Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Rallye de Tunisie: Piata a šiesta etapa

Tuesday, 11. 05. 2010 - 22:43, Michal Kostka   

Rallye de Tunisie: Piata a šiesta etapa

5. etapa, Ksar Ghilane - Ksar Ghilane

Piata etapa síce neoplývala dĺžkou - meraný úsek mal len 180 kilometrov, piesočné nástrahy však neodpúšťali žiadne zaváhanie. Vplyvom počasia sa terén výrazne zmenil, v oblasti pribudlo mnoho nových dún a na svoje obete čakal aj obávaný fesh-fesh.

www.npo.fr;Jean Marie Davoy, člen tímu MD Rallye Sport

S viac ako dvadsať minútovým náskokom sa nemal Chaleco Lopez kam ponáhľať. V piatej etape vsadil na istotu a uspokojil sa so štvrtým miestom. Celkovo však pred poslednou, najkratšou etapou tohtoročnej Tuniskej rally, naďalej zotrval na prvej priečke s pohodlnou časovou rezervou. Zaťažený deväťhodinovou penalizáciou vyrazil na trať ako z reťaze odtrhnutý Helder Rodrigues. Etapové víťazstvo mu z pohľadu celkových výsledkov príliš nepomohlo, minimálne mu však zlepšilo náladu. Marc Coma a Jakub Przygonski neľútostne bojovali o každú sekundu. V cieli v Ksar Ghilene bolo na časomiere skúsenejšieho Španiela len o šesť sekúnd menej než na Poliakovej. Przygonski striebornú priečku zatiaľ držal, Coma však zaostával už len o štrnásť sekúnd. David Casteu bol jedným z jazdcov, ktorí prehliadli úsek zníženej rýchlosti a za jej prekročenie bol „obdarený" 50-minútovou penalizáciou. Zo štvrtého miesta klesol na šieste.

www.npo.fr;Historické víťazstvo pre Chaleco Lopeza

Z prvej desiatky a aj zo súťaže po havárii vypadol Oscar Polli. Ako prvý sa pri ňom zastavil Romain Souvignet, neohrozený líder Enduro Cup. Ani dnes nenašiel premožiteľa a bezpečne kráča za triumfom. Kým druhý Herve Ortunio zaostáva o 3 hodiny a 12 minút, štvrtý Hamida Seklaoui aj vďaka niekoľkým desiatkam hodín penalizácie stráca štyri a pol dňa. Rafal Sonik prišiel pri páde o všetky navigačné prístroje a dve tretiny etapy odjazdil len podľa stôp v piesku. Víťazstvo v etape získal Vincent Albira, celkovo však k žiadnej zmene v poradí nedošlo.

www.npo.fr;Krutá penalizácia pripravila Christian Lavieilla o zaslúžené prvenstvo

Christian Lavieille vstúpil do piatej etapy s tesným náskokom na J-L Schlessera a na jej konci sa mohol tešiť z ďalších deviatich minút k dobru. Jeho radosť sa však čoskoro zmenila na trpkú ľútosť a hnev. Podobne ako jeho krajan Casteu, aj Lavieille bol potrestaný za prekročenie povolenej rýchlosti a to tridsiatimi minútami. Na druhej priečke ho od nového lídra Schlessera delilo osemnásť a pol minúty. Z víťazstva v etape sa namiesto sklamaného Lavieilla tešil Leonid Novickij, ktorý sa navyše posunul na tretiu priečku celkovo. K tomu mu dopomohli technické problémy Erica Vigourouxa. Jeho dravá jazda bola prerušená vynútenou opravou prevodovky čo sa prejavilo viac než dvojhodinovou stratou.

www.npo.fr;Rudy Roquesalane a jeho Land Rover

Yves Fromont potvrdil svoje vedenie vo Wildcat Trophy a celkovo mu patrí siedma priečka za trojicou bugín Chabota, Thomassa a Blanchemaina. Hneď za Fromontom sa na ôsmej priečke usadila Elisabete Jacinto, v etape jedenásta. Deviaty je zas najrýchlejší domáci jazdec Ludovic Leloup (Toyota HZJ 80), ktorý nahradil Salima Kamouna. Po desiatom smoliarovi Vigourouxovi nasleduje Laurent Rosso, v etape štrnásty, s dostatočnou rezervou pred druhým v T2 Artemom Varencovom.

www.npo.fr;Suverénny Romain Souvignet, víťaz Enduro Cup

6. etapa, Ksar Ghilane - Douz

Posledná etapa, posledných sto tridsaťtri meraných kilometrov a posledné pokusy vylepšiť si pozíciu, respektíve udržať si tú súčasnú. Záverečnú púť dunami El Faouaru zostávajúcim súťažiacim neuľahčil ani silný vietor.

Z prvého víťazstva v súťaži Majstrovstiev sveta sa po týždni strávenom v púšti tešil Francisco „Chaleco" Lopez. S Apriliou potvrdil stúpajúcu formu strojov s objemom do 450 kubických centimetrov a seba postavil do pozície jedného z favoritov pre ďalší juhoamerický Dakar. Striebornú priečku Przygonskému vytrhol z rúk omnoho skúsenejší Marc Coma, víťaz šiestej etapy. Pre mladého Poliaka je aj tretie miesto veľkým úspechom a účasť v rally potrebnou školou. Medzi jeho tímových kolegov Jacka Czachora na štvrtom a Mareka Dabrowskeho na šiestom mieste, sa dostal druhý muž klasifikácie 450cc David Casteu. Siedmym miestom si spravil radosť Tim Trenker, v Emirátoch udomácnený Nemec, pre ktorého je jazda v dunách denným chlebíkom. Z Rumunska si po umiestnenie v prvej desiatke prišli Emanuel Gyenes a Marcel Butuza.

www.npo.fr;Celkovo tretí Leonid Novickij...

Desiatku najlepších uzatvoril Rafal Sonik, víťaz hodnotenia quadov. Jeho náskok sa v posledných dvoch etapách povážlivo scvrkol, na udržanie pozície to však stačilo. Podobne úspešný nebol Dmitrij Pavlov, o druhé miesto ho v poslednej etape pripravil Vincent Albira. Posledným v tejto kategórii bol domáci Karim Dilou. V trofeji Enduro Cup si bez najmenšieho zaváhania po celkový triumf prišiel Romain Souvignet, víťaz štyroch etáp. Rally dokončilo dvadsať sedem jazdcov v jednej stope a štyria quadisti.

www.npo.fr;...a pre zmenu posledný Anis Guemidane

Už šieste víťazstvo si v Tunisku vybojoval púštny lišiak Jean-Louis Schlesser. Do poslednej etapy nastupoval s náskokom osemnástich minút na druhého Lavieilla. Pilot červeného vozidla odmietal vzdať boj o prvú priečku, sto tridsaťtri kilometrov však bolo málo. Druhé miesto v etape a ukrojenie ôsmich minút zo straty pre neho znamenalo „len" konečné druhé miesto za modrou buggy. Etapový víťaz Leonid Novickij po blúdení v tretej etape už viac nezaváhal a bronzom si poistil vedenie v Svetovom pohári. Pri debute v triede T1 sa Ronan Chabot presadil až na štvrté miesto a udržal za sebou obhajcu „zemiakovej" medaile Pascala Thomassa.

www.npo.fr;Yves Fromont a (takmer) nezničiteľný Wildcat

Na poslednú chvíľu si o štyri priečky polepšil Eric Vigouroux, za ním sa zo siedmeho miesta tešil najrýchlejší Tunisan Ludovic Leloup. Vysoko vo výsledkovej listine, až na ôsme miesto, sa prepracovala Elisabete Jacinto, víťazka kategórie kamiónov a zároveň najrýchlejšia žena v súťaži. Celkovo deviaty Yves Fromont si v rámci Wildcat Trohy v záverečnej etape pripísal piaty čas, víťazstvo mu však nik zo zostávajúcich siedmich súperov nezobral. No a na desiatke sa usadil Laurent Rosso, neohrozený líder triedy T2 a priebežne druhý muž Svetového pohára.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri