Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Motoristický život na Slovensku je dobre stabilizovaný, vraví Dušan Koblišek

Friday, 29. 12. 2017 - 08:00, Ľuboš Kašický   

Motoristický život na Slovensku je dobre stabilizovaný, vraví Dušan Koblišek

Kto môže byť na Slovensku kompetentnejší v otázkach automobilového športu, než samotný prezident Slovenskej asociácie motoristického športu (SAMŠ)? Vyspovedali sme Ing. Dušana Koblišeka o tom, ako hodnotí sezónu 2017 a čo slovenský autošport očakáva v nasledujúcom roku.


Pán prezident, ako by ste zhodnotili uplynulú sezónu automobilového športu na Slovensku z vášho pohľadu?
„Uplynulú motoristickú sezónu 2017 považujem za mimoriadne vydarenú, aj keď v niektorých disciplínach sme nemali toľko podujatí, ako by sme chceli. V prvom rade sme však nemali žiadnu mimoriadnu udalosť a v druhom rade, čo je rovnako podstatné, dosiahli sme aj veľmi pekné medzinárodné výsledky. Historicky sme sa po prvýkrát, ako slovenský motoristický tím prezentovali na prestížnom podujatí 24 hodín v Le Mans, čo je veľký počin v histórii slovenského motoristického športu. Rovnako tak aj výsledky zónových podujatiach boli veľmi zaujímavé, keď sme vyhrali hneď niekoľko disciplín."

Tibor Szabosi;c30i8109-9.jpg

Veľa práce sa však urobilo aj na poli športovej diplomacie. Čo všetko priniesol rok 2017 v tomto smere? „Po vydaní nového zákona o športe aj naša asociácia prechádza dôležitou etapou zoznamovania sa a dolaďovania činností v súlade s novou legislatívou. Myslím si však, že patríme medzi tie športové zväzy, ktoré si plnia všetky veci v súvislosti s novým zákonom bez problémom a bezchybne. V zahraničnej diplomacii máme tiež niekoľko postov v medzinárodných športových FIA komisiách, a to znamená že sme schopní ovplyvňovať vývoj niektorých športových disciplín FIA a máme tam dobré meno. Tak isto sme boli úspešní aj pri grantoch, ktoré sa podávajú do FIA. Zorganizovali sme medzinárodný seminár pre technikov zónových krajín. Čo je tiež veľmi zaujímavé. Takže motoristický život na Slovensku je dobre stabilizovaný."

Tibor Szabosi;c30i8905-9.jpg

Poďme teda k tomu nasledujúcemu roku. Čo od neho môžeme očakávať?
„Myslím si, že sa nám pekne plní náš kalendár na budúcu sezónu. V najbližších dňoch uzavrieme aj našu účasť na zónových podujatiach, čo je dosť dôležité pre organizátorov. Snažíme sa tiež pripraviť pôdu pre nové projekty a pre vyhľadávanie talentov a prácu s mládežou. A myslím si, že môžem už prezradiť, že sa chceme pustiť aj do budovania nového kartingového centra na Slovensku, ktoré bude mať naozaj tie najvyššie medzinárodné parametre. Projekt je schválený Ministerstvom školstva, ktoré vyčlenilo aj prostriedky na jeho podporu a malo by to byť na Slovakia Ringu. To znamená, že areál sa bude dobudovávať o ďalšiu veľmi silnú a atraktívnu motoristickú trať, ktorá by mohla veľa priniesť predovšetkým mládeži."

Tibor Szabosi;asf-7969.jpg

Kedy by sme mohli očakávať zverejnenie športového kalendára na nasledujúcu sezónu?
„Samozrejme to má istú postupnosť. Začiatkom decembra najprv Svetová rada motoristického športu schválila svetový kalendár najvyšších podujatí FIA. Následne musel byť schválený kalendár zóny a podľa neho potom ešte upravujeme termíny našich podujatí. Predpokladám, že kalendár SAMŠ by mohol byť pripravený niekedy na prelome rokov."

Ďakujem za rozhovor a zaželajme si spoločne, aby ten ďalší rok v slovenskom autošporte bol minimálne tak úspešný, ako bol rok 2017.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri