Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Rosberg je majstrom sveta!

Monday, 28. 11. 2016 - 10:12, Ľuboš Kašický   

Rosberg je majstrom sveta!

Hamilton skúšal zákernú diabolskú stratégiu. Vettel sa do hry miešať nechcel.

Až posledné preteky tohtoročných MS F1 rozhodli o novom majstrovi sveta. V napínavom finále si svoj náskok udržal Nemec Nico Rosberg, ktorý sa tak stal druhým synom majstra sveta F1, ktorému sa podarilo zopakovať triumf svojho otca.

r-merc-10-damon-a-nico.jpg

Trón uvoľňujúci ex-šampión Lewis Hamilton nemal veľa možností, ako ešte zabojovať o obhajobu titulu. Zvolil si tú najarogantnejšiu formu. A treba priznať, že za určitých okolností mohla aj zafungovať.

r-merc-03.jpg

Z Angličanovho pohľadu sa preteky sa dali odjazdiť tak, že ich vyhrá a už len bude čakať, ako sa to vyvinie za ním, alebo niečo vymyslí. Ak by volil prvú alternatívu, tak bolo takmer na sto percent isté, že Rosberg si s výborným a spoľahlivým autom bez problémov ľahko ustráži pódiové umiestnenia a riskovať nebude.

r-merc13.jpg

Hamilton sa preto rozhodol pre diabolskú stratégiu. Vykašľal sa na tímové pokyny aj na to, či sa to bude niekomu páčiť, alebo nie. Účel svätil prostriedky a cieľ bol jasný. Titul majstra sveta. Malo to logiku a za určitých okolností to mohlo ozaj zafungovať.

r-merc15.jpg

Angličan si počkal, ako sa rozdajú karty po zastávkach v depe. Ukázalo sa, že Vettel a Verstappen zvolili odlišnú stratégiu. To Hamiltonovi pasovalo. Spomalil tempo na čele s úmyslom nechať konkurenciu dobehnúť obidva mercedesy. Rosberga si Hamilton kontroloval, no zvyšok práce mala urobiť ctižiadostivá konkurencia. Ak by sa totiž podarilo Nica predbehnúť a odsunúť ho na štvrté miesto, tak Hamilton by titul obhájil!

r-merc14.jpg

Max Verstappen na to guráž mal a svojou mladíckou nevypočítateľnosťou mohol zaúradovať. Voľba jednej zastávky však nezafungovala akoby chcel a softy v závere už neudržali tempo. Naopak Vettel prekvapil nečakanou rýchlosťou. Po druhej zastávke obul supersofty a prerezával sa pozíciami, ako nôž maslom. Päť kôl pred koncom už bol na treťom mieste tesne za dvojicou mercedesov a čakalo sa, kedy zaútočí. Navyše sa jazdilo vo vláčiku a prípadnú chybu Rosberga mohol stále využiť aj Verstappen.

r-merc-07.jpg

Posledných pár kôl bolo preto nádhernou dramatickou bodkou za najdlhšou sezónou v histórii F1. Prvá trojica jazdila v rozsahu jednej sekundy a len sekundu za ňou číhal Verstappen. Stačilo tak málo a Hamiltonova diabolská zákernosť sa mohla vyplatiť. Na tlačovke však Vettel priznal, že sa nechcel miešať do hry a obhájil to aj tým, že mu odchádzali pneumatiky. Medzi riadkami je nám však jasné, že Sebastian tentoraz férovo držal kamarátovi Nicovi.

r-merc11.jpg

F1 má teda nové šampióna! Nico Rosberg sa stal 33.majstrom sveta F1 a po 34 rokoch zopakoval úspech svojho otca Keke Rosberga, ktorého korunovali v dramatickej sezóne 1982! GRATULUJEME!

r-race-results.jpg

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri