Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Michaela Dorčíková bude prvý krát zdieľať závodné auto so ženou

Friday, 25. 08. 2023 - 11:14, T. Szabosi   

Michaela Dorčíková bude prvý krát zdieľať závodné auto so ženou

Michaela Dorčíková bude prvý krát zdieľať závodné auto so ženou. Academy Motorsport / Alex Caffi Motorsport nasadzuje často ženskú posádku na preteky EuroNASCAR v Moste.

Po desiatich rokoch sa v šampionáte Nascar Whelen Euro Series posadia za volant jedného auta dve ženy.

Tibor Szabosi;asr60927-7.jpg

Michaela Dorčíková sa vracia do tímu Academy Motorsport. S veľkým odhodlaním, ktoré je pre špecifické, sa tento víkend opäť posadí za volant surového pretekárskeho auta inšpirovaného najpopulárnejšou pretekárskou sériou v Amerike. Cupové preteky, kde musí každý jazdec ukázať naozajstné pretekárske schopnosti - žiadna elektronická pomoc, poriadny americký V8 pod kapotou, 4 kvalty manuálnej prevodovky s priamym zubom, balónové gumy od výhradného dodávateľa Hoosier (ktoré sú mimochodom obmedzené na jeden nový set počas celého trvania pretekov). V rámci jedného súťažného víkendu sa jazdia dve divízie – preto môžu štartovať na jednom aute dvaja rôzny pretekári.

stefani-mogorovic.jpg

Michaela nastúpi v najvyššej divízii EnPRO, v ktorej sa bude snažiť získať Challenger Trophy, ktorá je určená pre strieborných a bronzových jazdcov. Miška je odhodlaná dosiahnuť pódiový stupienok: „Je úžasné jazdiť medzi tými najlepšími jazdcami v divízii EnPRO. Ako jazdec sa potrebujem neustále učiť a rozvíjať a práve tu mám možnosť pozorovať tých najlepších. V roku 2021 sme spolu s Academy Motorsport dosiahli pódium v oboch víkendových pretekoch. Takýto úspech som vtedy úprimne ani nečakala. Znamená to však, že tento víkend budem oveľa viac pod tlakom. V druhej divízii En2 by som pravdepodobne mohla pohodlne jazdiť v hornej polovici poľa a zbierať ocenenia v Ladies Trophy, ktorá sa vyhlasuje len v tejto nižšej divízii. Mojím cieľom však nie je zbieranie ženských trofejí. Challenger Trophy je oveľa väčšou výzvou a verím, že tento víkend zo seba vydám maximum, pre seba, pre tím, no najmä pre mojich fanúšikov.“

la-ford-mustang-n-1-di-academy-motorsport-in-azione-1.jpg

Michaela je zároveň členkou výboru SAMŠ pre ženy v motoršporte, ktorý sa snaží ukázať dievčatám a ženám cestu do motoršportu. „Keď vám nejaké dievčatko alebo žena napíše, že ste pre ňu vzorom a aj ona chce pretekať, pretože vidí, že to je v dnešnej dobe možné aj pre naše pohlavie, podskočí mi srdiečko. Verím, že keď pomôžem aspoň hŕstke dievčat plniť si svoje sny tak ako si ich plním ja, bude mať moja cesta zmysel. Keď som počula, že tentokrát budem zdieľať Ford Mustang #1 s ďalšou talentovanou pretekárkou akou je Stefani, potešila som sa. Aj keď nepreferujem pretekanie proti dievčatám, rozhodne ma teší, keď môžem pretekať spoločne s nimi v jednom tíme. Veľmi málo tímov dokáže veriť v úspech s čisto ženskou posádkou. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo sa vždy rada vrátim do Academy Motorsport. Federico Monti, Stefano Bacci a Alex Caffi sú nie len profesionálni, ale aj milí a ľudksí. Považujem ich za svoju Nascar rodinu a verím, že im spolu so Stefani doprajeme úspešný víkend.“

Tibor Szabosi;asr62952-6.jpg

O dvanásť rokov mladšia Stefani Mogorovic začínala na motokárach, rovnako ako Miška. Posledné roky sa angažuje v chorvátskom šampionáte s Renault Clio III. Nastúpi v druhej divízii En2 a bude tak bojovať nielen o Ladies Trophy ale aj Rookie Trophy. „Po testovaní sme spolu so Stefanom a Federicom boli spokojní s mojím výkonom. Som šťastná, že sa môžem pridať k Academy Motorsport a je mi cťou vytvoriť ženské duo. Teším sa na výsledky, určite to bude veľké dobrodružstvo“ vyjadrila sa mladá Stefani.

„Pre mňa je to rozhodne splnený sen,“ povedal majiteľ tímu Federico Monti. „Túto myšlienku sme spolu so Stefanom mali v hlave už od začiatku, vytvoriť ženský tím. Pre Academy Motorsport to bude určite fantastický víkend a všetci sa naňho tešíme.“

Tibor Szabosi;asr62413-asf.jpg

Okrem dvoch dievčat má Academy Motorsport nasadzuje na preteky v Moste aj svoju tímovú hviezdu – talentovaného Cyperčana menom Vladimiros Tziortzis, ktorý preteká na aute #5 v oboch divíziách a tento víkend chce navýšiť svoje bodové vedenie v šampionáte En2 a vylepšiť postavenie v EnPRO. Academy Motorsport tak ide do boja v Moste s veľkým odhodlaním aj očakávaniami.

valdimiros-tziortzis-sul-podio-con-academy-motorsport.jpg

Živé prenosy kvalifikácie a oboch pretekov môžete sledovať na YouTube kanáli EuroNASCAR, na Motorsport.tv a niekoľkých televíznych staniciach po celom svete. Miška sa tento rok ukáže na štartovke pretekov EuroNASCAR po štvrtý krát v histórii a druhý krát tento rok vďaka rakúskym sponzorom Orion, MotorSPORTaktiv, Kuchelbacher Group, keyman.at, Vollgas a AutoAktuell.

Text: Francesca Pesola, Michaela Dorčíková



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri