Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Rally Tríbeč odhaľuje trať (+video)

Tuesday, 22. 05. 2012 - 13:32, Daniel Mandzi   

Rally Tríbeč odhaľuje trať (+video)

Blížiaca sa Rally Tríbeč, ktorá koncom týždne priláka do Topoľčian kompletnú špičku slovenského rallyového šampionátu, ponúkne súťažiacim deväť rýchlostných skúšok na troch úsekoch. Ich podoba sa oproti vlaňajšku výrazne nezmenila, najpodstatnejšou novinkou je zmena smeru na obidvoch klasických úsekoch (RS Tríbeč, RS Jankov vŕšok).

Tibor Szabosi;co8c5550-1.jpg

Bližšie informácie o jednotlivých rýchlostných skúškach ponúkajú nasledujúce riadky, ktorých cieľom je pomôcť návštevníkom rally s neľahkým výberom zaujímavých miest pri trati súťaže. Popis najzaujímavejších pasáží je doplnený i poznámkou s časovým údajom, aby si fanúšikovia  mohli konkrétne miesto na trati prehliadnúť na minuloročnom propagačnom videu súťaže.

Tibor Szabosi;co8c6379-4.jpg

RS 1,4,8 Tríbeč (13,80 km)

RS Tríbečská zostáva i v tomto roku najdlhšou, najnáročnejšou, najrýchlejšou a tiež najhoršie divácky prístupnou „ereskou" v itinerári Rally Tríbeč. Hneď po štarte za obcou Skýcov sa nachádza prvá atraktívna pasáž - šotolinový prírodný retardér okolo ostrovčeka, ktorý je prístupný cez motokrosový areál nad Skýcovom (DM 1 - minuloročné video - čas 8:14 min - tento rok v protismere). Nasledujú dva kilometre rýchlych „preťahovákov" a po nich ďalší prírodný retardér, tvorený dvoma prudkými „vracákmi" na piesku (minuloročné video - čas 0:42 min - tento rok v protismere). Toto miesto je bohužiaľ, tak ako prakticky celá Tríbečská RS, autom nedostupné a diváci sem musia podniknúť viac než dvojkilometrovou túru. Približne od štvrtého kilometra sa neustále mení rytmus, trať tvorí nádherné „preťahováky" rôznych polomerov, kde sa prejaví predovšetkým kvalitný rozpis a zohratosť jazdca so spolujazdcom. Trať RS pokračuje v protismere vlaňajšej varianty až do 12. kilometra, kde ostrým „vracákom" odbočí vpravo na úzku cestu. Rychlostná skúška technickou pasážou klesá k priehrade a po ostrom odbočení cez most pokračuje vedľa vody. Po jednom kilometri sa trať rýchlou pravou zatáčkou vracia na hlavnú cestu, cieľová fotobunka je umiestnená pri priehradnom múre pred obcou Veľké Uherce. 

Jozef Pisch;1t1u1221-1.jpg

Divácke miesta:

DM 1 - prírodný retardér na šotoline za obcou Skýcov (prístup od motokrosového areálu nad Skýcovom)

Ďalší prístup k trati:

Ostré odbočenie cez most u cieľa RS (prístup od priehrady)

Tibor Szabosi;co8c5613-1.jpg

RS 2,5,9 Jankov vŕšok (8,10 km)

RS Jankov vŕšok je modifikáciou minuloročnej Uhroveckej RS, ktorá bývala súčasťou predchádzajúcich ročníkov Rally Tríbeč a Rally Matador Tatry. Štart RS je umiestnený pri obci Dolné Vestenice v smere na Jankov vŕšok. Úvod tvoria rýchle zákruty, ktoré sú autom prístupné poľnou cestou od Dolných Vesteníc (minuloročné video - čas 4:57 min + ďalšia pasáž po smere RS - čas 2:22 - obe miesta tento rok v protismere). Po necelých dvoch kilometroch sa charakter RS spomaľuje, striedajú sa kľukaté pasáže s rýchlejšími úseky, do ktorých kvôli hustej vegetácii nie je vidieť. V polovici RS sa posádky rýchlou pravou zatáčkou vynoria v diváckom mieste nad obcou Látkovce. Jedná sa o veľmi rýchlu pasáž vedľa rozsiahlej lúky, na ktorej je možnosť parkovania pre veľké množstvo divákov. Nádherným kľukatým stúpaním „à la Korzika" (minuloročné video - čas 4:11 min - tento rok v protismere) sa trať priblíži Jankovmu vŕšku a pokračuje v protismere známych pretekov automobilov do vrchu množstvom ťažkých zákrut. Tesne pred cieľom pred obcou Uhrovec posádky odbočia vľavo na parkovisko na tzv. štadión, kde je pre divákov pripravená veľmi prehľadná pasáž, tvorená dvoma prudkými „vracákmi". Cieľová fotobunka je umiestnená 500 metrov po výjazde zo štadióna znovu na hlavnú cestu.

Tibor Szabosi;co8c5737-3.jpg

Divácke miesta:

DM 2 - rýchla pasáž vedľa lúky v polovici RS (prístup od obce Látkovce)

DM 3 - „vracáky" na parkovišti - 500 metrov pred cieľom RS (prístup peši od cieľa, nutné s dostatočným predstihom pred štartom)

Ďalší prístup k trati:

Rýchla ľavá zákruta po štarte RS (prístup poľnou cestou od Dolných Vestenic)

Tibor Szabosi;co8c4465-1.jpg

RS 3,6,7 Topoľčany (6,80 km)

Na atraktívnom mestskom okruhu v okolí topoľčianskeho nadjazdu absolvujú súťažiaci tri kolá. Po štarte na ulici Továrnickej začína RS rýchlym úsekom cez nadjazd, kde súťažné špeciály naberú maximálnu rýchlosť. Prvú náročnú pasáž obstará prudké brzdenie do pravej odbočky na ulicu Stummerova s náročným prejazdom medzi obrubníkmi. Po sto metroch prichádza na rad pravé odbočenie na ulicu Martina Rázusa, za ktorým nasleduje tiahla pravá zákruta pozdĺž parku. Ta jazdcov privádza k jednému z najatraktívnejších miest celého testu. Tým je ostré brzdenie a následná prudká pravá odbočka za čerpaciu stanicu Shell, na ktorú nadväzuje ďalšia dvojica prudkých zákrut a podjazd pod mostom (minuloročné video - čas 1:39 min). Nasleduje mierne stúpanie, zakončené ostrou pravou "vracačkou" späť na nadjazd (DM 5 - minuloročné video - čas 0:51 min). Po pol kilometrovej rovine posádky pravým "vracákom" odbočia von z nadjazdu a po tiahlej pravej zákrute pod mostom naberú kurz späť k štartu. Pravý "vracák" na nadjazd potom súťažiaci privádza do druhého kola okruhu. Do cieľa, ktorý je v tomto roku umiestnený na ulici Doktora Pavla Adámiho, jazdci odbočia po absolvovaní troch kôl.

Jozef Pisch;1t1u1123-1.jpg

Divácke miesta:

DM 4 - štart RS s výhľadom na dvojicu „vracačiek" (prístup ulicou Továrnická)

DM 5 - „vracačka" na nadjazd a pravá odbočka na ulicu Stummerovu (prístup z ulice Československej armády)

DM 6 - pravé odbočenie na ulicu Martina Rázusa (prístup ulicou Stummerovou a ulicou Doktora Pavla Adámiho)

DM 7 - rýchla pasáž cez nadjazd (na nadchode cez železničnú trať; prístup ulicou Petra Jilemnického a ulicou Martina Rázusa)

Tibor Szabosi;co8c6441-3.jpg

Parkovanie na verejných parkoviskách popri RS.

Všetky dôležité informácie o súťaži (včítane mapy trate a časového harmonogramu) nájdu diváci i posádky na oficiálnej internetovej stránke súťaže - www.rallytribec.sk.

Text: Jiří Dokulil, tlačový tajomník / video: Jan Olejníček, Aleš Trhlík



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri