Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Pódiový dabl Ferrari v Melbourne

Sunday, 25. 03. 2018 - 09:18, Ľuboš Kašický   

Pódiový dabl Ferrari v Melbourne

Dokonalé načasovanie pitstopu pomohlo Vettelovi poraziť rýchlejšieho Hamiltona. Räikkonen doplnil triumf červených tretím miestom.

 


V austrálskom Melbourne dnes odštartovala 68.sezóna Majstrovstiev sveta formuly jeden. Okruh na ktorom sa ťažko predbieha síce veľa vzrušenia nepriniesol, no postaral sa nám o niekoľko malých prekvapení, ktoré začali skladať novú tapetu mozaiky výkonnosti jednotlivých tímov.

me09-9.jpg

Vlastne prekvapivým víťazom sa stal Nemec Sebastian Vettel na ferrari (48 víťazstvo), ktorý so šťastím využil zasvietenie virtuálneho safety caru (VSC). „Keď som prechádzal štvrtou zákrutou a videl tam stáť nejaké auto, tak som si uvedomil, že príde spomalenie pretekov a to je čas na zastávku v depe. Nebol som si však tým istý," opisuje zlomový bod pretekov pilot tímu Ferrari. Dovtedy totiž suverénne diktoval tempo mercedes Lewisa Hamiltona.

rb08r.jpg

Angličan išiel na zastávku už v dvadsiatom kole a Nemec skúšal niečo nadbehnúť na ultrasoftoch. V dobe, keď prišla šanca, bol rozdiel približne desať sekúnd a ani po zázračnej pitstop by sa Vettel nebol schopný vrátiť na trať pred Hamiltona. Zasvietenie VSC však Angličana pribrzdilo a okamžitá reakcia Ferrari vyťažila z danej situácie maximum. „Mali sme šťastie s výjazdom safety caru," priznáva Vettel, ktorý menil pneumatiky až o sedem kôl neskôr, ako Hamilton.

fe03r.jpg

Ferrari Sebastiana Vettela sa tak vrátilo na trať tesne pred mercedes Lewisa Hamiltona! Obaja mali obuté softy a bolo jasné, že do depa už nepôjdu. Rozhodnúť sa teda muselo na trati. V Albert parku sa však ťažko predbieha. Hamilton si toho bol vedomý a šetril energiu na rozhodujúci okamih útoku.

me07r.jpg

„Môžem už zatlačiť?", poslal Angličan otázku do velínu desať kôl pred koncom. „OK, tak idem na to," potvrdil súhlas na atak a my sme čakali konfrontačný dramatický záver. Jeho mercedese sa rýchlo priblížil k ferrari, no Hamilton bol asi premotivovaný, lebo v 49.kole prebrzdil do zákruty číslo deväť a razom sa rozdiel zväčšil na tri sekundy! Vettel bol v bezpečí.

fe05-13.jpg

Chvíľu sa Angličan ešte pokúšal chybu napraviť, ale rýchlo prišiel na to, že dnes to na Vettela stačiť nebude. Rozhodol sa uspokojiť s druhým miestom. „Gratulujem Sebovi a chlapcom z Ferrari. Dnes odviedli lepšiu prácu. V závere som skúsil zatlačiť, ale na tomto okruhu sa ťažko predbieha. Rozhodol som preto radšej pošetriť motor na ďalšie preteky," povedal v cieli nie príliš nadšený Lewis Hamilton.

rb09r-1.jpg

Potenciál Ferrari potvrdil tretím miestom Kimi Räikkonen, ktorý musel dlho odolávať útokom Daniela Ricciarda na redbulle. „Seb bol na tom dnes lepšie, ako ja. Obaja sme však ukázali rýchlosť ferrari a som s autom veľmi spokojný. Dnes mi ostalo tretie miesto a to je dobrý výsledok," skonštatoval chladný iceman, ktorý už dlho nezvíťazil a toto je asi posledná sezóna, kedy bude sedieť v aute schopnom víťazstva.

pi03r.jpg

Najväčším sklamaním bolo odstúpenie čierneho koňa začínajúcej sezóny, ktorým sa stal americký tím Haas. Ten kvalitne okopíroval vlaňajšie auto Ferrari a zrazu sa na štarte obidva monoposty ocitli v treťom rade! Pozície si dlho držali aj počas pretekov, no počas pitstopu v 23.kole zle utiahli koleso Magnussenovi a ten musel odstúpiť! V tíme Haas sa ešte nestihli spamätať z tejto kardinálnej chyby a už o tri kola neskôr dodýchal aj motor Grosjeana. Z vynikajúceho víkendu tak nakoniec ostal v dlaniach iba prach. Mimochodom, práve Grosjeanove odstavené auto v štvrtej zákrute dalo šancu Vettelovi zvíťaziť.

mcl02r.jpg

Z pekného výsledku a piateho miesta sa dnes tešili v McLarene. Alonso sa dokázal pretlačiť medzi obidva redbully a potvrdil, že motor Renault je šťastnejší variant, ako motory Honda. Japonci sa totiž naďalej trápia a pre poruchu ich motora najprv odstúpil Pierre Gasly (toro rosso) a druhý pilot tímu, Brendon Hartley, skončil na poslednom mieste so stratou celého kola.

re01r.jpg

Za zmienku stojí ešte dokonalé vytočenie hodín Maxom Verstappenom v deviatom kole. Holanďan na štarte neudržal za sebou Magnussena a za haasom sa mu potom prehrievali gumy. Aj preto v prvej zákrute 9.kola pneumatiky stratili prítlak a Max vytočil 360°. Býček z RedBullu sa tak prepadol na ôsme miesto a zaseknutý za inými autami už dosiahol maximálne iba na šieste miesto.

res-race-final-1.jpg

Druhá veľká cena sezóny 2018 je na programe o dva týždne (8.apríla) na okruhu v Bahrajne, kde sa Mercedes chystá vrátiť červeným porážku z Melbourne. Uvidíme, či sa im to podarí. Zvedaví budeme aj na RedBull Racing, ktorý v Melbourne nemal šťastný víkend. Palce však budeme držať aj tímu smolnému tímu Haas a Alonsovi s novým motorom Renault.

pi-r3.jpg

pi-r2.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri