Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Prvý Grand Chelem pre Nica Rosberga

Sunday, 01. 05. 2016 - 16:36, Ľuboš Kašický   

Prvý Grand Chelem pre Nica Rosberga

Už dva preteky Nemca nikto nepredbehol a po čínskej veľkej cene odkrúžil na čele aj v Soči.

Čo chvíľa 31 ročný (27.6.1985) rodák z nemeckého Wiesbadenu jazdí svoje vrcholné obdobie a v ruskom Soči vyhral už siedme preteky v rade, čím sa dostal na druhé miesto v historických tabuľkách spolu s MiSchumacherom a Albertom Ascarim. Viacej víťazstiev v kuse vyjazdil iba Vettel v roku 2013, keď ich utrhol hneď deväť!

To však nie je jediný významný triumf, ktorý si Nico vezie domov z Ruska. Po sobotňajšej kvalifikácii bol totiž najrýchlejší aj pretekoch, ktoré nielen vyhral, ale zajazdil aj najrýchlejšie kolo a udržal vedúcu pozíciu od štartu do cieľa. Tomu sa v štatistikách vraví Grand Chelem a je to nielen zriedkavý, ale aj mimoriadne cenený úspech. Pre Rosberga je to vôbec prvý vo formule jeden.

A keď už sme začali číslami, tak doplňme, že Rosbergovo víťazstvo bolo pre Mercedes už desiate v rade, čím sa nemecká značka vyrovnala v historických tabuľkách Ferrari (2002) a lepší je už iba McLaren, ktorý v roku 1988 vyhral jedenásť pretekov za sebou. Ak to tak pôjde ďalej, tak už v nasledujúcich pretekoch bude Mercedes lámať tieto rekordy.

r12.jpg

Ako to však prebiehalo v Rusku? Vedeli sme, že hladký asfalt a nízke teploty prinesú dlhú životnosť pneumatík a málo zastávok v depe. To predznamenávalo nudné preteky, kde sa pozície rozdelia krátko po štarte. A to sa napokon aj udialo. Zachrániť nás mohol iba dramatický štart. Základným determinantom však bola situácia v druhej zákrute, kde kolízie nie sú výnimočné.

Vo vrcholnej forme jazdiaci Rosberg po štarte bez problémov udržal za sebou Bottasa aj Räikkonena (ktorí si vymenili pozície), no za nimi to bolo už napínavejšie. Dopredu sa z horších pozícií pokúšali predrať Vettel s Hamiltonom. Obom sa štart vydaril, no ak Lewis išiel do dvojky vonkajšou stranou a pretlačil sa na štvrté miesto, tak Vettel sa dostal vo vnútri zákruty medzi dva redbully. Jeho „čínsky kamarát" Kvyat ho pekne naťukol a bezmocný Nemec sa už len zapichol so svojim Ferrari do bariéry z pneumatík. Rusko-nemecký duel teda mal svoju čínsku dohru. Napajedený Vettel sa hneval a išiel dohovoriť šéfovi tímu RedBull, aby si s tým Rusom urobil poriadok.

Ani Kvyat však neobišiel oveľa lepšie. Výmena krídla ho odsunula na posledné miesto a neskôr mu komisári pridali desať trestných sekúnd na „trestnej lavici". Možno aj preto Rus už obul medium a pravdepodobne zvyšok RB tím len testoval.

Okrem spomínanej dvojice sa do kontaktu v prvom kole dostali aj Hulkenberg, ktorého zostrelil Gutierrez a na trati zostal aj Haryanto. Na trať muselo safety car, ktoré tam zostalo dve kolá.

Po reštarte do štvrtého kola sa na druhé miesto vrátil Bottas (cez Räikkonena) a chvíľu sme sa nádejali, že by táto dvojka mohla ponaháňať Rosberga. Márne! Obaja začali postupne strácať a netrvalo dlho, kým sa cez oboch prehnal Hamilton. Lewis potom nasadil ostré tempo a začal sťahovať Nicov náskok z 15 na 8 sekúnd. Angličanove tempo však jeho auto nevydržalo a začalo sa prehrievať! Hamilton spomalil a slušne len udržiaval Rosbergov odstupom na úrovni cca 12-13 sekúnd. To však bolo v dobe, keď obaja už mali za sebou jedinú zastávku (Lewis prezúval o štyri kolá skôr ako Nico) a nádejou pre Hamiltona bola iba mimoriadna situácia. Tá sa však neudiala a Rosberg bez problémov zvýšil svoje vedenie v priebežnom poradí MS už na 43 bodov!

r11.jpg

Do cieľa došlo iba päť monopostov s plným počtom kôl, čo ukazuje rozloženie síl. S Mercedesom držali ako tak krok vo Ferrari a Williamse, no naozaj iba ako tak. Ich strata na Rosberga bola v cieli požehnaná. „Nemáme rýchlosť," ťažkal si v cieli svojský Räikkonen a málokto asi verí, že by na Rosberga stačil Vettel, ak by nehavaroval. Pre Ferrari bolo chabou náplasťou 700-té pódium v histórii F1, čo je najviac zo všetkých, keď „červení" vyjazdili 224 víťazstiev, 248 druhých a 228 tretích miest.

Konečne sa z bodov potešili dvaja ex-šampióni v McLarene, keď Alonso zubami, nechtami udržal šieste a Button bol rád desiatemu miestu. Pekných šesť prvých bodov v sezóne zapísal navrátivší sa tím Renault, keď Magnussen došiel ako siedmy. Grosjean ôsmym miestom potvrdil slušný základ amerického debutanta, tímu Haas.

O dva týždne čaká formulu jeden návrat do Európy. A hoci sa niektoré tímy zastrájajú up-gradom, tak iba ťažko môžeme očakávať, že to zmení súčasnú dominantnú pozíciu Mercedesu. Asi budeme skôr iba počítať kam až sa vo svojich víťazstvách v rade dostane Rosberg a Mecedes. Najbližšie to môžu rozšíriť 15.mája na tradičnom katalánskom okruhu v Barcelone.

r-results.jpg

Výsledky 3.GP Ruska 2016 (Soči):
1. Rosberg (mercedes), 2. Hamilton (mercedes), 3. Räikkonen (ferrari), 4. Bottas (williams-mercedes), 5. Massa (williams-mercedes), 6. Alonso (mclaren-honda), 7. Magnussen (renault), 8. Grosjean (haas-ferrari), 9. Perez (force india-mercedes), 10. Button (mclaren-honda),...

Stav MS (04/21):
Piloti: Rosberg 100, Hamilton 57, Räikkonen 43, Ricciardo 36, Vettel 33, Massa 32, Grosjean 22, Kvyat 21, Bottas 19, Verstappen 13, Magnussen 6, Hulkenberg 6, Sainz 4, Perez 2, Button a Vandoorne 1 bod.,
Tímy: Mercedes 157, Ferrari 76, Red Bull 57, Williams 51, Haas 22, Toro Rosso 17, McLaren 10, Force India 8, Renault 6 bodov.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri