Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Neuville vyhral Austráliu aj titul vicemajstra sveta

Sunday, 19. 11. 2017 - 09:09, Ľuboš Kašický   

Neuville vyhral Austráliu aj titul vicemajstra sveta

V dramatickom závere poslednej súťaže sezóny WRC 2017 sa rozhodlo až na power stage. O zábavu sa posádkam postaralo aj žičlivé počasie.


Do záverečného dňa austrálskej rely nastupoval belgický líder na hyundai s dvadsaťsekundovým náskokom na Latvalu a až štyridsaťsekundovým náskokom na tretieho Tänaka. Thierry Neuville preto dobre vedel, že nesmie riskovať a víťazstvo by mu už nemalo utiecť. Lenže najhoršie sa v rely jazdí na istotu. To chyba potom číha za každou zákrutou.

hy03-2.jpg

Vedúci hyundai začal naozaj opatrnejšie a druhý Latvala hneď vycítil šancu. Zvlášť po tridsaťkilometrovej ereske Bucca16, kde na Belgičana stiahol približne desať sekúnd. Počasie bolo pod psa a predposlednú rýchlostnú skúšku museli dokonca zrušiť. „Bolo to peklo udržať auto na trati. Vedel som, že mám náskok a musím ísť čisto. Auto nemalo grip, ťažko sa ovládalo a ledva som ho udržal na trati," opisoval podmienky Neuville. No zatiaľ čo Belgičan sa len snažil udržať na trati, tak Latvala musel riskovať, ak chcel ešte zaútočiť na víťazstvo.

hy01-3.jpg

Rozhodnutie prišlo na záverečnej power stage. Odvážny Fín zaútočil, ale v rýchlej ľavotočivej zákrute vyletel z trate a rozmlátil svoju toyotu o strom. Bolo dobojované! Jari-Mattimu nebolo do reči a určite si sám poriadne zanadával, no toto je pravá rely. Dal do toho všetko a nevyšlo to. (pozrite si video)

Copyright manufacturer;tgr-0007-7.jpg

Záverečnú extra bodovanú power stage napokon vyhral Ogier a Neuville došiel bezpečne na ôsmom mieste. Druhý na power stage bol Tänak, ktorý sa zmieril s tretím miesto v majstrovstvách sveta (aj tak jeho najlepší výsledok kariéry) a na pódiu v austrálskej súťaži sa postavil za hneď vedľa svojho rivala Neuvilla na druhé miesto. Celkovo tretí v Austrálii napokon dorazil polodomáci Novozélanďan Haydon Paddon. Ogier je štvrtý.

hy02-4.jpg

Sezóna 2017 je teda za nami. Nové nadupané rely beštie sa nám postarali o krásnu sezónu, kde si na víťazstvo siahli všetky továrenské tímy a chvíľu to dokonca vyzeralo na mimoriadne vyrovnanú sezónu. To po rokoch hegemónie Citroenu a následne Volkswagenu bolo veľmi čerstvým oživením rely. Titulom nakoniec Seb Ogier dokázal, že jeho víťazná šnúra nebola iba zásluhou techniky a to z neho robí ešte väčšieho pilota. Veľmi príjemným povzbudením je aj titul pre tím Malcolma Wilsona, ktorý svojou prácou zaslúžene oslavuje a inšpiruje Ford, aby sa vrátil, ako továrenský tím. Tak uvidíme.

Copyright manufacturer;av201714030.jpg

Po niekoľkých rošádach sa nám už črtá štartové pole na nasledujúcu sezónu, no my stále čakáme na posledného a najdôležitejšieho koníka. Môžeme sa dohadovať, či Ogier ostane, či bude pokračovať. Päť titulov z neho robí po Loebovi druhého najúspešnejšieho pilota histórie a teraz bude dôležité ukázať, či mu to stačí, či jeho ctižiadosť je väčšia a pokúsi sa svojho ex-učiteľa, no neskôr aj nemilého kolegu prekonať. „Som na 99% rozhodnutý," tvrdil pred štartom austrálskej rely. Takže pravdepodobne sa výsledok dozvieme už v najbližších hodinách, či dňoch a my vám ho hneď budeme tlmočiť, keď sa ho dozvieme.

Konečné výsledky austrálskej rely 2017:
1. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai 120 Coupe WRC) 2:35:44.8
2. Ott Tänak / Martin Järveoja (Ford Fiesta WRC) +22.5
3. Hayden Paddon / Sebastian Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC) +59.1
4. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +2:27.7
5. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +3:05.6
6. Esapekka Lappi / Janne Ferme (Toyota Yaris WRC) +3:49.5
7. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroen C3 WRC) +22:58.4
8. Richie Dalton / John Allen (Skoda Fabia R5) +24:39.6
9. Nathan Quinn / Ben Searcy (Mitsubishi Lancer Evo IX) +25:03.4
10. Dean Herridge / Samuel Hill (Subaru Impreza WRX Sti) +29:52.3

2017-standings-final.jpg

Konečné poradie MS značiek 2017
1. M-Sport WRT - 428 bodov
2. Hyundai Motorsport - 345
3. Toyota Gazoo Racing WRT - 254
4. Citroën Total Abu Dhabi WRT - 222



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri