Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Monacké šampanské z Ricciardovej topánky

Sunday, 27. 05. 2018 - 16:58, Ľuboš Kašický   

Monacké šampanské z Ricciardovej topánky

Tento rok sme v Monaku mali veľmi nudné preteky. Ricciardo zo svojho tretieho pole doviezol svoje siedme víťazstvo spôsobom štart - cieľ. Hamilton si tretím miestom upevnil vedenie v priebežnom poradí MS F1.

 

O napínavosti pretekov 65.ročníka novodobej histórie F1 v Monte Carle (celkom 76.ročník) svedčí fakt, že na prvých piatich miestach sa od štartu do cieľa nič nezmenilo. Austrálčan Daniel Ricciardo udržal pole position aj po štarte a aj napriek problémom dokázal auto doviezť víťazne do cieľa. „Je to úžasný pocit," škerí sa znova od ucha k ucho pilot RedBullu. „Konečne sa to podarilo. Od polovice pretekov som mal problémy s výkonom motora. Myslel som, že sa tým pre mňa preteky skončili. Vďaka tímu sme to však zvládli." Austrálčan pripísal plný počet bodov a posunul sa na tretie miesto priebežného poradia MS F1, kde vystriedal Valtteri Bottas.

rb08-6.jpg

V Španielsku dominujúci Mercedes si bol vedomý, že v Monte Carle mu ruže nepokvitnú a tak sa snažili vyťažiť maximum možného. Hamilton štartoval z tretieho miesta a to si udržal. „Gratulujem RedBullu a Danielovi. Odviedli výbornú prácu. My sme chceli predbehnúť aspoň Ferrari a dojazdiť na druhej priečke, ale to sa nám nepodarilo," skonštatoval v cieli Lewis Hamilton, ktorý si tretím miestom udržal štrnásť bodový náskok v priebežnom poradí šampionátu pred Vettelom.

rb09-5.jpg

Ferrari cítilo, že Monako ponúkne šancu niečo stiahnuť na Mercedes a obaja piloti prišli pred svojimi dvojičkami. Vettel druhý pred Hamiltonom a Räikkonen štvrtý pred Bottasom. „Mali sme rýchlosť, ale Daniel dokázal odpovedať na moje útoky," priznal Vettel. „Neskôr sa pridali problémy s brzdami a po reštarte som už nedokázal dostať teplotu pneumatík do optimálnej hodnoty."

fe05-16.jpg

Za touto päticou favoritov bola potom veľká diera zvyšku sveta, kde uviazol aj Max Verstappen s druhým redbullom. Holanďan rozbil svoje auto v treťom voľnom tréningu a nevyštartoval do kvalifikácie. To bol dôvod prečo štartoval z posledného radu. V pretekoch sa postupdne pretlačil na deviate miesto, ale to bolo jeho dnešné maximum, keď sa zachytil v sieti pomalších áut.

rb10-3.jpg

Preteky sa išli na jednu zastávku a nezvyčajne (na Monako) sa na trati nič zaujímavé neudialo. Najdramatickejším momentom bolo zlyhanie bŕzd domáceho Leclerca (sauber), ktorý vo výjazde z tunela v 72.kole pretekov vrazil zozadu do nič netušiaceho Brendona Hartleya (toto rosso). Obaja v pretekoch skončili a kvôli úlomkom na trati zasvietilo na jedno kolo virtuálne safety car (VSC). To trochu zmenšilo rozstupy vo vláčiku, no nič zásadne už neprinieslo. Reštart sme mali štyri kolá pred koncom a v nezmenenom poradí zvíťazil Ricciardo, ktorý po pole position, víťazstve štart - cieľ mohol mať zriedkavý a cenený grand chelem, no najrýchlejšie kolo v pretekoch mu ukradol Max Verstappen.

rb06-13.jpg

Dopovedzme si ešte, že monacké preteky nepriniesli žiadne zmeny v Pohári konštruktérov, kde naďalej vedie Mercedes (178 b.) pred Ferrari (156) a RedBullom (107). Po Monte Carle sa teraz kolotoč F1 sťahuje za oceán do kanadského Montrealu, kde sa o dva týždne jazdí siedma veľka cena sezóny - GP Kanady.

78k-final.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri