Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Rožňavu vyhral Koči. Ondrej podáva protest

Saturday, 01. 04. 2017 - 21:46, Ľuboš Kašický   

Rožňavu vyhral Koči. Ondrej podáva protest

V nádherne vyrovnanej dráme sa o víťazstve v úvodnej súťaži MSR rozhodovalo až v poslednej ereske. Poznáme už síce víťaza, no všetko ešte môže byť inak.

Po rokoch čakania sa do kalendára slovenského rely šampionátu vrátila rožňavská rely aj so svojimi skvostami, ako je „Uhorna". A návrat to bol parádny! Nabité štartové pole, výborné počasie, dráma na trati aj sporné tresty. Super okorenená zmes benzínového napätia pre aktérov aj divákov. A to všetko vďaka organizátorom z Autoklubu Košice, mestu Rožňava a hlavnému partnerovi L Racingu.

ro1-1.jpg

Starosti však nastali hneď v piatok podvečer. Dvojkilometrový okruh vyzdobili retardérmi a tie začali posádky odmeňovať za každý „erotický dotyk" penalizáciou. Najviac erotiky na mestskom večernom okruhu si užil Igor Drotár, ktorý dostal žetóny na 50 trestných sekúnd! „Nevmestili sme sa medzi a dostali sme výslužku," bral to síce športovo legendárny Prešovčan, no prepad na chvost štartového poľa, v tak nabitej konkurencii, znamenal fakticky stratu šance na dobrý výsledok. Žiaľ, víťaz prvého ročníka rožňavskej rely z roku 1997 nebol jediný, kto sa „tešil" trestným sekundám. „Radovalo" sa až desať posádok (z 37) a to ešte nebolo všetko.

ro5.jpg

Podľa výsledkov prológu mal byť prvým v priebežnom poradí úradujúci šampión Pavel Valoušek pred domácim Ondrejom, Čechom Trněným a Košičanom Kočim. Lenže po dvojke už mal desať sekúnd za „retardérovú erotiku" aj Valoušek a rozbehnutý Tomáš Ondrej, ktorý dnes mal jednoznačne na víťazstvo, dostal tiež „prilepšenie" vo forme 20 trestných sekúnd. „Srnka" nechápal, no ukázalo sa, že „odmenu" dostal za prekročenie rýchlosti počas včerajších skúšobných jázd na trati, ktoré potvrdzovalo GPS. „Nechápem, čo to má znamenať," prekvapene krútil hlavou Ondrej, ktorého to ešte viac nakoplo do súťaže a následne po trati doslova lietal.

ro6.jpg

Tomáš zajazdil najrýchlejší čas na treťom, piatom aj šiestom úseku a aj napriek svojej penalizácii nádherne zdramatizoval súboj o prvé miesto. Po prvej sekcii (po RS4) však vďaka vyrovnanému výkonu viedol Martin Koči (fabia R5) pred Valouškom (fiesta R5) len o tri sekundy. Grzyb (fabia R5) s Ondrejom (fabia WRC) zaostávali za nimi približne o ďalších desať sekúnd. Popoludní sa to však všetko ešte viacej zhutnilo. Išlo sa na hranu. Rozbité úseky a postupne odchádzajúce gumy dvíhali adrenalín a poradie po predposlednej RS7-ke vtesnalo prvé štyri posádky do 7,8 sekundy! Kto bude mať pevnejšie nervy?

ro2-1.jpg

Tretí a posledný prejazd pätnásťkilometrovej Polomy zvládol najlepšie Martin Koči, ktorý tým zaklincoval svoje prvé víťazstvo v MSR. Grzyb zaostal o necelé dve sekundy, no to nestačilo na lepšie, ako tretie miesto v konečnom poradí. Valoušek došiel eresku na treťom mieste so stratou štyroch sekúnd a dokázal si udržať celkové druhé miesto. Čo sa však stalo s Ondrejom? „Celý deň som poriadne tlačil, aby som zmazal stratu z darovanej penalizácie a zodrel som zadné gumy. Na poslednom úseku som preto až dvakrát vyletel z trate," vysvetľoval v cieli dnešný hrdina, Tomáš Ondrej.

ro4-1.jpg

Aj napriek dvom „krízovkám" však Tomáš došiel do cieľa eresky na štvrtom mieste a na rovnakom skončil aj po súťaži. „Podám však protest," netajil sa veľmi sklamaný Ondrej v cieli. „Myslíme si, že penalizáciu 20 sekúnd sme dostali nie v súlade s predpismi, ktoré vravia, že ju malo riaditeľstvo udeliť do 24.00 v danom dni. To sa však nestalo a potrestali nás až dnes ráno," vysvetľuje dôvod svojho odvolania pilot tímu XIQIO Racing. Počkajme si teda ako to dopadne. V čase písania tejto správy bolo neoficiálne poradie 1. Koči, 2. Valoušek + 7,4s., 3. Grzyb + 9,7s., 4. Ondrej + 18 sekúnd. Ak by Ondrej s protestom uspel, tak by sa stal víťazom celej súťaže.

ro7.jpg

Dodajme, že v triede 3 vyhrala posádka Gavlák-Horniaček (mitsubishi) pred Ingramom a Janikom (subaru). Tretia bola posádka Konečný-Lejko (subaru).

Na dvojkolkách vyhrala posádka Kysucký-Kušnier (peugeot) pred Kekeňákom s Bystránom (citroen) a Vrábelom s Hrankom (peugeot).

V historikoch si to medzi sebou rozdali ex-šampióni Bérešovci, keď mladší na Lade porazil staršieho na Mazde.

Druhým podujatím sezóny Majstrovstiev Slovenska v rely bude koncom apríla prešovská rely, ktorá sa po ročnej prestávke znova vracia do kalendára.

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri