Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Mercedes robí svaly. Strieborná ilúzia, či realita?

Wednesday, 10. 05. 2017 - 10:59, Ľuboš Kašický   

Mercedes robí svaly. Strieborná ilúzia, či realita?

F1 dorazila do Barcelony, kde sa v nedeľu jazdí piata grand prix sezóny. Tímy sľubujú vylepšené autá a zúrivý zápas o nový rekord trate. Môžeme im veriť?


Prvým európskym podujatím tohtoročnej sezóny F1 je klasika na katalánskom okruhu. Trať postavená ako súčasť olympijského komplexu figuruje v kalendári F1 od roku 1991. Často sa tu jazdia predsezónne testy a tímy ju výborne poznajú. Aj preto sa hovorí, že práve tu sa naostro začína nová sezóna.

circiut-barca17.jpg

V úvodných štyroch pretekoch Ferrari poriadne vystrašilo Mercedes. Červené bolidy sú prekvapivo rýchle a strieborné šípky sa pokúsia dokázať, že stále hrajú prím. Veď aj v Pohári konštruktérov Mercedes znova vedie. Čo na tom, že len o jeden bod?

me01-2.jpg

Či to ostane len striebornou ilúziou, či realitou nám naznačí sobotňajšia kvalifikácia, ktorá sa v Barcelone jazdí (rovnako, ako nedeľňajšie preteky) o 14-tej hodine. V Mercedese vytrubujú, že chcú potlačiť čas v kvalifikácii až pod 1:19,7s. Pravdou je, že v zime počas testov tu Raikkonen zajazdil kolo za 1:18,6s., no jedným dychom treba dodať, že mal mäkké gumy a málo paliva. Pirelli do Barcelony teraz doviezlo tri najtvrdšie zmesi a dostať sa pod 1:19s by bol azda malý zázrak. Vlani vyjazdil Hamilton pole position časom 1:22,000s. a predvlani nové gumy jazdili na hranici 1:24,7s. Je teda skok o až o päť sekúnd oproti 2015 naozaj reálny?

pole-stats-pred-race.jpg

Drsný povrch v Katalánsku pneumatiky vôbec nepošetrí. Kombinácia rýchlych a pomalých úsekov s preťažením okolo 3G je náročná v každom ohľade a predznačuje stratégiu dvoch zastávok (možno aj troch). Navyše nestabilné počasie (bočný vietor) dáva zabrať pri voľbe setupu a vie v nedeľu úplne poprieť to, čo fungovalo v sobotu. Nuž uvidíme, kto bude mať šťastnejšiu ruku.

me06.jpg

Rosberg už tento rok neštartuje a tak hrozba kolízie dvoch mercedesov v prvom kole sa zmenšila. Dokáže sa však zasnený falošný rocker Hamilton konečne prebudiť a zastaviť rozdivočeného Vettela? V Soči nedokázal Angličan dostať auto do optimálneho okna a nedosiahol ani pódium. Motiváciu teda má. (pozn. Nižšie prehľad pilotov na pódiu v ročníkoch, keď sa jazdilo na katalásnkom okruhu)

circuit-barca-top3.jpg

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri