Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Satisfakcia pre víťazov Daytony. Alonso po problémoch v poli porazených

Monday, 29. 01. 2018 - 18:18, Ľuboš Kašický   

Satisfakcia pre víťazov Daytony. Alonso po problémoch v poli porazených

Nové motory Cadillac DPi-VR potvrdili vlaňajšiu dominanciu, no tentoraz to vyhrali tí správni favoriti. Navyše pridali traťový rekord.

 

Predstavte si trasu z Moskvy do Lisabonu, na juhu Portugalska, cez Berlín a Paríž. Tak asi takúto vzdialenosť prekonala za 24-hodín víťazná posádka Filipe Albuquerque, Christian Fittipaldi a Joao Barbosa z tímu Mustang Sampling Racing, ktorá vyhrala 56.ročník vytrvalostných pretekov Daytone.

dayto01.jpg

808 víťazných kôl (cca 4560 km) je novým rekordom legendárnej 24-hodinovky v Daytone, keď ten starý platil neuveriteľných 36 rokov. Presne od doby, čo Rolf Stommelen a John Paul st. s Johnom Paulom ml. na svojom Porsche 935 v roku 1982 stihli odkrúžiť 719 kôl. Tentoraz je držiteľom rekordu vozidlo Mustang Sampling Cadillac DPi-V.R a kto vie, či sa niekedy my dočkáme prekonania tohto nového rekordu.

dayto02.jpg

„Toto je veľký zápis do histórie a sme nesmierne hrdí, že sa to podarilo," pýšil sa šéf IMSA, Ed Bennet. Víťazná posádka pritom vôbec nie je nováčikom. Barbosa a Fittipaldi už Daytonu vyhrali dvakrát a Albuquerque pridal konečne absolútne prvenstvo k víťazstvu v triede z ročníka 2013.

dayto04.jpg

„Je to husté," hrdil sa syn Wilsona Fittipaldiho a tiež bývalý pilot F1, Christian Fittipaldi. „Zvlášť po tom, čo sa nám stalo vlani. Celý rok nám to ležalo v krku, kým sme to konečne strávili." Pripomeňme si, že vlani sa tohtoročná víťazná posádka posledné štyri kolá naťahovala o víťazstvo s Taylorom, Gordonom a Angelellim, no v závere sa obe autá dostali do kontaktu a Barbosa tak skončil druhý. Teraz si teda víťazi chuť napravili a vyjazdili, pre stále nový motor Cadillac, nový rekord.

dayto14.jpg

„Ukázala sa spravodlivosť," myslí si aj Albuquerque. Minulý rok nám chýbalo tak málo a bolo to kontroverzné. „Mnohí nás považovali za favoritov, no vôbec to nebolo ľahké ani tento rok. Vo vysokých teplotách však motor vydržal a ukázali sme pozoruhodný progres."

dayto09.jpg

Necelé kolo za víťazmi došli Nasr, Curran, Conway a Middleton s rovnakým prototypom a motorom. Treba však povedať, že v závere víťazná posádka už poľavila a nechala Nasra predbehnúť Albuquerqueho.. Rovnako tak sa do toho istého kola, ako víťazi dostala aj tretie posádka v cieli v zložení Braun, Dumas, Duval a Bennett na Orece LMP2.

dayto08.jpg

Zo zaujímavých mien na štvrtom mieste skončil Bruno Senna. Lance Stroll dojazdil na pätnástom mieste a Juan Pablo Montoya, ktorý v Daytone už trikrát vyhral, došiel na desiatom mieste.

dayto03.jpg

Pozornosť Američanov tento rok pútal Fernando Alonso, ktorý si vlani urobil meno na Indianapolis. Ligier LMP2 sa dokonca na osem kôl objavil aj v čele pretekov, no neskoršie problémy s brzdami si vyžiadali dlhú opravu a posádka Alonso, Norris a Hanson nakoniec prišla do cieľa s veľkou stratou na 38.mieste. Pilot tímu McLaren uvažuje v tomto roku o štarte v 24 hodinovke v Le Mans, no stále vraví, že to je na 50 percent. Pravdepodobne sa to bude odvíjať od jeho potenciálu v novej sezóne F1.

race-results-8.jpg

dayto11.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri