Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Rosberg využil šancu

Monday, 29. 08. 2016 - 09:55, Ľuboš Kašický   

Rosberg využil šancu

Druhú polovicu šampionátu MS F1 otvárala klasika v belgickom Spa-Francorchamps. Rýchly tradičný okruh svoje sľuby o predbiehaní naplnil a ponúkol nádherné preteky.

Hneď v prvej zákrute došlo ku kontaktu medzi mladým a nevybrúseným Verstappenom, ktorý sa po štarte z druhého miesta dostal do kontaktu s oboma hviezdami Ferrari. Všetci traja museli do depa a prepadli sa v štartovom poli. "Mohol spôsobiť hromadnú kolíziu," sťažoval sa na mladíka Kimi.

r1-start.jpg

To však bol len začiatok trochu divokých pretekov. Ešte v prvom kole defekt zadného kolesa zrušil mladého Sainza a v kolízii skončili Wehrlein aj Button,ktorý veril v pekný výsledok. Všetko to viedlo v vysvieteniu virtuálneho safety caru (VSC) a snahe ukľudniť situáciu.

r4-3.jpg

Z posledného radu sa zatiaľ dvaja šampióny, Alonso a Hamilton, pretláčali dopredu a ťažili s mely, ktorá sa diala pred nimi. Naopak vpredu suverénne viedol Rosberg a iba sprostredkovane vedel, čo sa deje za ním.

r8-kevin.jpg

A keď to vyzeralo, že všetko sa zrovnalo, tak v 8.kole sa vo výjazde Eau Rouge na obrubníku pošmykol renault Kevina Magnusena a Dán nepekne havaroval. Vyšetrenia síce nepotvrdili zlomeninu členku, no ukázalo sa, že má novu porezanú a niekoľko menších zranení. Je preto otázne, že už o niekoľko dní bude Kevin schopný štartovať na Monze.

Po tejto nepríjemnej havárii vyšlo na trať SC a viacerí piloti sa vybrali do depa meniť gumy. Potom však vedenie rozhodlo, že preteky preruší, pretože oprava bariéry, kde došlo k impaktu bolo zložitejšia. Autá sa teda nasúkali do boxovej uličky a z celej situácie najviac vyťažili Alonso a Hamilton, ktorí zostali na trati a tak sa po 9.kolách ocitli na štvrtom a piatom mieste (pri štarte z posledného radu)!

r1-podium.jpg

Po reštarte pretekov Rosberg okamžite vybudoval slušný náskok a suverénne kontroloval preteky až do konca. Jeho stratégia dvoch zastávok a použitia medium zmesi sa ukázala ako najlepšia. Hamilton totiž zvolil pridlhú jazdu na mäkších softoch a potreboval o zastávku viacej, kým obul medium na posledný stint. Angličan síce zajazdil sériu najrýchlejších kôl, ale to nestačilo ani na Ricciarda (išiel rovnakú stratégiu, ako Rosberg), nie to ešte na lídra pretekov. Dostať sa však z posledného radu je veľmi pekný výsledok a Rosberg preto stiahol iba desať bodov. To na Monze sľúbuje ďalší súboj na ostrie noža, lebo Nico musí zabrať, aby mohol atakovať titul.

r2-4.jpg

Smutné preteky mali vo Ferrari o ktorom sa hovorí, že už sezónu zabalili. Po kontakte v prvom kole sa prepadli dozadu a obidve autá skončili iba v druhej polovici prvej desiatky. Räikkonen sa pritom v polovici pretekov poriadne potrápil s Verstappenom, ktorému nevedel prísť na meno. Mladý a nadržaný Holanďan chcel pred očami celej svojej rodiny podať špičkový výkon, no to bolo kontraproduktívne a štyri zastávky ho definitívne vymazali z bodovaných miest.

r-results-5.jpg

Naopak veľmi pekný výsledok vyjazdili v tíme Force India, keď Hulkenberg a Perez prišli na štvrtom a piatom mieste a tím bodovo preskočil už aj Williams a figuruje priebežne na 4.mieste v Pohári konštruktérov! Williams sa stále viac prepadá a body za ôsme a desiate miesto ho hore udržať nedokážu.

Už o týždeň nás čaká Monza, ktorá sedí rýchlym motorom Mercedesu a teda aj Force India bude znova v popredí. Ako silná trojka sa tak ukazuje Mercedes, RedBull a Force India. Ferrari sa určite bude snažiť, ale je otázne na čo to bude stačiť.

r1-3.jpg

Na záver však nesmieme zabudnúť na McLaren. Ten už v kvalifikácii dokázal Button dostať do Q3 a Alonso sa v pretekoch z posledného miesta prepracoval na veľmi slušné siedme miesto, s ohľadom na doterajšie problémy tímu s motormi Honda. Náznak zlepšenia tak sľubuje návrat McLarenu do elitnej päťky tímov. Potvrdí to aj Monza?


Výsledky GP Belgicka 2016:
1. Rosberg (mercedes), 2. Ricciardo (redbull-TAG heuer), 3. Hamilton (mercedes), 4. Hulkenberg (force india-mercedes), 5. Perez (force india-mercedes), 6. Vettel (ferrari), 7. Alonso (mclaren-honda), 8. Bottas (williams-mercedes), 9. Raikkonen (ferrari), 10. Massa (williams-mercedes),...

Stav MS (13/21):
Piloti: Hamilton 232, Rosberg 223, Ricciardo 151, Vettel 128, Räikkonen 124, Verstappen 115, Bottas 62, Perez 58, Hulkenberg 45, Massa 39, Alonso 30, Sainz 30, Grosjean 28, Kvyat 23, Button 17, Magnussen 6, Vandoorne 1, Wehrlein 1 bod.,
Tímy: Mercedes 455, Red Bull 274, Ferrari 252, Force India 103, Williams 101, McLaren 48, Toro Rosso 45, Haas 28, Renault 6, Manor 1 bod.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri