Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Testy

SEAT Leon 1,2 TSI Homola Edition

Sunday, 31. 05. 2015 - 09:19, Ivan Václavík   

SEAT Leon 1,2 TSI Homola Edition

S malým motorom je pripravený urobiť veľký dojem: Tretia generácia nového modelu SEAT Leon je prepracovaná od podvozku až po strechu. Vybavená najmodernejšou technológiou a maximálne moderným podvozkom. Teda je pripravená urobiť dojem. A najnovšie sa etablovala na slovenskom trhu špeciálna verzia Homola Edition. Pod kapotou má objemovo malý motor 1,2 litra, ktorý je však športovo naladený.

Celý článok si prečítajte tu.

seat-homola-0260g.jpg

V prípade edície na počesť úspešného slovenského automobilového reprezentanta Maťa Homolu to ani inak nemôže byť. Okrem nápisu Homola Edition zvýrazňujú imidž tohto príťažlivého červeného auta aj čierne disky. Inak je karoséria zhodná so štandardným  Leonom.

seat-homola-0261g.jpg

Úprimne povedané, aj interiér je klasika. V menu je Bluetooth, média, rádio, informácia o spotrebe a dojazde - chýba navigácia. Na volante je ovládanie rádia a informačného systému, pod volantom (na samostatnej páčke) je ovládanie tempomatu. K dispozícii je tiež automatická klimatizácia i rýchle odhmlievanie čelného skla.

seat-homola-0270g.jpg

Systém stop&start pracuje spoľahlivo, teda motor naskočí ihneď; komu táto technológia nevyhovuje, môže systém vypnúť tlačidlom. Nechýba ani indikátor radenia rýchlosti. Vzadu sú parkovacie senzory, hmlovky prisvietia do zákruty po natočení volantu.

seat-homola-0267g.jpg

Pri testovaní sme sa zamerali predovšetkým na jazdné vlastnosti. Koncernový motor 1,2 TSI s priamym vstrekovaním benzínu sa osvedčil už v autách sesterských značiek Škoda a VW. Nesklamal ani v Leone, ba subjektívne sa nám práve pod jeho kapotou zapáčil najviac. Azda to súvisí aj s dizajnom karosérie; do kabíny sa prenáša len minimálny hluk, aerodynamika je príkladná (o čom sme sa presvedčili v silnom bočnom vetre), podvozok výborne tlmí nerovnosti vozovky, dynamickej jazde dobre sekundujú účinné brzdy.

seat-homola-0266g.jpg

V zákrute sa Leon pri rýchlom prejazde mierne nakloní, no pritom spoľahlivo kopíruje zvolenú stopu. Zrýchlenie v bežnej premávke (na stovku za 10,2 sekundy) je plne postačujúce, takže s Leonom Homola Edition môžete bez problémov predbiehať. Malý motor má dostatok energie a na druhej strane si nezapýta až tak veľa benzínu.

seat-homola-0263g.jpg

Na šiesty rýchlostný stupeň a s aktivovaným tempomatom sme jazdili na diaľnici (130 km/h) za 5,9 litra, pri rýchlosti 100 km/h bola priebežná spotreba 4,2 litra. V kombinovanom režime sme dosiahli priemernú spotrebu 5,6 litra, čo je však troška v rozpore s optimizmom výrobcu (4,9). Dojazd 700 kilometrov je v reálnych podmienkach dosiahnuteľný. Pravda, ak prevažujú jazdy po diaľnici na hranici rýchlostného limitu, dojazd sa o niečo zmenší.

seat-homola-0272g.jpg

Technické údaje výrobcu auta
SEAT Leon 1,2 TSI

Objem motora (cm3) 1 197
Výkon (kW/k) 81/110
Krútiaci moment (Nm) 175
Max. rýchlosť (km/h) 194
Zrýchlenie 0 - 100 km (s) 10,2
Kombinovaná spotreba (l/100 km) 4,9
(Skutočná spotreba pri teste 5,6)

Cena testovanej verzie 14 870 €
Najlacnejšia verzia 12 560 €

+ Výrazné plusy
Dizajn aerodynamickej karosérie
Pri pokojnej jazde úsporný motor
Zrýchlenie, brzdy, podvozok
- Najväčšie mínusy
Chýbajúca navigácia v menu

 



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri