Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Obzretie sa za GP Belgicka

Tuesday, 29. 08. 2017 - 10:10, Ľuboš Kašický   

Obzretie sa za GP Belgicka

O vzrušenie sa starali Ocon s Perezom. Vettel nestačil na najväčšieho kohúta belgického kúpeľného smetiska, Hamiltona.


Počas víkendu skončili prázdniny aj formule jeden a kolotoč sa znova roztočil v kúpeľnom rezorte Spa-Francorchamps. Legendárny okruh v belgickej časti Arden patrí ku klasike a je známy niekoľkými úsekmi, kde sa jazdí na dreň.

me09-3.jpg

Podľa očakávania sa na rýchlom okruhu ukázala sila mercedesov, no ferrari sa držalo naozaj statočne. Vettel do poslednej sekundy útočil v sobotu na pole position a aj v nedeľňajších pretekoch bol jediným vážnym súperom Lewisa Hamiltona. Angličan však prišiel do Belgicka v absolútnej pohode a na okruhu vyučoval. V sobotu vyjazdil svoju 68 pole position, čím vyrovnal rekord Michaela Schumachera a v nedeľu k tomu pripísal 58 víťazstvo. A to všetko pri svojej jubilejnej dvojstej veľkej cene! Nečudo, že sa nosil, ako najväčší kohút na smetisku.

me07-7.jpg

Zvyčajne dramatický belgický štart sa tentoraz nekonal. Piloti si dávali pozor a vpredu sa pozície nezmenili. Rozhodujúcim momentom pretekov sa tak stala kolízia dvoch neposlušných rúžových chlapcov z Forceindie. V nájazde do 29.kola Perez nenechal priestor pre Ocona, ktorý sa nemal kam uhnúť a ľavou časťou predného krídla prerezal Mexičanovu pneumatiku. Kvôli úlomkom Oconovho krídla muselo na trať safety car a piloti využili päť kôl prímeria na druhú výmenu pneumatík.

foi01-2.jpg

Reštart o päť kôl priniesol šancu pre Vettela, ktorý sa pokúsil na konci rovinky Kemmel predbehnúť Hamiltona. Neúspešne. Angličan výborne kontroval a v Les Combes bol jasne prvý. Za týmto duelom sa však po Kemmel hnala trojica monopostov vedľa seba. To sa Räikkonen a Ricciardo snažili predbehnúť Bottasa. Celý manéver pripomenul slávnu „predbiehačku" Häkkinena z roku 2000, keď v 41.kole predbehol podobne Schumachera, no Zonta uprostred bol vtedy o kolo pomalší.

me11-6.jpg

Najviac z toho tentoraz vyťažil Ricciardo, ktorý sa posunul na tretie miesto a za neho sa zaradil Räikkonen. Bottas mal plné ruky práce a musel si šikanu skrátiť. Pilot Mercedesu tak stratil tretie miesto a do konca pretekov sa už nespamätal. V cieli sme preto mali poradie Hamilton, Vettel, Ricciardo, Räikkonen a Bottas.

me14-5.jpg

Príjemným prekvapením bolo až osem rôznych značiek v prvej desiatke, pričom najvyššie sa pretlačil veterán Felipe Massa, ktorý po nevydarenej kvalifikácii štartoval zozadu. Ocon aj napriek nepríjemnej roztržke s Perezom skončil na slušnom deviatom mieste a buduje si povesť veľkej nádeje F1.

fe05-6.jpg

Smutný koniec zasa musel prehltnúť Fernando Alonso, ktorého motor znova nevydržal. Druhá Honda sa trápila s Vandoornom na štrnástom mieste a len potvrdzovala, že japonským agregátom stále chýba celé stádo koní pod kapotou. Ohlasovaný výkon sa jednoducho nekonal. Preteky pre poruchu motora Renault nedokončil ani Verstappen, ktorého do Arden prišlo povzbudiť množstvo holandských fanúšikov.

res-race.jpg

Zo zákulisia je azda najdôležitejšia správa o tom, že po Räikkonenovi predĺžili vo Ferrari zmluvu aj s Vettelom. Nemec dostal novú trojročnú zmluvu na (vraj) neuveriteľných 130 miliónov!?! Rovnako tak v Mercedese upísali aj Hamiltona na ďalšie tri roky a súboj teda môže pokračovať. To všetko sú však neradostné správy pre Alonsa, na ktorého už nezostáva žiadny kokpit v silných tímoch. Jeho trpezlivosť s McLarenom zrejme došla a začína sa šepkať o tom, že by do úvahy mohol prísť tím Williams. Ktovie, či však toto bude najlepšie riešenie. Možno by bolo rozumnejšie reštartovať kariéru v IndyCar, kde by ešte mohol oslavovať veľa úspechov.

f1res.jpg

F1 pokračuje už nasledujúci víkend na legendárnej Monze. Ferrari sa bude chcieť doma vytiahnuť. Hamilton však stále stráca na Vettela iba sedem bodov a rýchlu trať bude zasa chcieť využiť vo svoj prospech. A táto zápletka sľubuje pekný zážitok.

me12-4.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri