Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rallycross

Relykros otvára motoristickú sezónu na Slovakia Ringu

Thursday, 02. 03. 2017 - 00:01, Public relations   

Relykros otvára motoristickú sezónu na Slovakia Ringu

Motoristický pretekársky okruh SLOVAKIA RING vstupuje koncom marca už do svojej ôsmej sezóny. A bude to skutočne zaujímavý rok plný rozmanitých pretekov, disciplín, akcie a zábavy. Začína sa 25. a 26. marca Stredoeurópskou trofejou FIA v relykrose (FIA CEZ OMV MaxxMotion Rallycross).

Martin Trenkler;mg-2309-1.jpg

Čoraz populárnejší relykros sa u nás predstaví hneď dvakrát: FIA CEZ OMV MaxxMotion si okrem marcového termínu u nás našla miesto aj na finále šampionátu 21. a 22. októbra. Tak ako po predošlé dva roky, aj teraz uvidíme horúce súboje v štýle "nárazník o nárazník" na špeciálnej relykrosovej trati SLOVAKIA RINGU. Tá meria 1250 metrov a pozostáva zo 65 % z asfaltového povrchu, pričom zvyšok tvorí nespevnený-šotolinový povrch. Diváci zažijú najlepšiu akciu priamo na vlastné oči z pohodlia hlavnej a montovanej tribúny pozdľž štartovej rovinky.

Martin Trenkler;mg-2375-1.jpg

Výhodou relykrosu je, okrem iného, kompaktnosť takýchto tratí, ktoré sú stavané pre prítomných divákov. Tí zažijú sériu 4 až 6-kolových krátkych pretekov, v ktorých stoja na štarte - bok po boku - tí najlepší z krajín stredoeurópskej zóny. Každý z nich má preto len minimálne množstvo času popasovať sa nielen so súpermi, ale aj s komplikovanými prechodmi z asfaltu na šotolinu a späť na asfalt, zväčša pod plným plynom...

Martin Trenkler;mg-2244-2.jpg

Povinnou a pestrou súčasťou je tzv. "Joker lap" - čiže "žolíkové kolo": ide o predĺženú šotolinovú časť okruhu, ktorá je zhruba o 1-1,5 s pomalšia, než klasické kolo. Žolík je povinný pre každého aspoň raz, v každej ostrej jazde. Kedy si ho jazdec vyberie je na jeho aktuálnej pozícii a pohotovej stratégii. Často sa žolíkom preteky vyhrávajú, ale aj prehrávajú.

Martin Trenkler;mg-2600-3.jpg

Tak ako po minulé roky, aj teraz sa bude rozhodovať vo viacerých výkonnostných triedach. Tím aktuálneho zónového majstra Rakúšana Maxa Puchera dokonca preteká aj na FIA Majstrovstvách sveta v relykrose (FIA WRX). Práve vďaka slávnemu svetovému šampionátu získava táto disciplína na nebývalej popularite. Medzi špičku FIA WRX patria napríklad 9-násobný majster sveta v rely Sébastien Loeb, 2-násobný majster sveta v relykrose a majster sveta v rely (2003) Petter Solberg, či hviezda youtubovských videí "Mr. Gymkhana" Ken Block.

Martin Trenkler;mg-2735-3.jpg

Okrem relykrosu sa však diváci môžu tento rok tešiť na skutočnú plejádu nových a zaujímavých seriálov, ktoré navštívia SLOVAKIA RING. Medzi ozajstnú špičku budú dozaista patriť FIM EWC - Majstrovstvá sveta vytrvalostných pretekov cestných motocyklov (24.6.), či FIA ETRC - Majstrovstvá Európy ťahačov na okruhu (15.-16.7.).

Viac informácií nájdete na www.slovakiaring.sk.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri