Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Pohľad do histórie Mesta Dobšiná a Dobšinského kopca 2012

Thursday, 17. 05. 2018 - 13:17, Public relations   

Pohľad do histórie Mesta Dobšiná a Dobšinského kopca 2012

Termín štartu jediného slovenského podujatia zaradeného do seriálu FIA EHCC, XXV. Dobšinského kopca 2018 sa nezadržateľne blíži. A keďže nemusíme stále hovoriť iba o autách, či jazdcoch, dnes sme pre vás pripravili opäť pár riadkov z histórie.

V minulom článku sme si už povedali, že preteky na Dobšinskom kopci sa prvýkrát konali pred dlhými štyridsiatimi piatimi rokmi, čiže v roku 1973, ale aj to, že práve v tomto roku oslavuje jubilejný tridsiaty piaty ročník. V krátkosti sme si povedali aj niečo o tom, ako prebiehala história Dobšinského kopca od roku 1973 až do roku 2012, čiže do doby, keď sa Dobšinský kopec premiérovo zaradil do exkluzívnej spoločnosti, medzi organizátorov podujatí seriálu FIA European Hill Climb Championship.

Tibor Szabosi;co8c6710-6.jpg

Povedzme si však rovno. Dobšinský kopec by nebol Dobšinským kopcom bez Mesta Dobšiná. A tak je načase povedať si niečo aj z histórie tohto mesta.

História - Mesto Dobšiná

O tom ako vzniklo samotné mesto, či ako vlastne prišlo k svojmu názvu, by sme mohli polemizovať neskutočne dlho, keďže historiek o tom je naporúdzi hneď niekoľko. Historicky podložená pravda pochádza z roku 1326, kedy vznikla dohoda, potvrdená jágerskou kapitulou, ktorá hovorí o tom, že práve v tomto roku Bebekovci, ktorým územie od roku 1243 patrilo, poverili dedičného richtára Mikuláša, usídliť v Dobšinej nemeckých baníkov. Za to sa mu, okrem iného, priznávala jedna tretina výnosu miestnych baní. Vďaka prosperujúcemu baníctvu sa osada postupne vyvinula v mesto, pričom v roku 1417 udelil osade tržné právo kráľ Žigmund, čo umožnilo jej rozvoj na banícke mesto, v ktorom sa v rôznych historických etapách ťažilo železo, meď, kobalt, nikel, ortuť, azbest, ba aj striebro. Archívne dokumenty dokonca Dobšinú označujú za prvé oceliarske mesto Uhorska. Jedno je isté, Dobšiná je staré banícke mesto s pozostatkami hámrov, starých banských diel a štôlní, ktoré ponúka návštevníkom množstvo prírodných pozoruhodností, ale aj nádhernú okolitú prírodu. Navyše tu má aj nádhernú cestu, ktorá sa dá využívať na preteky automobilov do vrchu.

Tibor Szabosi;co8c7048-8.jpg

A práve táto cesta a samozrejme aj perfektná organizácia primäla komisiu FIA, aby Dobšinský kopec v roku 2012 zaradila medzi vyvolených, ktorí majú právo usporiadať podujatie zaradené do seriálu FIA European Hill Climb Championship.

Na jednej strane si dobšinskí organizátori nemohli predstaviť hodnotnejšie vyznamenanie a ocenenie ich dlhoročnej, väčšinou dobrovoľníckej práce, na strane druhej to znamenalo neskutočne veľkú zodpovednosť v príprave a samotnej organizácii. Poďme sa preto teraz spoločne pozrieť na to, ako to pred siedmymi rokmi na Dobšinskom kopci vyzeralo.

História - Dobšinský kopec 2012

Organizačný štáb bol pripravený a poriadne zohratý už z minulosti, každý jeho člen presne vedel kde je jeho miesto a čo bude musieť v priebehu príprav zabezpečiť. Aby sa však všetko podarilo včas a hlavne poriadne zabezpečiť, bolo treba zabezpečiť podstatne väčšiu kopu financií, ako tomu bolo v minulosti, keď bolo podujatie zaradené „iba" do domácich majstrovstiev, či majstrovstiev FIA Zóny Strednej Európy.

Tibor Szabosi;co8c6360-8.jpg

V rámci seriálu FIA EHCC je kladený iný dôraz aj na zabezpečenie bezpečnosti divákov, či samotných jazdcov. Samozrejme táto podmienka vyplýva aj z toho, že podujatí zaradených do európskeho šampionátu sa zúčastňuje množstvo divákov. Aj túto podmienku Dobšinský kopec bravúrne zvládol. Veď ten, kto navštívil Dobšinský kopec2012, musel uznať, že to tu v podstate ani nepoznával. Betónové deliace panely, ochranné siete, wifi spojenie okolo celej trate, tri samostatné moderátorské miesta obsadené piatimi moderátormi, ktorí divákov informovali o aktuálnom dianí v rámci pretekov, ale aj nanovo vytvorené divácke zóny, či železný nadchod ponad trať a stage v prvej zákrute. To je iba pár vecí, ktoré nemohli ujsť ani jednému divákovi, ktorý prišiel počas víkendu do Dobšinej.

Samostatnou kategóriou bol sprievodný program. Tu prišlo ku spojeniu motoristického športu s aktuálnymi hviezdami show biznisu, ktoré pritiahlo ku stage niekoľko tisíc divákov.

Tibor Szabosi;co8c6016-4.jpg

Výsledok? Azda najlepšie pripravené motoristické podujatie na Slovensku aké tu kedy bolo, spokojný diváci, ale aj činovníci Slovenskej asociácie motoristického športu. Čo bolo však najhlavnejšie, pozorovateľ FIA sa na adresu Dobšinského kopca vyjadril, že na tak perfektne pripravenom podujatí nebol ešte nikde vo svete. A to je to najpodstatnejšie. On bol totiž tým, kto odovzdával správu pozorovateľa na príslušnú komisiu FIA. Tá následne rozhodovala, či v Dobšinej Európu ešte niekedy uvidíme, ale nie. A vďaka Bohu seriál FIA European Hill Climb Championship v dňoch 20. - 22. júla 2018 uvidíme už po siedmykrát v rade.

Miro Majláth



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri