Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Monacká víťazná séria Ogiera pokračuje!

Sunday, 22. 01. 2017 - 20:52, Ľuboš Kašický   

Monacká víťazná séria Ogiera pokračuje!

Už prvý štart za tím M-Sport dokázal Sebastien Ogier premeniť na víťazstvo! Rozšíril tak svoju domácu zbierku víťazstiev na Rallye Monte Carlo na štyri v rade, čo sa doteraz v celej histórii MS rely podarilo iba Mäkkinenovi (1999-2002). Loeb tu síce vyhral sedemkrát, no nikdy nie viac, ako trikrát po sebe. „Veril som, že budeme vyhrávať, no že vyhráme už mesiac po prestupe do nového tímu a iba s minimálnou prípravou, to som naozaj nečakal. Je to úžasné!", žiaril rodák z Gap, Sebastien Ogier.

mc32.jpg

85.ročník Rallye Monte Carla nezačal najlepšie, keď hneď v úvodnej etape nešťastne havaroval Hyundai Haydena Paddona a usmrtil španielskeho fotografa. V sobotu sa potom pri návrate do servisu dostal do kolízie v bežnej cestnej premávke aj Kris Meeke a v nedeľu musela byť zrušená predposledná rýchlostná skúška pre nezvládnutých divákov na nebezpečných miestach. Aj toto však patrí k rely športu.

mc26.jpg

Výborne do súťaže nastúpil Belgičan Thierry Neuville, ktorý svoj Hyundai i20 Coupe WRC posadil do čele hneď od začiatku a systematicky svoj náskok zvyšoval. V závere druhej etapy však poškodil vozidlo a šokujúco sa prepadol do druhej desiatky. To bola príležitosť pre Ogiera, ktorý sa postupne prepracoval na druhé miesto a bezpečne prevzal vedenie po Neuvillovi. Hneď za neho sa pretlačil aj Francúzov tímový kolega Ott Tanak a ešte v nedeľu ráno to vyzeralo na premiérový dabl M-Sportu, ktorý na svoje víťazstvo čaká už od britskej rely 2012. Na RS15 však Estóncove auto začalo strácať výkon a Tanak bol nakoniec rád, že došiel do cieľa na dvoch valcoch a udržal aspoň tretie miesto.

mc34.jpg

Prekvapením je aj druhé miesto navrátivšej sa Toyoty, ktoré doviezol Jari-Matti Latvala. Japonská značka si je vedomá, že ešte stále nedotiahla vývoj novej Toyoty Yaris WRC tam, kam by chcela a tak druhé miesto je prekvapením aj pre samotnú Toyotu. Treba však rovno povedať, že na týchto výsledkoch sa podpísali hlavne problémy, ktoré stretli favorizovaný Hyundai a Citroen.

mc29.jpg

Líder Citroenu, Kris Meeke, vyštartoval nádejne a vyzeralo to na jeho súboj s Neuvillom. Už na RS3 však zlomil nápravu a bol z hry von. V sobotu ho potom trápili navyše problémy so zapaľovaním a „vydarený" víkend zaklincoval kolíziou na ceste do servisu. Tá znamenala definitívnu bodku za Meekovou účasťou na tohtoročnom Monte. S technickými problémami sa trápil aj druhý citroen Lefebvra, ktorý skončil na jedenástom mieste. Povesť značky tak zachraňoval Breen na piatom mieste.

citr2.jpg

Hyundai mal našliapnuté na víťazstvo, no po nešťastí Paddona a havárii Neuvilla (ktorý skončil nakoniec na 15.mieste) sa na body dostal aspoň Dani Sordo, ktorý vyjazdil čestné štvrté miesto. Pre tím, ktorý mal na víťazstvo je to však slabá náplasť. „Nekončíme s výsledkom, ktorý sme očakávali," konštatoval smutný šéf Hyundai Motorsport, Michel Nandan. „Hyundai i20 Coupe WRC však ukázal svoj potenciál. Veríme v pozitívny trend vo výkonnosti auta i celého tímu, ktorý je výsledkom tvrdej práce všetkých. Výsledky určite prídu."

mc09.jpg

A čo šťastný Malcolm Wilson, ktorý sa po ťažkých rokoch konečne dočkal úspechu? „Nemôžem nájsť správne slová, aby som vyjadril, čo cítim. Na tento okamih sme čakali päť rokov a musím povedať, že je to pocit, ktorý si chcem ešte zopakovať v tejto sezóne. Vyhrať pri debute s novým autom a novou posádkou je niečo na čo môžeme byť pyšní. Máme troch pilotov, ktorí sú schopní víťaziť. Auto je postavené na výbornom základe Fordu Fiesta. Áno, vieme, že ešte stále je na čom popracovať, no urobili sme kus dobrej práce."

mc31.jpg

Sláva víťazom a česť porazeným! Presne toto sedí na výsledky tohtoročnej rely v Monte Carle. Na druhej strane však treba povedať, že Monte je výrazne špecifická súťaž a vôbec nemusí predznamenávať priebeh sezóny. Šampionát pokračuje 10.-12.februára zimnou švédskou rely, ktorá tiež nie je smerodajná a reálna sila sa pravdepodobne ukáže až na marcovej mexickej rely.

mc28-mikkelsen.jpg

Dopovedzme si, že vo WRC2 dominoval továrenský tím Škody Motorsport, keď Mikkelsen vyhral pred Kopeckým a obaja sa bezpečne vtesnali do prvej desiatky. Zo Slovenska sme nemali tentoraz žiadneho zástupcu na trati a okrem Kopeckého z českej strany jazdila iba posádka Ondrej Bisaha a Jiří Hovorka. Chlapcom z ICARI Rally Teamu na Forde Fiesta R5 sa po vyrovnaným výkonom podarilo vybojovať pekné desiate miesto v triede RC2 a celkové slušné dvadsiate miesto v silnej konkurencii 52 posádok v cieli.

Konečné poradie Rallye Monte Carlo 2017
1. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) 4:00:03.6
2. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +2:15.0
3. Ott Tänak / Martin Järveoja (Ford Fiesta WRC) +2:57.8
4. Dani Sordo / Marc Marti (Hyundai 120 Coupe WRC) +3:35.8
5. Craig Breen / Scott Martin (Citroen DS3 WRC) +3:47.8
6. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +6:45.0
7. Andreas Mikkelsen / Anders Jaeger (Škoda Fabia R5) +9:32.7
8. Jan Kopecky / Pavel Dresler (Škoda Fabia R5) +12:58.1
9. Stéphane Lefebvre / Gabin Moreau (Citroen C3 WRC) +14:43.8
10. Bryan Bouffier / Denis Giraudet (Ford Fiesta R5) +16:09.4
....
20.O. Bisaha J. Hovorka - (ICARI Rally Team) Ford Fiesta R5 +42:52.7

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri