Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Maťo Homola: Úspešný víkend v Estorile

Sunday, 24. 04. 2016 - 21:31, Public relations   

Maťo Homola: Úspešný víkend v Estorile

Úspešný víkend v Estorile za nami
Maťo Homola má za sebou druhý súťažný víkend seriálu TCR International Series. Celý víkend začínal výrazne skôr, kvoli testovaniu, ktoré sme mali na programe v stredu.

Následne sme pokračovali v piatok meraným tréningom č. 1, v ktorom sme mali na pláne skúšať nové nastavenia auta, no počasie nám vôbec neprialo a 5 minút pred začiatkom tréningu sa rozpršalo. Počasie to nebolo ani na mokré, ani na suché pneumatiky, takže sme nakoniec len zabehli brzdy a pripravili ich na meraný tréning č. 2.

mato-homola-tcr-estoril-2016-5-4.jpg

Ten bol na programe v sobotu doobeda. Počasie už bolo výborné podarilo sa nám nájsť dobré nastavenie a prvé časy boli skutočne sľubné. To sme dokázali hneď v prvej kvalifikácií, kedy Maťo zajazdil tretí najrýchlejší čas a postúpil do Q2.

Tu došlo ku skutočnej senzácií, kedy sa Maťovi hneď v prvom rýchlom kole podarilo zajazdiť fantastický čas a nenašiel sa nikto, kto by ho dokázal prekonať. Toto znamenalo Pole Position do prvých pretekov. "Teším sa, je to neskutočné! Po návrate do boxu som vedel, že som na prvej pozícii, no stále bolo asi 5 min. do konca. Bolo skutočne napínavé sledovať koniec kvalifikácie, no podarilo sa! Mám Pole!" povedal o svojom umiestnení.

mato-homola-tcr-estoril-2016-1-6.jpg

V prvých pretekoch mal Maťo dobrý štart, hoci prišiel o vedúcu priečku, aby si ju hneď v druhom kole vzal naspäť. "Štart sa mi podaril, aj keď sa predo mňa dostal Morbidelli, bol som spokojný." Maťo si prvú priečku zobral hneď v druhom kole naspäť. "Myslím, že ma Morbidelli pustil, aby sa za mnou mohol voziť, držať si ma na blízko a potom zaútočiť," povedal Maťo. Tak aj bolo. Až do 12. kola bol Maťo na prvej priečke a držal odstup na Morbidelliho do 1 s. Nakoniec veľmi agresívne zaútočil, najprv v šikane, čo ešte Maťo udržal, no nakoniec sa cez Maťa dostal. "Musel som jazdiť defenzívnu stopu, čo dalo výrazne zabrať pneumatikám, ktoré už od polovice pretekov nefungovali tak, ako by mali a nakoniec ma predbehol." Tvrdý súboj Maťa a Morbidelliho pomohol dvom Volkswagenom tímu Leopard, ktorí sa dostali na dostrel a nakoniec aj pred Maťa.

"Bojoval som ako sa dalo, na aute to aj poriadne vidno, snažil som sa udržať aspoň tretie miesto, no nakoniec to nevyšlo. Veľmi sa však teším z dôležitých bodov v šampionáte, ktoré mi pomôžu v celkovom hodnotení. Teraz sa však musím sústrediť na druhé preteky, v ktorých štartujem až z 9. miesta, čiže sa budem musieť tlačiť dopredu."

mato-homola-tcr-estoril-2016-3-5.jpg

Do druhých pretekov víkendu išiel Maťo odhodlane: „Skúsim zľahka zmeniť stratégiu a uvidím, či mi to vyjde. Tento okruh je skutočne agresívny na pneumatiky." Po štarte sa Maťo posunul na priečku 10. Na margo toho poznamenal: „Na štarte musím ešte trocha popracovať, je to náročné, stále je tam veľa preklzu." Maťo sa nakoniec dostal dopredu na 8. Miesto cez Gracheva a Oriolu, no aj tak nebol úplne spokojný.

„Vsadil som na inú taktiku, mali sme ojazdené pneumatiky, takže som ich chcel pošetriť, nakoľko sa tu rýchlo míňajú. Nechcel som tlačiť hneď od začiatku ale počkať na koniec, no možno som to trocha prekaučoval a v momente, kedy som chcel zatlačiť už skrátka nefungovali, ako by mali. Som trocha sklamaný 8. miesto nie je najlepšie. Máme však výbornú rýchlosť, čo sme dokázali aj v kvalifikácií. S autom ako takým bol Maťo naopak veľmi spokojný: „Podarilo sa nám nájsť výborné nastavenie, ktoré fungovalo. Bolo to oveľa lepšie ako v Bahrajne. Som čiastočne aj na seba nahnevaný, chcel som ísť o niečo kľudnejšie, no nakoniec to nevyšlo. Otázne je však, čo by sa stalo, ak by som tlačil naplno hneď od začiatku. Body sú doma a to je dôležité."

Tímový manažér Dávid Bári sa o pretekoch vyjadril: „Počas testovania a víkendu sme pozbierali naozaj veľa informácií, ktoré pre nás budú užitočné do ďalších pretekov. Autá dostali poriadne zabrať z každej strany, takže budeme mať na nich veľa práce."

Dodáva: „Stále máme miesta na zlepšenie, no ukázali sme, že vieme mať výborné tempo. Toto dokazuje aj Maťov výsledok v kvalifikácií. Rovnako Dušan ukázal, že dokáže byť veľmi rýchly, no žiaľ toto nebol jednoducho jeho víkend."

mato-homola-tcr-estoril-2016-4-5.jpg

Maťo sa aktuálne v priebežnom hodnotení šampionátu nachádza na 8. priečke s 25 bodmi. Ešte je pred nami 18 pretekov, hra sa len začína. Maťo ukázal, že vie byť skutočne rýchly a že s ním treba počítať.

Najbližšie nás čakajú preteky v SPA Francorchamps, ktoré sa budú konať 5.-7.5. Maťo sa na ne veľmi teší: „Mám trať v SPA veľmi rád a dúfam, že by to pre mňa mohlo fungovať, pred dvomi rokmi som si tu výborne zajazdil.

Záznam z obidvoch pretekov je dostupný na YouTube kanáli TCR TV.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri