Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Šieste austrálske pole pre Hamiltona

Saturday, 25. 03. 2017 - 08:08, Ľuboš Kašický   

Šieste austrálske pole pre Hamiltona

V novom traťovom rekorde 1:22,188s vyhráva pole position na úvodnú grand prix sezóny v Melbourne Angličan Lewis Hamilton na mercedese. 

Austrálska kvalifikácia potvrdila, čo sme si mysleli. Mercedes stále dominuje štartovému poľu i keď Ferrari sa mu trochu priblížilo. „Stratil som v prvej a deviatej zákrute. Potom som zatlačil, ale už to nestačilo. Ale aj tak dobrá práca, si myslím," presviedčal seba aj nás Nemec Vettel, ktorý zaostal za mercedesom Lewisa Hamiltona o 0,268s!

f1-1-1.jpg

Pre Angličana to je šieste austrálske a celkovo už 62 pole position vo formule jeden, pričom už v tejto sezóne môže zlomiť rekordy Sennu (65 PP) a Schumachera (68 PP). „Zmeny v konštrukcii auta sú veľké, no chlapci tvrdo pracovali. Som na nich nesmierne hrdý. Už sa neviem dočkať zajtrajších pretekov. Myslím, že to bude naozaj tesné," usmieval sa na tlačovke chlapík, ktorý začína atakovať historické tabuľky.

mer4.jpg

A tesné by to v nedeľňajších pretekoch mohlo naozaj byť. Aspoň teda medzi pilotmi Mercedesu a Ferrari. Bottas je tesne za Vettelom a do sekundy sa bez ťažkostí vmestil aj Räikkonen na druhom ferrari. „Kolo mi nevyšlo, no dôležitý bude zajtrajšok," nevzdáva sa Bottas. „Trénovali sme štarty a zajtra sa to pokúsim zužitkovať a doviesť pekný výsledok." Fín nemá čo stratiť. Môže iba prekvapiť. Hamilton navyše vlani pokazil nejeden štart. Ak si na to spomenie a zopakuje to, tak by mohol mať naozaj problém s útokom Bottasa, Vettela a možno aj Raikkonena.

merc11.jpg

Trochu viac, než sme čakali, zaostáva RedBull. Verstappen stráca na Vettela s Bottasom sekundu a na Hamiltona až 1,3s. Daniel Ricciardo sa chcel pred domácim publikom ukázať. Hneď v úvode Q3, keď chvíľu pohrozil lokálny dážď, Austrálčan príliš zatlačil a skončil na bariére štrnástej zákruty. „Som v poriadku," hlásil do vysielačky, no jedným dychom sa ospravedlňoval. „Sorry chlapci." Pokazil totiž nielen svoju kvalifikáciu (odštartuje z desiateho miesta), ale v rýchlom kole spomalil aj kolegu Verstappena.

rb4.jpg

Z ostatných sa pekne v prvej desiatke drží tím Toro Rosso, keď Sainz i Kvyat figurujú na ôsmom a deviatom mieste. Grosjeanov (haas) šieste miesto a siedme miesto Massu (williams) sú (aspoň pre mňa) skôr prekvapením. Neverím, že tieto tímy sú schopné pravidelne atakovať pozície na takejto úrovni. Ale možno sa mýlim.

wi2.jpg

A trináste miesto Alonsa? Na to, ako sa mclaren-honda trápil v testoch a voľných tréningoch je to nečakane vysoko. Netreba pochybovať, že je to značná zásluha španielskeho ex-majstra. Ten bol až o 1,5 sekundy rýchlejší, ako druhý pilot McLarenu, Stoffel Vandoorne. A nemyslím si, že za to môžu len Belgičanove proklamované problémy.

Najväčším prekvapením je však šestnáste miesto na štarte Taliana Antonia Giovinazziho, ktorý dnes ráno prekvapivo vystriedal v kokpite sauberu Pascala Wehrleina (vraj pre zdravotné problémy, no skôr to asi budú nevyrovnané účty medzi Sauberom a Mercedesom). Talian odjazdil dopoludnia iba 18 kôl a pri svojom debute v kvalifikácii F1 takmer postúpil do Q2! Pekné uvedenie sa do „kráľovskej" kariéry.

q3-res-5.jpg

Na druhej strane sklamaním je výsledok Jolyona Palmera, ktorý sa nedokázal zžiť s novým renaultom a zajazdil posledný čas. Napriek tomu neodštartuje posledný. Z predposledného miesta prepadol na posledné bohatý kanadský debutant Lance Stroll, ktorý najprv dopoludnia rozbil v desiatej zákrute auto a pre výmenu prevodovky dostal penalizáciu päť miest na štarte. Ďaleko však neprepadol.

Zajtra ráno nám teda štartuje v poradí 68.sezóna MS F1. Nezabudnite si prestaviť hodinky, lebo v noci sa mení čas na letný. Predzávodné štúdio začína na Sport2 už o šiestej, no štart pretekov v Melbourne je o 07.00 nášho letného času.

pole-casy-history.jpg

nicoq.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri