Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Richard Gonda prežil s českým tímom v Spa-Francorchamps rozprávkový záver

Wednesday, 13. 06. 2018 - 21:10, Public relations   

Richard Gonda prežil s českým tímom v Spa-Francorchamps rozprávkový záver

Slovák počas uplynulého víkendu hviezdil na legendárnej trati v Belgicku, ktorá hostila prestížne preteky medzinárodnej série cestovných áut GT Open. Richard Gonda tvoril v brnenskom týme Šenkýř Motorsport posádku so Švédom Joelom Erikssonom, továrenským pretekárom BMW, tento rok jazdiacim v DTM.

Do nedeľných pretekov štartoval Richardov kolega Joel Eriksson po skvelej kvalifikácii z celkového druhého miesta a túto pozíciu Gonda obhájil aj pod šachovnicovou vlajkou. Lenže ich preteky s BMW M6 GT3 sa však neobišli bez dramatických súbojov až do posledných kilometrov a o pódium musel Gonda tvrdo bojovať.

richard-gonda-start-bmw-m6-gt3-spa-francorchamps-gt-open-2018.jpg

Ťažké chvíľky zažil Eriksson hneď v prvej zákrute, kde sa po štarte z druhého miesta po súbojoch prepadol na siedme miesto.
„Štartovať z prvej rady na vonkajšej strane nie je jednoduché. Pokúsil som sa dostať na vnútornú stranu prvej zákruty, ale všetci okolo mňa sa pokúsili o to isté a bokom ma vytlačili mimo ideálnu stopu. Stratil som šesť pozícii a predo mnou jazdiace Ferrari bolo na rovinkách rýchlejšie. Snažil som sa preto ísť rozumne a priviesť Richardovi auto v poriadku," popísal Eriksson svoj premiérový štart s BMW M6 GT3.

Vzhľadom k situácii v pretekoch začal šéf inžinier Jarek Janiš vymýšľať čo najlepšiu stratégiu a Erikssona nechal jazdiť tak dlho, aby mal v počas zástaviek ostatných aspoň pár kôl voľnú trať pred sebou a potom ho zavolal do boxov. Zohraná práca mechanikov a efektívne striedanie dodalo celému tímu novú energiu a celá pozornosť tímu Šenkýř Motorsport sa zamerala na Slováka Gondu, ktorý na sedem kilometrov dlhom okruhu predviedol ukážkovú jazdu. Na trať sa vrátil z boxov na celkovom piatom mieste a po úspešných útokoch na Ferrari a Mercedes AMG sa dostal sa na tretiu pozíciu. Nabudený Gonda do posledných metrov ďalej bojoval s Portugalcom Beirão da Veigou v továrnom BMW o druhú priečku, ktorú sa mu v poslednom kole skvelým manévrom aj podarilo získať.

richard-gonda-podium-2miesto-spa-francorchamps-gt-open-2018.jpg

„Neustále som na neho vyvíjal tlak a držal sa tak blízko za ním, ako to len išlo. Boli to fantastické preteky, ktoré som si nesmierne užil. Tlačil som až do posledného kola a vedel som, že to dokážeme. Nakoniec sa mi podarilo ku koncu rovinky Kemmel vyprovokovať ho k zlej stope v nájazde a predbehnúť vo výjazde. Je to pre nás obrovské zadosťučinenie a musím poďakovať celému týmu, partnerom a samozrejme všetkým, ktorí nám pri televízii držali palce. Tento víkend sme našu jedinečnú šancu premenili na super výsledok." usmieval sa šťastný Richard Gonda.

Spokojný šéf týmu Robert Šenkýř ďalej dodal: „Bol to veľký súboj až do konca. Kto sa naň pozeral v televízii, musel tŕpnuť. Obaja chlapci predviedli perfektný výkon, veď v Spa na GT Open boli prvý krát a v žiadnom tréningov, kvalifikácii alebo pretekoch neskončili na horšom ako štvrtom mieste. Klobúk dolu pred nimi, pred mechanikmi a všetkými členmi tímu vrátane partnerov, vďaka ktorým tu môžeme byť. "

richard-gonda-bmw-m6-gt3-spa-francorchamps-gt-open-2018.jpg

Tohtoročná premiéra Gondu v GT Open tak dopadla na výbornú. Po štvrtom mieste v prvých pretekoch sa s celým tímom mohol po druhej jazde presunúť na stupne víťazov a zdieľať tak so švédskym kolegom a českým tímom radosť aj chuť šampanského.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri