Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Moto

Majstrovstvá sveta EWC počas "supervíkendu" na SLOVAKIA RINGU

Monday, 15. 04. 2019 - 15:24, Public relations   

Majstrovstvá sveta EWC počas

Majstrovstvá sveta vytrvalostné preteky cestných motocyklov FIM EWC (Endurance World Championship) patria k tomu najlepšiemu, čo tzv. "endurance" podujatia vôbec ponúkajú. 9. až 12. mája sa u nás predstavia po tretíkrát, a to počas "supervíkendu" s WTCR - FIA Svetovým pohárom cestovných vozidiel.

SLOVAKIA RING sa pred dvomi rokmi zaradil k svetovo uznávaným a nesmierne populárnym podujatiam ako Bol d'Or, 24 Heures Motos, či Suzuka 8 Hours. Počas 8 až 24-hodinových pretekov dostanú technika aj jazdci skutočne zabrať. Slovensko tu má svoje celoročné zastúpenie s tímom Maco Racing, no priamo u nás štartujú pravidelne ďalší Slováci.

Martin Trenkler;ren6932.jpg

Sezóna 2018-2019 odštartovala opäť s dvadsaťštyrihodinovkou Bol d'Or na okruhu Paul Ricard vo Francúzsku (15.-16.9.2018). Pokračuje s 24 Heures Motos v Le Mans (20.-21.4.) a tretím podujatím je práve 8 Hours of SLOVAKIA RING. Po nás seriál smeruje do Nemecka na 8 Hours of Oschersleben (9.6.) a sezónu tradične zakončí Suzuka 8 Hours v Japonsku (28.7.).

Tibor Szabosi;asf-0182.jpg

Medzi špecifiká EWC patrí voľný výber pneumatík (a výrobcov) a samozrejme štart v štýle starého Le Mans: jazdci sa zoradia na opačnej strane šírky trate oproti svojím motocyklom, mávnutím vlajky prebehnú k nim a odpália do pretekov tak rýchlo, ako len dokážu. Taktiež väčšina pretekov sa jazdí, alebo končí v nočných hodinách. Tie u nás skončia v sobotu 11. mája tesne pred západom slnka o 20:00.

Martin Trenkler;ren7324-1.jpg

Vytrvalostné preteky sú skutočnou skúškou húževnatosti a výdrže motocyklov i jazdcov. Preto každú posádku tvoria dvaja až traja jazdci, ktorí sa striedajú za riadidlami. FIM EWC má dve kategórie: Formula EWC a Superstock.

Tibor Szabosi;c30i3248-6.jpg

Formula EWC (čierne pozadie poznávacieho čísla, biele svetlomety, min. hmotnosť 175 kg) je najvyššou triedou a umožňuje modifikáciu výkonnosti počas samotných pretekov. Celkový výzor stroja sa nesmie odlišovať od homologovanej podoby, no vidlica, tlmič, kyvadlová náprava, brzdy, chladič a výfuk môžu podstúpiť zmeny. Tímy majú tiež pomerne voľnú ruku pri výkone motora. Konštrukcia zároveň umožňuje rýchloupínanie kolesa.

Martin Trenkler;d6b1223.jpg

Motocykle triedy Superstock (červené pozadie poznávacieho čísla, žlté svetlomety, min. hmotnosť 168 kg) sú prakticky identické so sériovou výrobou. Motor dodáva priamo výrobca a povolené sú len minimálne zmeny (vstreky a palivová mapa, upevnenie spojky, odlišný tlmič výfuku a pod.). Kolesá musia ostať vo svojej homologovanej podobe, takže tímy potrebujú dobrú stratégiu na výmenu kolies počas pit-stopov.

Tibor Szabosi;c30i3448-3.jpg

V oboch triedach je maximálna kapacita palivovej nádrže 24 litrov, so zariadením pre rýchle tankovanie. Taktiež obe triedy pretekajú o titul Majstra sveta FIM EWC a Superstock navyše o Svetový pohár FIM EWC.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri