Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Mad Max zastavil víťazné ťaženie Vettela a Ferrari

Sunday, 15. 04. 2018 - 10:00, Ľuboš Kašický   

Mad Max zastavil víťazné ťaženie Vettela a Ferrari

Netradičná stratégia výberu zmesí na veľkú cenu Číny zafungovala. Videli sme dramatické zmeny a predbiehania, ktoré vyniesli na pódium prekvapivého víťaza.


Po včerajšom presvedčivom výkone Ferrari v kvalifikácii sme dnes čakali iný priebeh. Červení mali dominovať a strieborní skúšať varianty stratégií. Nakoniec však všetko bolo inak. Postarali sa o to tri rozhodujúce momenty pretekov.

Na štarte si Seb Vettel drsným spôsobom ustrážil prvú pozíciu za cenu odstavenia svojho tímového kolegu. Nabehol mu nie najšportovejšie pred nos a Kimi musel ťuknúť nohou na brzdu. Fín stratil rýchlosť a predbehol ho najprv mercedes Valtteri Bottasa a o pár zákrut neskôr aj redbull Maxa Verstappena. Vettel tak ukázal, že za väčšiu hrozbu považuje Räikkonena, než mercedesy!

rb02-11.jpg

Potom sa až do zastávok v depe nič dôležité nedialo. Podstatné však bolo vedieť, že obidva monoposty Ferrari aj Mercedes obuli soft, kým RedBull začínal na mäkších ultrasoftoch s kratšou životnosťou. Aký bude ďalší krok a koľko zastávok zvolia? Obujú tvrdšie medium, ktoré vydržia až do cieľa, alebo zvolia striedanie soft a ultrasoft na dve zastávky?

Prvá odpoveď prišla v 20.kole, keď v Redbulle zvolili odvážnu dvojitú PIT STOP. Tesne po sebe prezuli obidva monoposty na medium a to naznačovalo dojazd až do cieľa. V mercedese sa vzápätí na to rozhodli pre „undercut" a poslali o kolo neskôr pre gumy Bottasa. Ten vymenil softy za medium a nečakal, ako zareaguje Vettel na prvom mieste. Vo Ferrari dlho tiež nepremýšľali a reagovali impulzívne. O kolo neskôr povolali Vettela, aby mu obuli tiež medium. Bottas však zatiaľ na nových pneumatikách spravil purpurové sektory a na červený údiv sa do prvej zákruty vrútil pred Vettela!

rb03-12.jpg

Ferrari nechalo na okruhu stále Räikkonena a začalo špekulovať, či ho obetujú. Nechali ho na trati príliš dlho v nádeji, že spomalí Bottasa a Vettelovi dá lepšiu šancu na predbehnutie. Neskôr sa to však ukázalo ako jalové obetovanie fínskeho losa. Kimi stratil šance a Vettel nič nezískal.

Keď sme sa začali zmierovať s tým, že karty má teraz lepšie rozdané Bottas a Mercedes, tak nás približne v polovici pretekov zaskočila kolízia dvojice pilotov tímu Toro Rosso. Gasly si nadbehol do zákruty. Hartley to zle prečítal a roztrieštil si krídlo o kolegu. Trosky sa rozsypali po celej zákrute a na trať muselo na niekoľko kôl safety car. Ako sa ukázalo, toto bol najzásadnejší moment celej veľkej ceny.

Na situáciu okamžite zareagovali v Redbulle a obidvom pilotom obuli mäkšie a čerstvé softy. Za bezpečnostným vozidlom sa celé štartové pole zbehlo a zotreli sa rozdiely. Približne dvadsať kôl pred koncom sa teda začínalo odznova. Redbully však mali výhodu!

fe05r.jpg

Ostatné bolo otázkou času. Max Verstappen začal okamžite atakovať Hamiltona na treťom mieste, no jeho horúca hlava ho vyniesla mimo trať. Pred neho sa tak dostal Ricciardo a ten potom mladšiemu kolegovi ukázal ako sa to robí. V priebehu niekoľkých kôl predbehol celé čelo pretekov a pohodlne sa s rýchlymi gumami usadil na čele. Mad Max sa ho pokúsil nasledovať, ale znova to pokazil. Po úspešnom ataku na Hamiltona teraz kolidoval s Vettelom a obidva monoposty roztočil. Odmenou mu bolo desať sekúnd pripočítaných ku konečnému výsledku (klesol o jedno miesto).

fe06-14.jpg

Nečakaným víťazom sa tak stal Austrálčan Daniel Ricciardo na monoposte Redbull-Renault, ktorý odsunul Bottasa na druhé a tretí nakoniec doplnil pódium Räikkonen. Verstappen došiel na štvrtom mieste, ale penalizácia pred neho posunula trápiaceho sa Hamiltona. Vettel skončil na ôsmom mieste.

race-results-9.jpg

Po troch pretekoch ostáva na čele Vettel (54 bodov) pred Hamiltonom (45) a Bottasom (40). Na štvrté miesto sa pred Räikkonena (30) posunul Ricciardo (37). Na šiestom mieste sú z 22 bodmi Alonso a Hulkenberg.

V Pohári konštruktérov sa o jediný bod dostal do priebežného vedenia Mercedes (85 bodov) pred Ferrari (84). Za nimi je poradie Redbull (55), McLaren (28), Renault (25), Toro Rosso (12), Haas (11), Sauber (2) a ForceIndia (1). Bez bodu sa naďalej trápi Williams.

Ďalšia veľká cena je na programe o dva týždne, kedy sa jazdí v azerbajdžanskom Baku.

rb04-13.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri