Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Na Moris Cup Jahodná 2016 dominovali českí jazdci

Saturday, 28. 05. 2016 - 12:03, Public relations   

Na Moris Cup Jahodná 2016 dominovali českí jazdci

Na košickom kopci Jahodná sa v dňoch 20.-22. mája 2016 uskutočnil už ôsmy ročník pretekov automobilov do vrchu Moris Cup Jahodná. Prvenstvo z oboch súťažných dní putovalo do Českej republiky.

Tretím podujatím Majstrovstiev Slovenska v pretekoch automobilov do vrchu sa uplynulý víkend stal Moris Cup Jahodná. Na trati dlhej 4 750 metrov medzi Alpinkou a Športovo - rekreačným strediskom Jahodná sa stretli jazdci z ôsmich krajín Európy, ktorí zbierali body do FIA Historic Hill Climb Championship, FIA International Hill Climb Cup, Majstrovstiev Slovenska, Majstrovstiev Slovenska v pretekoch automobilov do vrchu historických automobilov, Majstrovstiev Poľska, Slovenského kopcového pohára a Slovenskej trofeje v pravidelnosti. Jazdci si počas celého víkendu mohli užívať príjemné teplé počasie bez dažďových kvapiek, čo ich priam nútilo dosahovať výborné časy a byť dobre naladení.

Tibor Szabosi;c30i7467.jpg

Organizátori súťaže, Auto Klub Košice a spoločnosť Moris Slovakia, pripravili na sobotu dve tréningové a dve súťažné jazdy a na nedeľu jednu tréningovú a dve súťažné jazdy. Keďže sobotňajšie preteky boli zaradené aj do spomínaných európskych FIA seriálov, na trati sa predstavilo až 105 jazdcov. Pozíciu lídra v poľskom šampionáte, v medzinárodnom FIA pohári IHCC i v absolútnom poradí potvrdil český pretekár Václav Janík na „placke" Norma M20FC, ktorý sa dokonca priblížil ku traťovému rekordu s rozdielom len štyroch desatín sekundy. „Už pred pretekmi som hovoril, že na Jahodnej sa mi bude určite páčiť a môj dnešný výsledok to len potvrdil. Škoda toho lesného úseku, ktorý je pre formule dosť rozbitý, ale mali sme všetci rovnaké podmienky. Myslím, že sme si veľmi pekne zajazdili a teraz už ideme domov, lebo sa musíme pripraviť na ďalšie preteky v Taliansku", zhrnul Janík, ktorý vyhral všetky štyri jazdy prvého súťažného dňa. Druhé miesto obsadil jazdec, ktorého absolútny víťaz označil už pred pretekmi za najväčšieho konkurenta a to Dušan Nevěřil. Tesne za ním skončil Janíkov tímový kolega Petr Trnka.

Tibor Szabosi;c30i6907.jpg

V historickom šampionáte FIA HHCC sa rovnako ako v minulom roku tešil francúzsky jazdec Jean-Marie Alméras na Porsche 935. Na druhom mieste, so stratou piatich sekúnd, nasledoval Poliak Marian Czapka (Porsche 928) a na treťom mieste, so stratou ôsmich sekúnd, Čech Ondřej Chytil (MTX 1-03). Slovenský šampionát prevzal do svojich rúk Věroslav Cvrček na Škode Fabia S2000 štartujúci so slovenskou licenciou. Na stupňoch víťazov ho nasledovali Igor Drotár a Tomáš Ondrej. V slovenskom historickom šampionáte dominoval Petr Tykal na formulke Easter-MTX 1-03. V Slovenskom kopcovom pohári sa v sobotu tešil Stanislav Krivák na Peugeote 306 a v Slovenskej trofeji pravidelnosti Ľudevít Matuška na Fiate CC Zero.

Tibor Szabosi;gh7p9494-4.jpg

Druhý súťažný deň sa na trati zišlo 74 jazdcov. V rámci testovania svojho vozidla Norma M20FC vytrval na Jahodnej český jazdec Dušan Nevěřil. Ten si už bez účasti Janíka prišiel bezproblémovo po prvé miesto. Aj keď sa na tomto kopci štartoval po prvýkrát, sám potvrdil, že sa mu tunajšia trať veľmi páčila: „Táto trať je taká „všehochuť", obsahuje rýchle i technické pasáže, na testovanie auta je úplne skvelá. Možno v lese trochu rozbitá, ale to je riešiteľné. Bral som tento štart ako tréning. Boli to moje prvé preteky v sezóne a potrebovali sme odskúšať rôzne nastavenia auta, takže sme spokojní". Nevěřila v trojici najrýchlejších doplnili Věroslav Cvrček a Waldemar Kluza.

Tibor Szabosi;c30i8309.jpg

Poradie v Majstrovstvách Slovenska skončilo úplne rovnaké ako v predošlý deň, aj tentokrát sa tešili traja „Škodovkári". Prvé miesto si odniesol Cvrček na Škode Fabia S2000, druhý skončil Igor Drotár na Škode Fabia R5 a tretí Tomáš Ondrej na Škode Fabia WRC. „Bol to krásny pretek, už to nemohlo byť ani lepšie. Spodná časť kopca je taká okruhová, vrch súťažný a dokopy je to kopec. Som viac rallyista, táto sezóna je moja prvá kopcová, ale s výsledkom som veľmi spokojný. Ďakujem celému tímu za podporu", povedal Cvrček.

V slovenských historických majstrovstvách sa v nedeľu tešila Gabriela Andrišeková na Škode 130RS. Zmena nastala aj v poradí SKP, kde si prvé miesto vyjazdil Jaroslav Dubóczi na Seate Leon.

Preteky automobilov do vrchu Moris Cup Jahodná prebehli aj v tomto roku v poriadku, bez väčších havárií a časových zdržaní, čo potvrdilo aj veľké množstvo divákov popri trati. Už teraz sa tešíme na budúcoročný, už deviaty ročník.

Tibor Szabosi;c30i6736.jpg

Zdenka Tamášová
Tlačový tajomník Moris Cup Jahodná 2016

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri