Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  ERC

Roman Kresta a Petr Starý sa vrátili na Barumku

Monday, 28. 08. 2017 - 18:40, Ľuboš Kašický   

Roman Kresta a Petr Starý sa vrátili na Barumku

Radosť im neskazila ani úvodná penalizácia a ako prekvapenie súťaže dostal Roman Kresta cenu Colina McRae. 


Roman Kresta je prvým českým pretekárom, ktorý dostal šancu štartovať v zahraničnom továrenskom tíme. V roku 2005 odjazdil sezónu za Ford a s 29 bodmi obsadil konečné ôsme miesto v MS rely. Úspech na naše končiny nevídaný.

Okrem toho je Kresta päťnásobným majstrom Českej republiky v rely a slávnu Barumku vyhral trikrát (2000, 2001, 2006). Aktívne pretekať skončil pred troma rokmi. Tento rok však prišla možnosť odjazdiť Bohemia Rally i Barumku a 41-ročný Roman Kresta nedokázal odmietnuť.

ba07-1.jpg

Na sedadlo spolujazdca si sadol skúsený Petr Starý, ktorého si na Slovensku pamätáme hlavne ako spolujazdca Ďodi Béreša. V kokpite spolu strávili sedem rokov! Okrem Béreša však Petr jazdil aj štyri roky s Honzom Kopeckým a rok s Martinom Kočim. Naposledy to však bolo s Romanom Krestom pred troma rokmi. „Do kokpitu sme sa spolu s Romanom vrátili po troch rokoch," vysvetľuje Petr. „Naposledy sme jazdili práve tu na Barumke v roku 2014, keď sme viedli, no pre poruchu museli odstúpiť. Posledné roky som pracoval pre Škoda Motorsport a viac som sa potuloval po svete. Teraz prišla možnosť odjazdiť Bohemku a Barumku a tak sme si urobili radosť."

ba04-2.jpg

A zrelí páni (Petr má 40 a Roman 41) sa v konkurencii vôbec nestratili. Na Bohemke vyjazdili piate miesto a na extrémne náročnej a silno obsadenej Barumke dokonca vyskočili na bedňu ako tretí! A mohlo to byť azda aj lepšie, keby sa pre nich súťaž nezačala penalizáciou za neskorý príchod na časovú kontrolu po RS1.

ba05-1.jpg

„Bola to naša chyba," vysvetľuje Roman. „Išli sme na prejazde pomaly. Bola kolóna áut a ja som nechcel predbiehať. Dostali sme sa tak pod časový tlak a nakoniec som aj tak musel predbiehať. Zle sme to načasovali. No to, že sme prišli neskoro, je náš problém." Na druhej strane je v hlase Romana predsalen cítiť trochu sklamanie. „My sme vlastne neskoro neprišli, ale časomerači sa nezachovali profesionálne. Videli, že auto ide na poslednú chvíľu a rozhoduje každá sekunda. Jednoducho nedávali pozor," dodáva Roman. Výsledkom bolo, že za meškanie niekoľkých sekúnd dostali penalizáciu desať sekúnd a tak ešte pred štartom úvodnej piatkovej rýchlostnej skúšky mali dvadsať sekundovú stratu na lídra (desať nabrali na RS1 a desať dostali trest).

ba06-1.jpg

„No to človeku nepridá, však?" pokračuje Kresta. „Postupne sme to však sťahovali a posúvali sa dopredu." Po druhej rýchlostnej skúške figurovali na 14.mieste so stratou 24 sekúnd! Nakoniec sa pretlačili až za Tomáša Kostku, ktorý po odstúpení Vaška Pecha poskočil na tretie miesto. Pred záverečnou ereskou viedol Kostka o tri sekundy pred Krestom a všetci sa tešili na súboj dvoch švagrov.

ba03-1.jpg

„Neriešili sme to. My to takto neberieme," vraví Roman, ktorý na záverečnom úseku poriadne zatlačil a vyjazdil dokonca najrýchlejší čas eresky! Dokonca zlepšil o desať sekúnd svoj čas z predošlého prejazdu. „Bola to jediná ereska, kde som išiel na limit," priznal Kresta. Na druhej strane mu však trochu pomohlo aj šťastie, keď jeho švagor dostal v závere defekt. „Po odstúpení Vecu (pecha) som sa dostal na tretie miesto, no neudržali sme to. Asi tri kilometre pred cieľom som dostal defekt. Nedalo sa už ísť rýchlo a stratil som cenné sekundy. Nakoniec sme skončili štvrtí," opisuje rozhodujúci moment Krestov švagor Tomáš Kostka.

ba08-1.jpg

Po rokoch sa tak na pódium Barumky vrátil Roman Kresta aj s Petrom Starým a domáci fanúšikovia šaleli radosťou. Ovácie nemali konca a chlapci na pódiu si to poriadne užili. Logicky sa preto natískala otázka, či to naozaj bola posledná súťaž, ktorú odjazdili. „Áno, nikdy nevrav nikdy," smeje sa Petr Starý. „Toto je vlastne ukončenie nášho tohtoročného súťažného dvojkola a myslím, že sme to uzavreli veľmi pekne." Či to však bola naozaj posledná súťaž, to ukáže až čas.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri