Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Autokros

Miroslav Pospíchal - víťaz Autoslide 2011

Saturday, 22. 01. 2011 - 19:34, Tereza Talajová   

Miroslav Pospíchal - víťaz Autoslide 2011

Mira jsem si prvně všiml na ME v autocrossu v Nové Pace2010, spíš než jeho mě zaujala Fabie, se kterou se tam ukázal . Mira jsem za volantem sledoval dost pozorně a i když auto nestačilo na soupeře, říkal jsem si, že ruce tam jsou....nyní po několika uplynulích měsících vyhrál Miro autoslide na Slovensku, nikoli s Fabií ale s Toyotou Corollou.....

 Ján Miškovič;dsc7188.jpg

Ahoj Miro, předem gratulace k prvnímu místo v Žarnovici, jak těžké bylo vyhrát Autoslide2011?

Tento rok bola štartová listina nabitá známymi menami. Tým, že sme mali nové auto na ktorom nemám odjazdené žiadne kilometre, tak si myslím že vyhrať, bolo dosť ťažké, no napriek tomu sa mi celý deň jazdilo super, bez akýchkoľvek problémov a prialo nám aj to správne „závodnícke šťastíčko". Som strašne rád, že sa to podarilo.

Tibor Szabosi;co8c1123-1.jpg

Jak jsi se vůbec dostal k závodění a k autocrossu?

Už od malička ma zaujímalo závodenie. Ako malý chlapec som mal motokáru, ale keďže otec jazdil na kamióne, na závodenie nebol čas. V roku 1999, zavolal otca na autokrosové závody kamarát, ktorý už v tých časoch pretekal. Mne aj otcovi sa to strašne zapáčilo a hneď na to som na Vianoce dostal svoje prvé závodne auto - Fiat Ritmo, od ďalšieho vtedajšieho pretekára Karola Šedivého. Pamätám si, že pri prvej jazde mi auto zhaslo a všetci hovorili, že zo mňa nikdy pretekár nebude. Strašný trapas, ale začal som pravidelne trénovať a ďalší rok sme sa už objavily na závodných tratiach a začali sme jazdiť moju prvú sezónu v živote.

miroslav.jpg

Každý máme nějaký vzor, kterému se chceme přiblížit, máš i ty někoho, kdo ovlivnil Tvůj život či rozhodování?

Môj život určite vo veľkej miere ovplivnil otec, ktorý sa snaží mne aj mojim súrodencom čo najviac pomáhať a dnes už viem s istotou povedať, že bez neho by som určite nebol tam kde som a ani nemal to čo mám.
Ako malý som strašne fandil jazdcovi menom Marko Martin - Relly.

Tibor Szabosi;co8c0767-3.jpg

Vraťme se ale k autocrossu, ze začátku sezóny jsi se objevil s Fabií, jaké to bylo ?

„Zlatá Fabia", k nej som mal zvláštny vzťah. Kúpili sme ho ako okruhové auto, bez motora, prevodovky a potom sa to všetko začalo. Rozhodli sme sa pre divíziu 4×4, tak sme kúpili Octaviu 1.8turbo 4×4, tú sme komplet rozobrali a bez výkresov a akýchkoľvek podobných pomôcok sme to začali ukladať do Fabie. Na aute sme pracovali 14 mesiacov, samozrejme nápravy, komplet vyrábane z trubiek a prichytávane na unibaloch. Každý jeden držiak na motor sme si vyrábali doma, takže všetko komplet z našej dielne. Po prvej jazde, sme zistili, že auto má strašne slabý výkon ale veľmi dobre sa správalo na trati a super sa s ním jazdilo. Počas troch rokov, sme ho ešte vyvíjali a dospeli sme k záveru, že auto pre Národný Majstrák má na to, aby jazdilo na popredných priečkach. Na to, aby jazdilo ME, by bolo potrebné do neho ešte veľa investovať.

3-40.jpg

S Fabií jsi se představil v Nové Pace, jaký to byl závod?

Nová Paka, je Nová Paka..., každý vie o čom hovorím. I keď nás tam postihla smola, keď sa mi v tretej rozjazde rozbil zadný diferenciál a vo finále som išiel len s predným náhonom. Ale napriek tomu neopýsateľná atmosféra, super trať, v reči autokrosárov: „Kto nejel Novú Paku, nejel autokros", skrátka super.

Peter Vranský;autoslide-zarnovica-032.jpg

V Přerově jsi taky předvedl v tréninku veleskok, za který by se nemusel stydět leckterý skokan na lyžích, jaké to bylo z vozu ?

Přerov: VEĽKÁ JAZDECKÁ CHYBA... a potom to už išlo, pokazili sa zadné tlmiče, motor prestal ísť do otáčiek, jednoducho povedané: Katastrofa (ale ten skok bol super).

Peter Vranský;autoslide-zarnovica-128.jpg

Potom jsi se náhle objevil v Nyiarádu s Toyotou od Gregušky, kde se vzal nápad výměny Vašich speciálů?

Po závode v Přerove, sme volali Greguškovi, že Fabia je na predaj a z rozhovoru sme sa dozvedeli, že Toyota tiež. Následne potom došlo k dohode a vzájomnej výmene.

Tibor Szabosi;co8c1112-3.jpg

Je to velký rozdíl řídit Fábii a Toyotu?

Toyota disponuje oproti Fabii vysokým výkonom, čo je jej veľká výhoda a myslím si, že to vychitáva aj chyby jazdca. Po kúpe Toyoty, sme museli dať kompletne zrepasovať prevodouku pánovi Bartáškovi a museli sme doladiť nastavenie geometrie a tlmičov.

Ján Miškovič;dsc7065.jpg

Design Tvého speciálu v Žarnovici sklidil velký obdiv, kde se vzala myšlenka na tak krásnou kombinaci barev?

Design auta vytvára už dlhšie roky otec, ktorého to strašne baví, aj po každých závodoch opravuje všetky chybičky na laminátoch, nálepkách a laku.

1-54.jpg

Při letošním autoslide byla skvělá divácká kulisa, vnímáš i při autocrossu diváky a jak moc je pro Tebe důležitá jejich podpora?

Je to skvelý pocit, keď na závod príde veľké množstvo divákov, ktorí vytvárajú super atmosféru a to vyhecuje jazdca k lepším výkonom.

Ján Miškovič;dsc8410.jpg

Obligátní otázka, co bude dělat Miro Pospíchal v sezóně 2011?

Chceli by sme získať titul Majstra Slovenska (samozrejme ak bude vypísaný, zatiaľ nad ním visí veľký otáznik). Určite navštívime aj závody Majstráku Českej republiky a v neposlednom rade okolité závody Majstroustiev Európy, ale samozrejme všetko záleží od finančnej situácie.

Ján Miškovič;dsc8461.jpg

Na záver by som chcel poďakovať všetkým reklamným partnerom a vsetkym ktori mi akymkolvek sposobom pomohli a pomahaju bez nich by som to nedokazal. ĎAKUJEM

i já děkuji za rozhovor .....

 

David Jeřábek 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri