiny. Aj preto sa teraz teším že ŠKODU FABIA R5 si vyškúšam poriadne aj na šotoline," vraví Nordgren.

sko03.jpg

Po štyroch víťazstvách z tohtoročných piatich štartov v majstrovstvách sveta WRC2 verí šéf ŠKODA Motorsport, Michal Hrabánek, v ďalší skvelý výsledok pre českou značku. „Konkurence bude v Portugalsku silná. Těší mě, že z 35 vozů přihlášených do kategorie WRC 2 a třídy RC 2 bude celých dvanáct mít jméno ŠKODA FABIA R5. Se třemi starty Pontus Tidemand vyhrál letos dvě rally a v Portugalsku by mohl zvýšit své vedení v celkovém hodnocení kategorie WRC 2. Juuso má za úkol získávat zkušenosti. Již loni ukázal, že dokáže být na šotolině skutečně rychlý," komentuje Hrabánek.

sko04.jpg

Potom, ako sa portugalská rely v roku 2015 presunula na sever do okolia Porta, zaradila sa medzi najnavštevovanejšie podniky celého rely šampionátu. Skok Fafe je už legendou a priťahuje tisícky divákov.

Portugalská rely štartuje vo štvrtok podvečer úvodnou špeciálkou na relykrosovej trati Lousada (3,36 km). V piatok sa potom štartuje naostro, keď na posádky čaká osem meraných úsekov neďaleko španielskych hraníc. Druhá etapa v sobotu bude najdlhšia (154,64 ostrých kimolentrov) a jazda v hlbokých vyjazdených koľajach na povrchu z piesku a kamenia bude asi dosť prehovárať do výsledkov. Vyvrcholenie súťaže bude nedeľa, ktorá obsahuje päť rýchlostných skúšok a až dvakrát sa bude skákať na legendárnej Fafe! Na posádky čaká spolu dvadsať rýchlostných skúšok (358,19 km) a celková dĺžka súťaže aj s prejazdmi je 1583 kilometrov. Víťaza budeme poznať v nedeľu podvečer na pódiu v Matosinhos neďaleko Porta.

Načítajte si aj časový harmonogram rýchlostných skúšok



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri