Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Motocross

Richard Šikyňa na „Motokrose národov“ 17. v kvalifikácii.

Friday, 30. 09. 2016 - 13:31, Public relations   

Richard Šikyňa na „Motokrose národov“ 17. v kvalifikácii.

Svetový motokros má za sebou najprestížnejšie podujatie sezóny, ktorým je bez pochýb „Motokros národov". Dejiskom pretekov MONSTER ENERGY FIM MOTOCROSS OF NATIONS sa cez víkend 24.-25. septembra stala krásna prírodná trať v talianskej Maggiore, neďaleko Milána. Stretli sa tu traja najlepší jazdci z 38. krajín sveta, aby predviedli svoje jazdecké umenie. Pred zrakmi 85.000 divákov sa odohrali neuveriteľné súboje a doslovne sa bojovalo o body do posledných kôl. Slovensko v triede MX2 na motocykli KTM 250 SX-F už po druhý krát reprezentoval len 18 ročný Richard Šikyňa s tímu MX Slovakia. V kvalifikačných pretekoch predviedol výbornú jazdu, skončil na vynikajúcom 17. mieste a ako jedinému zo Slovákov sa podarilo dostať medzi najlepších 20. jazdcov sveta. Slovenský národný tím sa nakoniec umiestnil na celkovom 28. mieste

sikyna-mxon-2016-01.jpg

Sezóna 2016 bola pre mladého, 18. ročného Richarda Šikyňu z tímu MX Slovakia veľmi náročná, ale zároveň aj bezpochyby jedna z najúspešnejších. Po siedmich rokoch sa ako jediný Slovák nominoval na 4 podujatia Majstrovstiev sveta MXGP, kde hneď na svojom druhom vystúpení bodoval z 19. miesta. Nesklamal ani v pretekoch seriálu ADAC MX Masters, kde vo svojej triede dokonca 2 krát stál na stupni víťazov. Jeho stúpajúcu jazdeckú úroveň, ale aj psychickú odolnosť preukázal aj tento víkend v talianskej Maggiore na „Motokrose národov". Ako jediný zo slovenského národného tímu dokázal odjazdiť kvalifikačné preteky v prvej dvadsiatke, keď cieľom prešiel na 17. mieste. Oproti minulému roku si tam dokázal vylepšil svoju pozíciu až o 5 miest. V „B" finále po vydarenom štarte jazdil na 11. mieste, no menší pád a zlomené riadidlá ho vyradili z pretekov. Aj napriek tomu dokázal, že je jedným z najlepších slovenských motokrosových jazdcov v našej novodobej histórií a za jeho výkon mu patrí veľké uznanie.

Richard Šikyňa, (MX2)
„Trať sa mi páčila od prvého tréningu a užíval som si na nej každé kolo. V kvalifikačnej jazde som neodštartoval dobre, ale chytil som rýchlosť a posúval sa dopredu. Nakoniec z toho v cieli bolo 17. miesto. Bohužiaľ nám to spolu s tímom nestačilo na postup do „A" finále. V rannom tréningu som si trať znovu užíval a veľmi som sa tešil na „B" finále. Štart sa mi celkom podaril, bol som jedenásty. Potom som ale hneď po prvých kolách spadol na dopade jedného skoku. Bol dosť nakropený a šmýkal sa, keď som sa snažil predbehnúť jazdca predo mnou. Nevyhol som sa menšiemu pádu, rýchlo som sa síce pozbieral a aj zdvihol motorku. Chcel som pokračovať v jazde, no bohužiaľ sa mi zlomili riadidlá a tým preteky pre mňa predčasne skončili. Víkend som si veľmi užil a bola to pre mňa ďalšia veľká skúsenosť. Chcem poďakovať hlavne svojmu tímu MX Slovakia, bez ktorého by som sa takýchto pretekov nemohol zúčastniť. Taktiež svojmu mechanikovi za dobre prichystanú motorku počas celého víkendu, samozrejme rodičom a všetkým ľuďom a fanúšikom, čo ma podporujú. Ďakujem!"

Peter Kolek, manažér tímu MX Slovakia
"Rišo sa na „Národy" veľmi tešil a samozrejme aj mi všetci v tíme. V kvalifikácii aj napriek nevydarenému štartu predviedol jednu zo svojich najlepších jázd, o čom vypovedá aj jeho 17. miesto. V „B" finále ho však drobná chyba a zlomené riadidlá z ďalších bojov vylúčili, čo je veľká škoda. Preteky mal dobre rozbehnuté, ale aj pády patria k motokrosu. Dôležité je, že sa mu nič nestalo. Aj tak si zaslúži moje uznanie, za to, čo predviedol. Chcel by som však pochváliť aj najmladšieho jazdca v slovenskom tíme Tomáša Kohúta, ktorý pri svojom prvom štarte na takomto podujatí zajazdil viac než dobre. Nesmiem zabudnúť ani na najskúsenejšieho Tomáša Šimka, ktorý aj napriek tomu, že sa mu nedarilo podľa jeho predstáv odovzdal so seba všetko, čoho bol v danom čase schopný."



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri